Спаму виповнилося 15 років

1 Квітня 2008
6040
1 Квітня 2008
12:29

Спаму виповнилося 15 років

6040
Спаму виповнилося 15 років
Прототип спаму з’явився одночасно з народженням інтернету, коли на одній з нечисленних Usenet-конференцій американець Дейв Родес розмістив повідомлення з рекламою фінансової піраміди та пропозицією «заробити купу грошей». Але термін «спам» на позначення небажаної рекламної розсилки почали вживати рівно 15 років тому.
 
Саме слово «спам» (Spam) з’явилося в 1936 році як торгівельний знак для м’ясних консервів компанії Hormel Foods. Є дві версії, чому згодом так почали називати надокучливу рекламу. За першою, термін став відомим завдяки скетчу «Спам» із шоу «Летючий цирк Монті Патона» (1969). У гумористичній постановці йшлося про кафе, де головному герою пропонують усі страви зі «Спаму». Загалом це слово використовувалося в скетчі понад 100 разів.

За іншою версією, після Другої світової війни залишилися величезні запаси цих консервів, що постачалися американським солдатам. Аби збути свою продукцію, компанія Hormel Foods провела першу своєрідну рекламну кампанію. Слово «спам» кидалося у вічі з вітрин усіх дешевих крамниць, з бортів автобусів і трамваїв, з фасадів будинків і газетних шпальт. Реклама консервів «Спам» безперервно транслювалася по радіо, і вкрай остогидла американцям, оскільки від неї неможливо було сховатися.
 
Спершу термін «спам» використовували для позначення масової відправки в чати, форуми й електронні дошки повідомлень рекламного характеру. Проте із середини 90-х майже весь потік спаму переорієнтувався на електронну пошту, оскільки вона тоді не мала захисту і водночас її використовували майже всі користувачі інтернету.
 
Нині, за оцінками різних дослідницьких компаній, 80-95% поштового трафіку займає спам. Причому більша частина цих повідомлень розсилається зі США, Китаю та Росії. За статистикою за 80% світового спаму несуть відповідальність близько двох сотень спа мерів, які використовують для розсилки зламані комп’ютери користувачів в усьому світі.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6040
Читайте також
01.12.2008 11:20
Александр Токарев, «Власть денег»
20 330
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду