Київські контрагітаційні технології-2008: дрібні капості політичним опонентам

26 Травня 2008
22319
26 Травня 2008
12:49

Київські контрагітаційні технології-2008: дрібні капості політичним опонентам

22319
Київські контрагітаційні технології-2008: дрібні капості політичним опонентам

На відміну від останніх на часі парламентських кампаній 2006 і 2007 року, київські дострокові перегони-2008 не характеризуються масштабним виливом в маси різнобарвного компромату.

 

Утім, визначальною рисою нинішньої столичної кампанії стала інформаційна агітація проти конкурентів, покликана не стільки розпіарити власні проекти, скільки підкласти невеличку свиню політичним опонентам.

 

«УП» вирішила скласти свій хіт-парад контрагітаційних технологій на дострокових виборах мера Києва та Київради. Редакція також пропонує обізнаним читачам доповнити у коментарях цей список інформацією з власного досвіду і обіцяє опублікувати найцікавіші.

 

10 місце. Реєстраційна лотерея «Хто тут?»

 

Реєстрація політичних сил зі схожими назвами та кандидатів у мери зі схожими або однаковими іменами. Мета – заплутати виборця.

 

Подібними діями прославились неповний тезка нинішнього мера на прізвище Черновецький, повний тезка колишнього - Олександр Омельченко. А також тезка діючого прем'єр-міністра Віра Тимошенко та її політична сила «Блок Тимошенко: Київський прорив» (списано не лише прізвище, а й гасло).

 

Дії усіх самозванців оскаржені в судовому порядку, помилитися виборцям було складно, а тому судити про результативність акції важко.

 

9 місце. «Дай мільйон!»

 

Зняття своєї кандидатури з мерських перегонів на користь і за гроші опонента.

 

Використовувалася, зокрема, проти Василя Горбаля, до якого, за його словами, приходив один з не відомих кандидатів в мери і просив: «Дайте мені тисячу доларів, і я зніму свою кандидатуру на вашу користь».

 

Після чого отримав рекомендацію «піти туди, звідки прийшов». Водночас, судячи з повідомлень у ЗМІ про кількість самознять з виборів самовисуванців, інші кандидати були більш поблажливими у подібних переговорах.

 

8 місце. «Куй залізо, не відходячи від каси»

 

Банальне перекуповування агітаторів. Використовувалося майже проти всіх кандидатів.

 

До агітаційних наметів приходили невідомі, запитували агітаторів про зарплатню і пропонували більшу суму за перехід до іншого штабу.

 

Проста, але досить безрезультатна технологія, адже ідейних прихильників перекупити доволі важко, а не ідейних запросто можна замінити, наприклад, вічно безробітними студентами.

 

7 місце. «Телефонне право посварити кандидатів»

 

Використовувалася, зокрема, проти Віталія Кличка. До мешканців Києва телефонували невідомі, представлялися агітаторами Кличка і просили не голосувати за БЮТ.

 

Сам блок Кличка спростовує свою причетність до даного заходу, посилаючись на передвиборчі домовленості з БЮТом щодо взаємної відмови від брудної агітації.

 

Доволі примітивна, але все-ж-таки капосна технологія, зважаючи на задекларовану єдність двох команд.

 

6 місце. «Підведи конкурента «під монастир»

 

Роздача продуктових наборів у пакетах з символікою конкурентів. Як відомо, правоохоронні органи попереджали партії про кримінальну відповідальність за видачу пайків за статтею про підкуп виборців.

 

А креативщики конкуруючих штабів вирішили скористатися ситуацією задля антипіару опонентів.

 

На подібні дії суперників скаржилася, зокрема, Партія регіонів. А також блок Черновецького, який через минулорічну кампанію з допомоги малозабезпеченим підозрюється у підкупі частіше за інших.

 

Секретар Київради Олесь Довгий навіть звернувся до ГПУ та СБУ по допомогу у боротьбі з провокаціями.

 

Зокрема, його роздратував «факт міфічної появи вантажівки з зіпсованими продуктами харчування, вживання яких могло загрожувати життю людей», яка супроводжувалася фальшивою агітаційною продукцією блоку Черновецкього.

 

Також СБУ спіймала на гарячому благодійників, що прикривалися іменами Олександра Омельченка та Віталія Кличка.

 

Акція могла б бути ефективною, якби в цій країні могли посадити хоча б одного високопосадовця, однак, за нинішніх умов, вона є результативною лише з точки зору чорного піару.

 

5 місце. «Приходьте в гості, коли нас вдома не буде»

 

Використовувалося, зокрема, проти Олександра Турчинова. До київських підприємств телефонували невідомі, називалися штабними працівниками БЮТу і просили підготувати приміщення та персонал для зустрічі з Турчиновим. Люди приходили, марно чекали, а до них ніхто не приїжджав, оскільки штаб БЮТ і не підозрював, що це робиться від їхнього імені.

 

Також провокація застосовувалася проти Леоніда Черновецького. А саме, за тиждень до виборів невідомі обдзвонювали киян і запрошували на зустрічі з Черновецьким на неіснуючі адреси.

 

4 місце. «Ласкаво просимо або стороннім вхід заборонено»

 

Прихід кандидата в мери на мітинг свого опонента без попередження з метою щонайменше, зіпсувати настрій останньому.

 

Ноу-хау Віталія Кличка. За 2 дні до виборів він відкрив станцію метро, яку так ретельно готували для відкриття Черновецьким саме напередодні виборів.

 

Того ж дня ввечері він разом з братом Володимиром та працівниками свого штабу відвідав таким чином концерт Scorpions, який був завершальним заходом передвиборчої агітації Василя Горбаля.

 

Сам Горбаль стверджує, що Кличко збирався вийти на сцену, більш того - в телефонній розмові перед концертом просив соліста групи Клауса Майне запросити його на сцену і представити усім, як свого друга.

 

Кличко наполягає на тому, що на сцену виходити не збирався, а прийшов просто послухати концерт і поспілкуватися між виступами з Клаусом Майне, з яким давно товаришує.

 

УП провела німецьку групу з концерту до готелю (співаки пробули там приблизно годину) і звідти до аеропорту, однак Клички ніде більше не з'явилися.

 

Про результативність заходу можна говорити, лише знаючи про справжні наміри Кличка. У будь-якому разі Віталію дуже повезло, що цю акцію він провів за дві години до законодавчого припинення агітації, а не за тиждень до виборів, що дало б підстави ЗМІ роздути з цього скандал.

 

Однак, політику слід враховувати, що впродовж наступної кампанії він може несподівано зустріти на своїй сцені, наприклад, Леоніда Черновецького, який «хоче привітати свого друга Віталія з днем космонавтики».

 

3 місце: популярна серед пересічних агітаторів акція «Продай газети конкурента»

 

Полягає в тому, що передвиборчі штаби пропонують своїм працівникам по 50 гривень за принесений «на базу» стос агітаційних матеріалів своїх опонентів. Що, в свою чергу, дає змогу сусідам-конкурентам в розташованих поряд агітаційних наметах просто обмінятися вищезгаданими паперами, не роздаючи їх, і, таким чином заробити на власних штабах.

 

Кмітливий український народ, як завжди, гідний поваги.

 

2 місце – «Вкрасти аеропорт "Київ". Виконано!»

 

Пошкодження біл-бордів з викривленням змісту слоганів. У більшості випадків застосовувалося проти Леоніда Черновецького, водночас інші кандидати також скаржаться на зіпсовані носії зовнішньої реклами.

 

На біл-борди з висвітленням досягнень і обіцянок діючої влади, наприклад «Київська міська адміністрація гарантує: метро на Троєщину – до 2011 року», наліплювалися плакати з перекрученими минулорічними слоганами Черновецького, на кшталт «Виплати пенсіонерам підвищено втричі. Виконано!».

 

У підсумку виходило: «Київська міська адміністрація гарантує: вкрасти аеропорт «Київ». Виконано!». Дуже грамотна провокація, респект партизанам.

 

Водночас іноді траплялися і непередбачені казуси.

 

Наприклад, об'єктив невідомого фотографа зафіксував момент, коли працівники фірми зовнішньої реклами міняли один біл-борд Юрія Луценка на інший.

 

Нижню частину щита вже переклеїли, а верхню ще не встигли зняти.

 

Тому при поєднанні частин двох різних гасел НУНС вийшла цікава фраза.

 

1 місце: «Сховай бабусин паспорт»

 

Очолює редакційний хіт-парад УП відомий мережевий флеш-моб «Сховай бабусин паспорт, не дай їй проголосувати». Використовувався проти всім відомого персонажа.

 

Авторство надзвичайно влучного вислову приписують собі практично всі штабісти опонентів нинішнього мера, однак справжній творець афоризму – невідомий користувач Інтернету.

 

Акція навряд чи була тотально втілена в життя, але, навіть в інформаційному вигляді, принесла киянам масу задоволення.

 

Разом із тим гран-прі та одночасно приз глядацьких симпатій всіх часів і народів отримала акція під умовною назвою «Самозбереження». Вона не використовувалася на цих виборах, однак є настільки самобутньою, що її просто неможливо оминути увагою.

 

Одного разу знайомі автора побачили бабусю, яка розклеювала на стовпах і парканах агітаційні плакати одного з кандидатів під час якихось виборів.

 

«Навіщо ви так старанно приклеюєте», - запитали в бабусі, - «адже ви так важко трудитеся, а ці плакати все одно конкуренти знімуть».

 

«Не знімуть, – відповіла бабуся, – Я ці плакати по краях собачим лайном обмазую»… Акцію можна розцінювати як рекомендацію на майбутнє.

 

Оксана Денисова, для «УП»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Оксана Денисова, для «УП»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22319
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду