detector.media
01.04.2008 12:29
Спаму виповнилося 15 років
Спаму виповнилося 15 років
Прототип спаму з’явився одночасно з народженням інтернету, коли на одній з нечисленних Usenet-конференцій американець Дейв Родес розмістив повідомлення з рекламою фінансової піраміди та пропозицією «заробити купу грошей». Але термін «спам» на позначення небажаної рекламної розсилки почали вживати рівно 15 років тому.
 
Саме слово «спам» (Spam) з’явилося в 1936 році як торгівельний знак для м’ясних консервів компанії Hormel Foods. Є дві версії, чому згодом так почали називати надокучливу рекламу. За першою, термін став відомим завдяки скетчу «Спам» із шоу «Летючий цирк Монті Патона» (1969). У гумористичній постановці йшлося про кафе, де головному герою пропонують усі страви зі «Спаму». Загалом це слово використовувалося в скетчі понад 100 разів.

За іншою версією, після Другої світової війни залишилися величезні запаси цих консервів, що постачалися американським солдатам. Аби збути свою продукцію, компанія Hormel Foods провела першу своєрідну рекламну кампанію. Слово «спам» кидалося у вічі з вітрин усіх дешевих крамниць, з бортів автобусів і трамваїв, з фасадів будинків і газетних шпальт. Реклама консервів «Спам» безперервно транслювалася по радіо, і вкрай остогидла американцям, оскільки від неї неможливо було сховатися.
 
Спершу термін «спам» використовували для позначення масової відправки в чати, форуми й електронні дошки повідомлень рекламного характеру. Проте із середини 90-х майже весь потік спаму переорієнтувався на електронну пошту, оскільки вона тоді не мала захисту і водночас її використовували майже всі користувачі інтернету.
 
Нині, за оцінками різних дослідницьких компаній, 80-95% поштового трафіку займає спам. Причому більша частина цих повідомлень розсилається зі США, Китаю та Росії. За статистикою за 80% світового спаму несуть відповідальність близько двох сотень спа мерів, які використовують для розсилки зламані комп’ютери користувачів в усьому світі.
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY