Дуель Затуліна і Гриценка на НТВ: російський офіцер XIX століття пустив би собі кулю в скроню

7 Квітня 2008
32578
7 Квітня 2008
10:49

Дуель Затуліна і Гриценка на НТВ: російський офіцер XIX століття пустив би собі кулю в скроню

32578
Дуель Затуліна і Гриценка на НТВ: російський офіцер XIX століття пустив би собі кулю в скроню

На НТВ вчора відбулася немовби дуель - дебати щодо НАТО двох помітних політиків Росії й України Костянтина Затуліна і Анатолія Гриценка. Зіткнення Гриценка з Затуліним продемонструвало, що в російських теледуелях важливі не аргументи, тут важливі нахабство і клоунада.

 

Все, що може сказати Затулін, загалом є відоме, але я розраховувала, що коли це буде дуель з Анатолієм Гриценком, то дискурс стане більш інтелектуальним, що це буде суперечка мовою документів, фактів, історичних аналогій. Я вважала, що площадний затулінський епос тут позначиться не в таких масштабах. Телеведучий НТВ Володимир Соловйов - це окрема взагалі історія. Нагадаю, що він автор книги «Путін. Путівник для небайдужих», і ще він знаменитий проведенням у МХАТі вечірки з назвою «Добрий ранок, пане президент». Я бачила в Москві великі біг-борди, що рекламують згадані праці й ініціативи Соловйова. Ну, зрозуміло, що журналістика, як і парламент, в сучасній Росії справа марна. Тут потрібні телеведучі, у Березовського був свій особистий телебульдог, у Путіна ось своя окрема телелевретка. Чи тепер вже у Медведєва? Чи в обох?

 

Але повернімося до НАТО. Це політичне ток-шоу було поділене на кілька раундів. Телеведучий ставить питання, на яке відповідають дуелянти. Потім російські експерти визначали, хто переміг в даному раунді. Аргументи Затуліна були переважно такі: ваш народ не хоче, а ви (такі-сякі) тягнете його в НАТО. Або: навіщо ворожий Росії блок підкрадається до її кордонів?

 

Аргументи Гриценка, загалом теж відомі: високі стандарти озброєння, військова реформа, європейське майбутнє. НАТО - демократичний блок, там усе вирішується консенсусом, і право голосу має навіть маленька країна.

 

Наші експерти, Валерій Чалий і Вячеслав Фесенко, із спробою цитувати статті угод були незапитані. Їх наукові ступені, здатність опонувати з документами в руках, інтелігентність явно не вписувалися в цю дешеву кремлівську антрепризу.

 

«Послухайте, Костянтине Федорович, а чому Соловйова до Криму ви запрошуєте? Адже це чистий Фрейд. До Криму я можу запрошувати. Я, а не ви!» - не витримавши тему Криму, звернувся Анатолій Степанович до Затуліна. Тоді Соловйов попер на Гриценка танком і сказав, що Фрейд - це секс. Це в дусі російських ведучих: звести серйозну розмову до шоу, а психоаналіз Фрейда до одного лібідо.

 

Цікаво, що майже всі російські секунданти, представники російської інтелігенції, в кожному раунді віддавали перемогу Затуліну. Віддавали, примовляючи, як же ми, два братські народи, і раптом один з нас – в НАТО хоче. Але одній секундантші, поетові й перекладачеві Тетяні Щербині, яка довго жила в Європі, а потім створила журнал «Естет», більше сподобався Гриценко. Вона визнала перемогу за Анатолієм Степановичем, але із застереженням, що Крим і російська мова - це для неї святе.

 

Я, коли дивилася передачу, спробувала надихнутися, відродити в собі російські нахрапистість і нахабство, і придумати відповіді для Соловйова.

 

Каже він, наприклад, що "ми два мільйони українських острабайтерів виженемо, ми їм візовий режим зробимо". А я йому: та ваші виконроби в ногах у наших робочих повзають, щоб вони приїхали дачі вам будувати, адже ваші будівельники всі алкоголіки.

 

Або, скаже він, наприклад: "Та ми Крим вам віддали." А я у відповідь: "Спасибі, а ми всі ваші газові промисли побудували. Хто, крім українців, працював би у вас там на тридцятиградусному морозі. І потім: поверніть гроші за аварію своїх танкерів у Керчі. Коли повернете?"

 

Скаже, він, наприклад: "А ви чому за газ вчасно не платите?" А я у відповідь: "Ми трохи раніше, трохи пізніше, але платимо. А де наші 17 відсотків нажитого радянського майна? І взагалі, ви базу нову будуєте для Чорноморського флоту?"

 

Звісно, це явне зсунення об`єкту думки і взагалі базар. Але ж так була побудована вся передача.

 

Так. Я зібралася відправити sms-ку на підтримку Гриценка, там було ще й таке голосування. Але потім передумала. Вирішила не визнавати дуель такою, що відбулася. Думаю, будь-хто з російських офіцерів XIX століття пустив би собі кулю в скроню, якби побачив, на що перетворили такий витончений і благородний поєдинок його російські нащадки.

 

Маша Міщенко, УНІАН

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Маша Міщенко, УНІАН
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
32578
Читайте також
05.06.2008 12:17
Игорь Лосев
, для «Детектор медіа»
8 949
08.04.2008 12:53
Антон Розенвайн
, для «Детектор медіа»
13 038
08.04.2008 09:54
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
4 485
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Денис
5837 дн. тому
смс?тю...там фективний рейтинг..й передача не йде в прямий єфір..тільки задобу
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду