detector.media
07.04.2008 15:08
Досить знущатися! Про закриття газети «Тернопіль вечірній»

Ми довго мовчали. Ми до останнього сподівалися, що міська влада в Тернополі виконає свої обіцянки і таки подбає про свій офіційний пресовий орган. Сподівалися, що виступить на захист своєї газети. Не подбала і не захистила. Прийшов крах ілюзіям і сподіванням: міська влада, передовсім міський голова Роман Заставний, з незбагненних причин робить усе, аби закрити газету „Тернопіль вечірній”, – єдине в місті й області видання, яке ще з часів свого заснування завжди твердо стояло на сторожі інтересів міської громади. Саме зі сторінок нашого часопису тернополяни вперше дізнавалися про всі перипетії становлення незалежної України. Саме наш редакційний колектив найповніше висвітлював буремні події Помаранчевої революції. І що маємо зараз? З перших днів перебування в кріслі мера Роман Заставний, здається, прийняв геростратове рішення „закрити „Тернопіль вечірній”. З наскоку зробити це не вдалося, то ж вирішив газету задушити. Повільно, але методично. Редакцію почали банкрутувати: спершу відібрали половину приміщення, потім обмежили фінансування, змусивши скоротити штат, а відтак припинили виплату заробітної плати. Коли в придушеного колективу не стало сил на повнокровну трудову діяльність, з міської ради залунали радісні вигуки, що газета „ТВ” не цікава, „латається” інтернетівськими матеріалами, блідо висвітлює соціально-економічні проблеми з життя міста тощо. Авжеж, придушений завжди блідий...

 

І це ще не все: за останні місяці з подачі різних провладних сил, у тому числі й міської влади, нас перевірили ...надцять контролюючих служб. Не виявили суттєвих порушень, але перевірки не припиняються. З метою добити...

 

Мало того, самі перевіряючі, отримавши від мера відповідні настанови будь-що знайти на журналістів «компромат», просто таки зверхньо, по-хамськи ставилися до колективу редакції. Справді, чого церемонитися з недодушеними.

 

Нас постійно намагаються цензурувати всі, кому не лінь. Дійшло до абсурду: міський голова дав догану головному редакторові газети тільки через те, що йому (мерові) „не сподобався” один з наших матеріалів. Іншим разом, якраз під час передвиборчої кампанії, він видав заборону на публікацію в газеті політичної реклами. Подібні дії – взагалі неприпустимі з точки зору законодавства про ЗМІ.

 

Нас постійно тероризують то невиплатою заробітної плати, то шляхом поливання брудом колективу редакції через інші, комерційні видання міста. Наслідком цих „маніпуляцій свідомістю” простих тернополян стало те, що всередині самого колективу почалися якісь незрозумілі „сепаратистські” тенденції: „Може, так і треба?”.

 

Тому ми твердо заявляємо: „Досить знущатися!” Або ви, шановні можновладці, припините нас переслідувати і надасте нам можливість спокійно (при нормальному фінансуванні, як і годиться для офіційного пресового органу міста, засновником якого є міська рада) працювати, або ми звернемося за допомогою до Секретаріату Президента, Кабінету Міністрів, Верховної Ради, Спілки журналістів України. Хай світ знає про наших „місцевих героїв”!

 

Колектив редакції

 

Наші вимоги:

Звертаємося до міського голови Тернополя Романа Заставного, депутатів міської ради з наступними вимогами:

 

1. Визнати колектив редакції співзасновником газети.

2. У повній мірі забезпечити фінансування газети на захищену законодавством статтю витрат – заробітну плату працівникам згідно з діючим законодавством.

3. Подбати про зміцнення колективу редакції професійними кадрами журналістів.

4. Укласти договір про порядок висвітлення в газеті роботи ради, офіційних матеріалів та невтручання посадових осіб ради у внутрішню редакційну політику.

5. Виділити кошти на оновлення основних засобів.

У випадку невиконання або часткового виконання цих вимог колектив редакції залишає за собою право через сім днів оголосити страйк і розпочати публічне обговорення своєї позиції через загальноукраїнські засоби масової інформації.

 

(Прийнято одноголосно колективом редакції).

3.04.2008 р.

 

P.S. Шановні колеги!

Просимо підтримати нас у боротьбі за виживання.

 

Контактні телефони:

Юрій Вересюк, головний редактор „Тернополя вечірнього” – 8 (097) 800-27-53;

Віталій Волянський, заступник головного редактора – 8 (097) 868-92-52;

Олексій Дрозд, відповідальний секретар – 8 (063) 328-04-10.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY