Редактора чернівецької опозиційної газети судять за хуліганство. Його син каже, що батька «замовили»

30 Квітня 2008
15688
30 Квітня 2008
19:12

Редактора чернівецької опозиційної газети судять за хуліганство. Його син каже, що батька «замовили»

15688
Редактора чернівецької опозиційної газети судять за хуліганство. Його син каже, що батька «замовили»
30 квітня суд за станом здоров’я звільнив з-під варти редактора інтернет-версії «Объективной газеты» (Чернівці) Володимира Довгешка. За повідомленням прес-служби чернівецької міліції, журналіста звинувачують у злочині, передбаченому ст.296. ч.4 Кримінального кодексу України («Грубе порушення громадського порядку з мотивів   явної   неповаги   до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом…вчинене із застосуванням вогнепальної або холодної зброї чи іншого предмета, спеціально пристосованого або заздалегідь заготовленого для нанесення тілесних ушкоджень»).
 
Як повідомив «Детектор медіа» син Володимира Довгешка, головний редактор «Объективной газеты» Сергій Довгешко, його батька затримали 16 квітня. Судове ж засідання щодо зміни запобіжного заходу кілька разів переносили, хоча у слідчому ізоляторі лікарі виявили у журналіста інсульт та цироз печінки. 
 
За словами Сергія Довгешка, інцидент, через який правоохоронці висунули звинувачення, трапився ще минулого літа і був, на його переконання, спровокований міліцією. Сергій Довгешко розповів, що його батько має тривалий конфлікт із стоматологічним кабінетом, розташованим поблизу його офісу та квартири, і дев’ятий рік оскаржує відкриття цього закладу у судах. Пан Сергій переконаний, що лікарів прикривають працівники правоохоронних органів. «Крышуют этих зубников менты, потому что они двадцать лет проработали в поликлинике МВД», - дослівно заявив він у коментарі «ТК».
 
У липні минулого року, розповів Сергій Довгешко, виник конфлікт, під час якого його батька «ударили по голове, выстрелили из травматичного пистолета и сказали, что он стрелял. Мимо. Но как мог промахнуться мой отец - мастер спорта по стрельбе?».
 
Справді, у повідомленні прес-служби управління МВС у Чернівецькій області йдеться, що «Довгешко В.М. … зайшов до приміщення стоматологічного кабінету, розташованого в будинку № 8 по вул. Н. Яремчука в м. Чернівці, де безпричинно, з хуліганських спонукань розпочав конфлікт з працівниками вказаного закладу. Працівник стоматологічного кабінету у ввічливій формі попросив Довгешко В.М. припинити нецензурні образи та залишити приміщення кабінету. Однак, Довгешко В.М. обома руками наніс йому удар в область грудної клітини. Останній, з метою припинити хуліганській дії, схопив Довгешко С.В. за руку та почав його виводити з приміщення кабінету. На порозі, біля вхідних дверей до вказаного кабінету, Довгешко В.М., діставши з кобури пістолет травматичної дії, спеціально пристосований для спричинення тілесних ушкоджень, здійснив два постріли гумовими кулями в напрямку лікаря та влучив в підлогу і стіну. Після цього Довгешко В.М. наніс останньому удар рукояткою пістолета в область голови». За словами Сергія Довгешка, у його батька після того, що сталося, утворилася гематома головного мозку. Хворий, він майже не виходив зі свого помешкання.
 
Чому Володимира Довгешка необхідно було брати під варту, у повідомленні міліції не вказується, проте Сергій Довгешко зазначає, що обвинуваченому перестали надходити повістки – начебто через проблеми на пошті. Сергій Довгешко вважає, що життю його батька під вартою загрожувала небезпека. У тому числі через його публікації та журналістські розслідування. Він повідомив, що справою зацікавилася омбудсмен Ніна Карпачова, яка вже побувала у Чернівцях. Суд у справі має відбутися 19 травня.
 
Володимир Довгешко у 90-х очолював Чернівецький обком КПУ, потім вийшов з партії. «Объективная газета» вважалась друкованим органом чернівецьких комуністів, проте саме Володимир Довгешко зберіг за собою усі права на видання.
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15688
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду