Інститут медіа права створює Всеукраїнську мережу викладачів медіаправа

31 Березня 2008
3430
31 Березня 2008
11:14

Інститут медіа права створює Всеукраїнську мережу викладачів медіаправа

3430
Інститут медіа права створює Всеукраїнську мережу викладачів медіаправа
При Інституті медіа права буде створено Всеукраїнську мережу, що об’єднає викладачів медіаправа факультетів журналістики України. Про це йшлося на спеціалізованому тренінгу з медійного законодавства та обміну досвідом викладання права студентам-журналістам, який відбувся 23–24 березня 2008 року з ініціативи ІМП. У тренінгу взяли участь двадцять викладачів-медійників – представників вищих навчальних закладів Києва, Черкас, Запоріжжя, Тернополя, Одеси, Полтави, Миколаєва, Харкова, Сімферополя, Ужгорода, Львова та інших міст.
 
З-поміж іншого, на тренінгу йшлося про міжнародні підходи до викладання медіаправа в цілому та окремих тем зокрема, про змістове наповнення навчальних університетських програм, якісні освітні методики, а також про те, що дозволено і, навпаки, заборонено робити журналістам із правового погляду. Тренери дводенного семінару – Андрій Ріхтер, директор Інституту проблем інформаційного права (м. Москва), доктор наук, викладач медіаправа факультету журналістики Московського державного університету ім. М. В. Ломоносова; Олексій Мінбалєєв, кандидат юридичних наук, викладач медіаправа факультету журналістики Південно-Уральського державного університету (м. Челябинськ); Тарас Шевченко, директор Інституту медіа права, викладач Інституту журналістики КНУ ім. Т. Шевченка – розповідали також про те, як запобігти небезпечним правовим ситуаціям, що таке дифамація і як журналістові уникнути приниження честі, гідності та ділової репутації іншої людини.
 
Цей тренінг став для мене своєрідним методологічним проривом у викладанні правових основ масової комунікації, – стверджує Олена Цапок, кандидат наук, доцент кафедри журналістики Черкаського національного університету імені Б. Хмельницького. – Він значною мірою компенсував брак необхідної теоретичної та методичної інформації щодо структурування та специфіки викладання курсу. Особливо цінним вважаю спільний із тренерами розгляд реальних судових прецедентів, що стосувалися українських і російських журналістів. Переконана, що кожен із учасників-колег, повернувшись до університету, зможе по-новому й більш ефективно навчати студентів.
 
На цьому тренінгу панувала особлива, глибоко фахова та по-справжньому доброзичлива, атмосфера, – приєднується Віктор Костюк, в. о. декана факультету журналістики Запорізького національного університету, завідувач кафедри журналістської творчості, реклами та зв’язків із громадськістю, канд. наук, доцент. – Я узяв на озброєння безліч якісних методичних порад, дізнався про інноваційні способи проведення лекційних та практичних занять зі студентами-журналістами. Щиро дякую за надану можливість повчитися у висококваліфікованих тренерів та обмінятися методичним досвідом із колегами. Особливе спасибі й за цілу добірку навчальної літератури з медіаправових питань, якої так бракує студентам і викладачам, надзвичайно цінними є вручені кожному учасникові диски, що містять електронний варіант базових положень чинного законодавства (до того ж, із останніми змінами!), що регулює діяльність медіа.
 
Всі учасники тренінгу висловили побажання й надалі підвищувати свій рівень знань на таких заходах, а тому зініціювали створення при Інституті медіа права Всеукраїнської мережі викладачів медіаправа – фахового об’єднання, члени якого спільно обговорюватимуть питання сучасного медіазаконодавства, обмінюватимуться методичними чи теоретичними знахідками, вивчатимуть регіональний досвід та передаватимуть здобуті знання студентам.
 
У реальності подальшого навчання викладачів і студентів-журналістів, а також майбутніх освітніх проектів запевнив Тарас Шевченко, директор Інституту медіа права:
 
Спеціалізуючись у галузі медіаправа, наша організація приділяє особливу увагу правовій освіті журналістів. Щороку проводимо для юристів Міжнародну літню школу медіаправа, щотижня випускаємо електронний вісник «Розвиток законодавства та практики в медіасфері», готуємо та публікуємо низку аналітичних праць. Цьогоріч ми вперше навчали викладачів факультетів журналістики, які переважно не мають юридичної освіти, проте, готуючи майбутніх медійників, неодмінно враховують правовий компонент у межах кожної дисципліни: чи то журналістської етики, чи то журналістського розслідування, чи то проблематики ЗМІ. Учасники тренінгу, тепер наші дипломовані партнери, зможуть і надалі отримувати консультації юристів Інституту медіа права, а також продовжувати навчання, зокрема під час «Дистанційного курсу медіаправа», що незабаром розпочнеться.
 
Фаховий захід, проведений для викладачів журналістики чи не вперше в Україні, став можливим завдяки фінансовій підтримці з боку Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) та Міжнародної неурядової організації «Міжнародна підтримка ЗМІ» (Данія).
 
Тетяна Бондаренко, завідувач кафедри журналістики Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3430
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
to Наташа
5887 дн. тому
Наташа, Вы так осведомлены о деятельности ИМП да и чувствуется тон метра. Может чему поучите? Кстати, а что украинца тяжело процитировать?
vm
5888 дн. тому
Грантоеды обучат праву двойных стандартов. незадорого. Так как платит дядя Сэм.
Наташа
5888 дн. тому
"Антон Палыч Чехов как-то заметил, что умный любит учиться, а дурак - учить" . Чему, интересно, могут научить эти ребята? Какой у них опыт работы? Покрутились чуть-чуть в Раде, почитали об европейском опыте, но жизнь и проблемы медиа они абсолютно не знают.
otar
5888 дн. тому
Бо ця інформація опублікована не на правах реклами.
рекламіст
5888 дн. тому
цікаво, а чому ця інфо без позначки "на правах реклами"?????????? подвійні стандарти!!!!!!!!!!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду