Російські історики шоковані тамтешнім аналогом «Великих українців»

13 Травня 2008
8144
13 Травня 2008
09:51

Російські історики шоковані тамтешнім аналогом «Великих українців»

8144
Російські історики шоковані тамтешнім аналогом «Великих українців»
Проект телеканалу «Россия» «Имя России», покликаний виявити найбільш значущу постать російської історії, викликав різку критику з боку професійних учених, повідомляє Lenta.Ru із посиланням на радіостанцію «Эхо Москвы».
 
Ідея проекту полягає в тому, щоб вибрати з-поміж 500 видатних історичних діячів одного, який стане національним символом. У голосуванні можуть брати участь інтернет-користувачі, телеглядачі та радіослухачі. Програма за форматом нагадує 100 Greatest Britons BBC, проте не є його адаптацією: її творці наголошують на тому, що вона унікальна. Перелік видатних історичних осіб був складений каналом «Россия» за участі Інституту російської історії Російської Академії наук.
 
Між тим, повідомляє «Эхо Москвы», в інституті про це нічого не знають, і, за словами заступника директора інституту Володимира Лаврова, канал «Россия» до них навіть не звертався. Історики також стурбовані поданням інформації в історичних довідках про певних осіб.
 
У деяких випадках історичним діячам дані дуже несподівані характеристики. Зокрема, герой російсько-французької війни 1812 року князь Петро Багратіон названий «особою кавказької національності» та «винятковим героєм». Про іншого полководця цієї війни, Барклая де Толлі, сказано передусім, що «під ним неодноразово вбивали коней». Данця Вітуса Беринга схарактеризовано насамперед як «російського патріота», Олександра Герцена – як «лондонського затворника». Головним у характеристиці поетеси Зінаїди Гіппіус стало те, що вона була дружиною Дмитра Мережковського.
 
Максим Горький фігурує у проекті як «перший радянський буревісник», Олександр Грибоєдов – як «вундеркінд, автор вальсів; убитий у 1829 році під час повстання у Тегерані».
 
Федір Достоєвський, на думку авторів історичної довідки, відомий насамперед тим, що був «приречений на смертну кару, яку замінили 4-річною каторгою», цариця Катерина ІІ – будівництвом «Ермітажу», полководець Михайло Кутузов – тим, що він був поранений в око, Олександр Меншиков – тим, що «був звинувачений в освоєнні бюджетів різних рівнів».
 
Наводяться також інші характеристики: генерал Єрмолов – «утихомирювач Кавказу», Єсенін – «поет, невиправний хуліган», маршал Жуков – «культовий головнокомандувач», Рихард Зорге – «супер-шпигун», поет Антіох Кантемир – «молдавський експат», Олександр Керенський – «політик-правозахисник», байкар Крилов – «російський Лафонтен, що помер від переїдання». Василь Чапаєв названий «героєм численних анекдотів».
 
До 12 червня з-поміж 500 постетей буде складений список 50 найпопулярніших історичних діячів, із-поміж яких, у свою чергу, доберуть 12 фіналістів. Під час наступних дебатів буде названо «Ім’я Росії».
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8144
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
otar
5830 дн. тому
Це не стаття.
Українець
5830 дн. тому
Яке відношення ця стаття має до великих українців?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду