Досить знущатися! Про закриття газети «Тернопіль вечірній»

7 Квітня 2008
46291
7 Квітня 2008
15:08

Досить знущатися! Про закриття газети «Тернопіль вечірній»

46291
Досить знущатися! Про закриття газети «Тернопіль вечірній»

Ми довго мовчали. Ми до останнього сподівалися, що міська влада в Тернополі виконає свої обіцянки і таки подбає про свій офіційний пресовий орган. Сподівалися, що виступить на захист своєї газети. Не подбала і не захистила. Прийшов крах ілюзіям і сподіванням: міська влада, передовсім міський голова Роман Заставний, з незбагненних причин робить усе, аби закрити газету „Тернопіль вечірній”, – єдине в місті й області видання, яке ще з часів свого заснування завжди твердо стояло на сторожі інтересів міської громади. Саме зі сторінок нашого часопису тернополяни вперше дізнавалися про всі перипетії становлення незалежної України. Саме наш редакційний колектив найповніше висвітлював буремні події Помаранчевої революції. І що маємо зараз? З перших днів перебування в кріслі мера Роман Заставний, здається, прийняв геростратове рішення „закрити „Тернопіль вечірній”. З наскоку зробити це не вдалося, то ж вирішив газету задушити. Повільно, але методично. Редакцію почали банкрутувати: спершу відібрали половину приміщення, потім обмежили фінансування, змусивши скоротити штат, а відтак припинили виплату заробітної плати. Коли в придушеного колективу не стало сил на повнокровну трудову діяльність, з міської ради залунали радісні вигуки, що газета „ТВ” не цікава, „латається” інтернетівськими матеріалами, блідо висвітлює соціально-економічні проблеми з життя міста тощо. Авжеж, придушений завжди блідий...

 

І це ще не все: за останні місяці з подачі різних провладних сил, у тому числі й міської влади, нас перевірили ...надцять контролюючих служб. Не виявили суттєвих порушень, але перевірки не припиняються. З метою добити...

 

Мало того, самі перевіряючі, отримавши від мера відповідні настанови будь-що знайти на журналістів «компромат», просто таки зверхньо, по-хамськи ставилися до колективу редакції. Справді, чого церемонитися з недодушеними.

 

Нас постійно намагаються цензурувати всі, кому не лінь. Дійшло до абсурду: міський голова дав догану головному редакторові газети тільки через те, що йому (мерові) „не сподобався” один з наших матеріалів. Іншим разом, якраз під час передвиборчої кампанії, він видав заборону на публікацію в газеті політичної реклами. Подібні дії – взагалі неприпустимі з точки зору законодавства про ЗМІ.

 

Нас постійно тероризують то невиплатою заробітної плати, то шляхом поливання брудом колективу редакції через інші, комерційні видання міста. Наслідком цих „маніпуляцій свідомістю” простих тернополян стало те, що всередині самого колективу почалися якісь незрозумілі „сепаратистські” тенденції: „Може, так і треба?”.

 

Тому ми твердо заявляємо: „Досить знущатися!” Або ви, шановні можновладці, припините нас переслідувати і надасте нам можливість спокійно (при нормальному фінансуванні, як і годиться для офіційного пресового органу міста, засновником якого є міська рада) працювати, або ми звернемося за допомогою до Секретаріату Президента, Кабінету Міністрів, Верховної Ради, Спілки журналістів України. Хай світ знає про наших „місцевих героїв”!

 

Колектив редакції

 

Наші вимоги:

Звертаємося до міського голови Тернополя Романа Заставного, депутатів міської ради з наступними вимогами:

 

1. Визнати колектив редакції співзасновником газети.

2. У повній мірі забезпечити фінансування газети на захищену законодавством статтю витрат – заробітну плату працівникам згідно з діючим законодавством.

3. Подбати про зміцнення колективу редакції професійними кадрами журналістів.

4. Укласти договір про порядок висвітлення в газеті роботи ради, офіційних матеріалів та невтручання посадових осіб ради у внутрішню редакційну політику.

5. Виділити кошти на оновлення основних засобів.

У випадку невиконання або часткового виконання цих вимог колектив редакції залишає за собою право через сім днів оголосити страйк і розпочати публічне обговорення своєї позиції через загальноукраїнські засоби масової інформації.

 

(Прийнято одноголосно колективом редакції).

3.04.2008 р.

 

P.S. Шановні колеги!

Просимо підтримати нас у боротьбі за виживання.

 

Контактні телефони:

Юрій Вересюк, головний редактор „Тернополя вечірнього” – 8 (097) 800-27-53;

Віталій Волянський, заступник головного редактора – 8 (097) 868-92-52;

Олексій Дрозд, відповідальний секретар – 8 (063) 328-04-10.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Колектив редакції газети «Тернопіль вечірній»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
46291
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Тернополянин
5867 дн. тому
Незнаю у чім тут річ, але як мешканець Тернополя трохи чув і про газету міської ради і про міську раду і про вельмишановного мера Романа Заставного, який вирішив розграбувати місто. На мою думку газету справді пригнічують, і вони не одні в Тернополі, кому Заставний вказав на двері. пологовий, перша міська поліклініка, комунальні аптеки, замок - який є на гербі міста - теж комусь приглянувся. Для Тернополян не є таємницею, що коїться в їхньому місті. Тож ситуація з газетою банальна, їх теж виживають. Пропоную всім хто не володіє інформацією про справжній стан речей у Тернополі, просто поцікавитися. В любому з вищезгаданих закладів вам дадуть чесну відповідь. А пан "Знавець" на мою думку, аж над-то обізнаний в цифрах і деталях. Хто стоїть за ним і здогадуватися не потрібно!!!!!!
5867 дн. тому
Може, пан "Знавець" підкаже, які саме "тиражні і популярні місцеві видання" захочуть публікувати офіційні матеріали ради? Може, вже є такі, які погодилися? Чи часом не газета "Номер один", яку пан мер ще з початку своєї каденції планував зробити клоном "Вечірки"? Хотілося б, аби всі зрозуміли, що справа тут аж ніяк не в політиці, справа в тому, що шановний пан Заставний просто таки зі шкури вилазить, аби продати комусь будинок редакції "Тернополя вечірнього". От тільки ще не додумався, куди подіти колектив. А казочки про "320 тис. грн. прямої дотації, + безкоштовна оренда приміщення, техніка, тощо + добровільно-примусова передплата + доходи від реклами" будете розповідати тим, у кого ще вуха не повідривались від вашої локшини. Майте мужність: прийдіть хоча б раз у редакцію, подивіться, у яких умовах змушені працювати люди і тільки тоді з чистою совістю робіть подібні заяви, а не вводьте в оману тих, хто не володіє ситуацією. І пам'ятайте просту річ: і пан Заставний, і всі ті, хто душать газету (читайте - колектив, простих людей) будуть відповідати перед Богом. Не перед законами цієї країни, які вони самі собі створили і самі ж їх порушують, а таки перед Тим, Хто не дивиться на посади. І, повірте, тоді вам буде не до БЮТу і не до "Нашої України".
Знавець питання
5868 дн. тому
Тільки забули підписанти листа розповісти всі обставини справи: як у 2006 році газету міської ради захопила одна яскраво виражена політична сила, користуючись своєю більшістю в міськраді. Як призначили головним редактором свого активіста, який не має жодного поняття (віддаленого!) про роботу ЗМІ взагалі і газети зокрема, як цей редактор перетворив газету на політичний рупор однієї політичної організації і пересварився з усіма місцевими газетами, як публікував на повну розгортку всілякі "нєтлєнки" місцевих "геніїїв", як фальсифікував цифри тиражів і робив махінації з рекламою та гонорарами для наближених "кореспондентів" тощо. Тепер, коли видання остаточно розвалене і здихає, пишуть листи до прогремивної світової громадськості, які є по суті - політичною спеуцляцією, переведенням проблеми міс-менеджменту і некомпетентного керівництва у політичну площину - типу, "душать гади медіа"! Річний бюджетт ТВ - 320 тис. грн. прямої дотації, + безкоштовна оренда приміщення, техніка, тощо + добровільно-примусова передплата + доходи від реклами - І В ЦИХ УМОВАХ ТРЕБА ЩЕ ВМІТИ ЗНИЩИТИ ТАКУ ВИДАВНИЧУ СТРУКТУРУ! Реальний тираж - 1.5 тис. прим (списання - до 30%). Чи треба міській громаді тягнути цього воза? Чи не краще на конкурсних умовах розміщати свої матеріали у тиражних і популярних місцевих виданнях - наприклад, "Нова", "У кожен дім", "Вільне життя" тощо? За значно менші кошти - будуть піарити міську раду з усіх сил. І ніякого головного болю. А те, що є - на конкурс і усуспільнити (або корпоратизувати, приватизувати, віддати, подарувати тому, хто хоче і МОЖЕ)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду