Знову «двійка». «Євробачення» як компас для Банкової

2 Червня 2008
7890
2 Червня 2008
12:41

Знову «двійка». «Євробачення» як компас для Банкової

7890
«Дорога Ані, з запізненням приєднуюся до захоплень-поздоровлень із нагоди тріумфальної «двійки» на «Євробаченні-2008». Це було хвацько. Це було «як у найкращих домах». Номер за 500 тис. євро тягнув на всі 555. А сукня від Каваллі за 200 тис. (теж євро) не поступалася пошукам київських модельєрів із «Сезонів моди». Курс «євро» — у твоєму секс-гламурі — на зло витівкам Нацбанку, зовсім не впав. А тільки піднявся… Особливо в очах звабленої європейської сильної половини…»
Знову «двійка». «Євробачення» як компас для Банкової

Ще в лютому, коли на Банкову в «будинок із химерами» до першої особи таємно навідалась особа спірна — Філіп Бедросович, відразу ж пустунки-кішки й зашкребли в мене на душі. Ну, думаю, і чого б це символ «вселенской пошлости» (за визначенням Б.Окуджави) так задушевно чаював із шанувальником культури одвічної — трипільської?!

 

Вирішив, наївний, що це їхня, Банкової, «відповідь Чемберленові». Оскільки трохи раніше вже конкуруюча фірма (Ю.Тимошенко) кавувала в Білокам’яній із королевою попси — екс-дружиною Кіркорова. Око за око?..

 

Виявилося — річ державної ваги! Цього разу поза естрадно-партійними ревнощами.

 

Тоді в «химерах» радилися про новий «прорив» — у переддень «Євробачення». Оскільки саме до цього хвацького дійства виявляють нелюдську серйозність тільки дві країни на планеті — Україна й Росія, відповідно.

 

(«Навіки разом» — хоча б у цьому питанні.)

 

Втім, невідомо, скільки там за чашкою чаю пообіцяли «вливань» у бюджет номера з дзеркальною шафою, склепаною потім грецькими майстрами.

 

І про «бюджет» заслуг, власне, продюсера (Кіркорова) у цьому процесі, зрозуміло, — жодного слова. Та й не оцінюють за «курсом євро» майже переможців!

 

Тим більше що саме для цього поп-подвижника можлива перемога його підопічної могла б стати й пірровою... На щастя, після другого півфіналу київська подруга артиста подзвонила йому в Белград: «Філю, ти хоча б думаєш про найближче майбутнє — в Росії?.. У Болгарію встигнеш!»

 

Слова політпопередження подіяли. Вже на фіналі продюсер був стриманим у питаннях дружби народів. І демонстративно прикрасив себе прапором РФ. Мовляв, я тут — лише сезонний працівник, а так — душею й тілом із тобою, батьківщино (з тобою, Алло)!

 

Батьківщина, вже своєю чергою, у коментарях на каналі «Росія» ім’я продюсера-перебіжчика демонстративно ігнорувала. Ну, подумаєш... Пенсія на обрії — то він туди ж.

 

Буцімто жарт. А за великим калібром — «Євробачення» річ таки відповідальна. І не сон мені в руку, а випадкова розмова з «одноклассником.ру», схибленим на теоріях змов. Не моргнувши оком каже: що ви все про пісеньки, це чиста спецоперація, бо ще в середині 50-х ХХ століття заокеанські спецслужби придумали цю «євробаченську» отруту з єдиною метою... За версією співрозмовника, зляпали дійство з метою стратегічно важливою — відстежувати етнічні настрої Старенької Європи. Хто чим дихає? І вже на підставі емпіричних поривів європейців важливі розвідвідділи щось там кумекають, моделюють, планують — «експортують», одне слово. І, мовляв, не за вищим балом симпатій (а їх 12) визначається євровибір. А за середнім — за «десяткою». Начебто золота середина і є барометр коливань євронастроїв. Хто не з нами? І «кто там кое-где у нас порой»?

 

Посміхаєтеся? Не нове? А я ось узяв усі «десятки», від країн-симпатиків припасені, та й замислився…

 

Латвія, Ізраїль — «и не друг, и не враг, а так…»

 

Польща — ейфорія минулася, інтерес залишився.

 

Мальта — тільки з погляду екзотики.

 

Азербайджан — дружба як нафтопровід: поки що не заіржавіли.

 

Білорусь — як «північний» вітер повіє.

 

Грузія — є у революції кінець.

 

Що стосується «вісімки» від Росії — то тут у спецслужби не ходи! А ось 12 балів (від України) за «сіквел» Білана, злі язики кажуть, нашльопали з тієї ж «бази», яка і Ярослава Мудрого підняла:))).

 

Загалом, сократам із Банкової, можливо, й над цими «химерами» варто помізкувати. Оскільки «ойкати» над 12 балами симпатій від Португалії — немає фантазії. Це що ж, самі емігранти?.. Чи номер із сукнею й шафою так вразив португальську спільноту?

 

Втім, про головне сказано. Тепер про деталі.

 

Номер Лорак — попри всю її майстерність, трафаретність пісні та ембріони сценічної стервозності, — все-таки частково знищив оператор. Не дав «широкий формат»! Не показав усі «бризки шампанського». Плани наче спресовані. А подача таких номерів вимагає від оператора саме пташиного польоту.

 

Тріумф Білана — прогнозований. Та до «заслуг» йому треба зарахувати ще й конкурсну пісню-2006, післясмак від якої залишився і став додатковим бонусом. А ось у фігурно-показовому трактуванні композиції «Поверь в меня» бракувало основної складової — до льоду б полум’я. Прості, але яскраві образи. І концепція.

 

Кого знову послати? «Євробачення-2008» навіяло тривожне передчуття. Навіть на цей огляд різножанрової самодіяльності (з кількома профі на додачу) так просто й не відсієш жодну з представниць доморослого жанру «співаюча білизна», який цілодобово пропагують наші музканали. Цих пташок марно благати: «Заспівай... наживо!» Не для цього їх «татусі» у клітках тримають.

 

І ось, з огляду на можливу конкурентоНЕспроможність естрадного соціуму (напередодні «Євро-2009»), чи ж не доведеться знову доношувати старе? І, за заповітами «білайну», вдруге наступати на одні й ті ж самі граблі, взявши до уваги глибокодумно-вичікувальну міну нашої торішньої євро«фрик»адельки — теж лауреата-«двійки»?

 

Тільки не треба поспішати — вкупі з привидом можливої перемоги! Поживемо... Почекаємо... року так до 2012-го, коли дурні й шляхи знайдуть нарешті між собою компроміс. І без жодних збитків для держави, дивися, поєднаємо — корисне (футбол) із приємним (європіснею). До того ж дешевше буде.

 

 

Олег Вергеліс, «Дзеркало тижня»

Фото: PHL
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Олег Вергеліс, «Дзеркало тижня»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7890
Читайте також
02.06.2008 15:25
Наташа Влащенко
, для «Детектор медіа»
10 171
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ruslanmarcin
5771 дн. тому
А Лорак справді молодець!
ruslanmarcin
5771 дн. тому
Я б за Катю Чілі голосував.
5777 дн. тому
Нацики удавятся, если поедет Гайтана.... Негритоска у виночку - це вабщэ. Пусть Билозир едет, про украиночку заспиваэ, Эуропа умрет от воссторга.
//--//
5777 дн. тому
Дайош Евробачення 2009 - Гайтана!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду