Експерти АМС відзначають недостовірність і низький рівень соцопитувань щодо виборів мера Києва й Київської міської ради

16 Травня 2008
9822
16 Травня 2008
15:35

Експерти АМС відзначають недостовірність і низький рівень соцопитувань щодо виборів мера Києва й Київської міської ради

9822
Експерти АМС відзначають недостовірність і низький рівень соцопитувань щодо виборів мера Києва й Київської міської ради
Експерти Агентства моделювання ситуацій відзначають недостовірність і низький рівень соцопитувань щодо виборів мера Києва й Київської міської ради, які публікуються різними соціологічними структурами. Про це сказав директор АМС Віталій Бала в прес-центрі Українських Новин.
 
«Давно вже настав час зробити "чорний" список соціологічних структур», - сказав Бала. За його словами, під час виборчої кампанії мера Києва й Київради ситуація на ринку соціологічних послуг ускладнилася виникненням соцструктур-одноденок, які за замовленням якогось зі штабів проводять та публікують соцопитування на користь певних кандидатів.
 
П. Бала аргументував свою позицію тим, що рейтинги кандидатів у різних соцопитуваннях істотно відрізняються друг від друга, а іноді результати однієї й тієї ж соцслужби за різний період часу відрізняються на порядок 10% на чиюсь користь.
 
П. Бала вважає, що респектабельній соцслужбі не слід псувати репутацію, щоб заробити на виборах. За даними п. Бали, вартість одного соцдослідження варіюється від 5 до 10 тис. доларів.
 
Також він повідомив, що штаби кандидатів і політичних сил, що беруть участь у виборах, одержують від соціологів, крім замовлених, ще й реальні дані соцопитувань. Посилаючись на одне з таких реальних соцопитувань, п. Бала затверджує, що жоден з кандидатів у мери Києва не набирає 30% голосів виборців.
 
Крім того, він допускає, що штаби можуть робити спроби зриву виборів за допомогою соціології. Зокрема, він пояснив, що соцслужби можуть проводити замовлені exit-poll у день виборів, і оскільки вони будуть разюче відрізнятися від дійсних результатів, то невідповідність цих цифр буде бути приводом для заяв штабів про фальсифікації виборів і для організації масових акцій. Також п. Бала відзначив негативний вплив недостовірних соцопитувань на виборця.
 
У зв'язку з цим АМС має намір після виборів зробити аналіз і порівняльну характеристику даних соцопитувань різних соцслужб, щоб продемонструвати невідповідність між собою.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9822
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Df
5978 дн. тому
что правда, то правда. Балла уже давно обслуживает Горбаля
Ира
5979 дн. тому
Заказуха. Против господина Леонида
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду