Спікер кримського парламенту судиться із журналістами та Геннадієм Москалем

23 Квітня 2008
15854
23 Квітня 2008
09:28

Спікер кримського парламенту судиться із журналістами та Геннадієм Москалем

15854
Спікер кримського парламенту судиться із журналістами та Геннадієм Москалем
Голова Верховної Ради Криму Анатолій Гриценко звернувся до Центрального районного суду Сімферополя із двома позовами, відповідачами у яких в одному випадку виступає місцевий тижневик «События», в іншому – це ж видання разом із народним депутатом від «НУНС» Геннадієм Москалем.
 
У редакції газети «Телекритиці» повідомили, що приводом для першого позову стала стаття «Как крымский спикер обзавелся яхтой» (№10 от 14.03.2008). У ній йшлося про придбання прогулянкового судна яхт-клубом «Казантип», співвласницею якого є дружина Анатолія Гриценка. Він вимагає визнати такими, що не відповідають дійсності, завдають шкоди честі, гідності та діловій репутації такі фрази: «… крымский спикер обзавелся яхтой»; «председатель ВР АРК Анатолий Гриценко в очередной раз «засветился» в транспортной истории…». В якості компенсації голова кримського парламенту хоче стягнути з журналістів 1 гривню.
 
Також у 1 гривню Анатолій Гриценко оцінив публікацію «Крымские «регионалы» сдали «Россию» (№8 от 29.02.2008), присвячену розслідуванню МВС України щодо незаконного відчуження одного з елітних корпусів санаторію Верховної Ради АРК «Росія» в Ялті. У цій статті Геннадій Москаль заявив, що безпосереднє відношення до цього має Гриценко. У позові кримський спікер заперечує свою причетність до здачі в оренду елітного комплексу парламентського санаторію і просить суд визнати такою, що не відповідає дійсності фразу: «30 января 2006 года председатель Верховной Рады Анатолий Гриценко подписал незаконное распоряжение о передаче этого корпуса в аренду на 30 лет обществу с ограниченной ответственностью «Строительная компания профсоюзов МВД Украины».
 
У редакції видання зазначили, що у зв’язку з тим, що Анатолій Грищенко вимагає спростувати лише зазначені висловлювання, то, очевидно, з іншими даними, викладеними у статтях, він згоден.
 
Журналісти також підкреслюють, що Анатолій Грищенко звернувся до суду як голова Верховної Ради Криму. У зв’язку із цим редакція газети «События» у своєму прес-релізі нагадує про цілу низку рішень Європейського суду з прав людини, у яких зазначається, що оціночні судження журналіста не підлягають доведенню, а посадові особи «ще під час вибору професії відкрили себе для критики, і це той тягар, який політики у демократичному суспільстві мають прийняти».
 
«Звернутися до суду – це право кожного громадянина. Ми дуже раді, що Анатолій Гриценко пішов цим цивілізованим шляхом. Ми, як і він, будемо чекати на рішення суду і сподіваємось на його об’єктивність. Зі свого боку ми обіцяємо, що й надалі будемо ретельно стежити за кожним кроком кримських чиновників і знайомити читачів із підсумками наших журналістських розслідувань», - сказала «ТК» головний редактор газети Людмила Климова.
 
Як стало відомо «Телекритиці», судове засідання за першим позовом призначене на 24 квітня, за другим - на 3 червня.
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15854
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду