Олександр Богуцький: «В світі жодного нового привабливого формату»

24 Березня 2008
15608
24 Березня 2008
09:19

Олександр Богуцький: «В світі жодного нового привабливого формату»

15608
Олександр Богуцький: «В світі жодного нового привабливого формату»
Телеканал ICTV найближчим часом не змінюватиме свій інформаційно-розважальний формат - незважаючи не те, що з каналу пішла Іванна Коберник, але продовжує поповнювати ефір розважальними проектами та українським кіно. В бесіді з «МедіаБізнесом» генеральний директор ICTV Олександр Богуцький розповів, що канал задоволений даними всеукраїнської панелі Gfk, та поділився планами ICTV на 2008 рік.
 
- З якими фінансовими показниками завершив канал ICTV 2007 рік?
- Дохід каналу з урахуванням податків становить 332 млн гривень. Результатом ми задоволені. Звичайно, до загального результату додалася поява несподіваних виборів і доходів від політичної реклами.
 
- Що із запланованого вдалося зробити?
- Вдалося зробити успішний канал, який дивиться майже 10% глядачів найпривабливішого для рекламодавців віку, з прекрасним соціальним статусом – високим рівнем доходів і освітою. Якщо ж говорити про ринок в цілому, то дуже важливим результатом 2007 – початку 2008 року став початок  роботи національної панель. До цього часу жила легенда про те, що в Україні є два канала  «додатковими невидимими рейтингами» – «Інтер» і «1+1», оскільки панель вимірює лише міста з населенням понад 50 тис. І що,  нібито, після переходу на загальнонаціональну панель стане зрозуміло, що у каналів ICTV, СТБ і Нового не так і багато симпатиків серед українців. І от, з запровадженням нової панелі виявилося, що прихильників у ICTV і Нового стало більше, а у СТБ - трохи менше. Стало остаточно зрозуміло, що це повноцінні національні канали, які володіють повноцінною стабільною привабливістю для телеглядачів. Пункти рейтингу на цих каналах повинні вже вимірюватися якістю аудиторії, а аудиторія 14-49 концентрованої якості – на каналах Новий, ICTV і СТБ. І, звичайно, головна новина початку року - Новий випередив «1+1» по 14-49. Ура. Новий – канал номер два в країні. Просто прекрасно.
 
- Які плани залишилися нереалізованими?
- Найбільший жаль, який ми маємо, - це перехід «Свободи слова» на телеканал «Інтер». Я вважаю, що в правовій країні так ніколи б не відбулося. Тут йдеться про прямий аналогічний формат програми, яка виходила на ICTV, але українським законодавством питання формату взагалі ніяк не визначено. На трудові стосунки з зірками розповсюджується трудове законодавство, яке прямо говорить про те, що можна звільнитися з роботи, просто попередивши про це за 2 тижні. Тому на українському телебаченні ми маємо такий собі «диктат зірок». Вони користуються приказкою: «Риба шукає, де глибше, а людина – де ліпше». Але завжди треба пам’ятати, що для того, щоб людина стала зіркою, за нею постійно стоїть величезна група працівників, які теж не проти хліба з маслом,  плюс канал інвестує величезні кошти.
 
- Яка доля чекає на «Свободу слова» в новому сезоні?
- Проект точно буде жити своїм життям. Доля її буде такою, якою її зроблять автори програми. Ідея програми зараз – оброворення подій, які невдовзі відбудуться, оприлюднення таємниць з тим, щоб політичні рішення приймалися не за зачиненими дверима, а публічно обговорювалися. Тобто це обговорення до, а не розбір польотів після.
 
- Що стало підставою для Іванни Коберник залишити канал?
- Іванна скористалася своїми конституційними правами шукати якусь кращу роботу попередивши про звільнення за два тижні.
 
- Чи відомо Вам, куди вона має намір піти працювати?
- Наскільки я розумію, цього ніхто не знає, включаючи і саму Іванну.
 
- Чи буде змінюватися формат каналу у 2008 році?
- Навіщо його змінювати? «Лучшее – враг хорошего». Ми маємо справу з успішним каналом, у якого прекрасна преміум-аудиторія з перевагою молодих чоловіків. Треба його лише розвивати, наповнювати новими подіями, насамперед спортом. Думаю, невдовзі ми зможемо оголосити про якісь нові рішення в цьому напрямку. Крім того, ми маємо дуже хорошу службу новин. Без сумніву, «Факти» – це «скелет» нашого каналу і предмет нашої особливої гордості.
- На скільки збільшився бюджет каналу на 2008 рік порівняно з попереднім? Які основні статті видатків закладено у ньому?
- Думаю, збільшився відсотків на тридцять. Але наш найбільший головний біль – це дика інфляція на програмний продукт, вироблений не в Україні. Вона росте швидше.
 
- Який відсоток бюджету канал витрачатиме на закупівлю контенту і на власне виробництво поточного року?
- Ми живемо в динамічному світі, де потрібно бути дуже гнучким. Станом на зараз, наприклад, жодного нового привабливого світового формату я не знаю. Думаємо в сторону «Останнього героя», але це не більше, ніж думки, його реалізація дуже не дешева.
 
- Які плани ICTV щодо власного виробництва?
- Ми зараз знімаємо два новорічні фільми. Кожен з них коштує $250-300 тис. ICTV – це єдиний український канал, який на новий рік показує виключно власне виробництво, зокрема україномовне кіно. Окремо думаємо над спеціальними проектами. Цього року ICTV братиме участь у двох великих прокатних фільмах, які потім вийдуть у нашому ефірі. Один з них – мелодрама «Красный жемчуг любви», зйомками якого займалась компанія «Аврора». Другий проект за нашої участі знімає «Стар Медіа». Крім того, ми цього року випустимо перший україномовний детективний серіал «Богун». Зараз вже другий місяць знімаємо програму під робочою назвою «Почни нове життя» або «Нове життя» з Миколою Томенком. Це буде перша в Україні передача, яка буде заохочувати займатися не спортом, але оздоровленням. Загалом, думаю, до кінця року запустимо проектів 10-12.
 
- Скільки канал планує витратити на це грошей?
- Ми не живемо в умовах планової економіки, а в умовах правильних ринкових рішень. Тому якщо буде хороша ідея – відкриємо проект завтра і сьогодні затвердимо бюджет, не буде – не відкриємо.
- З чим пов’язане об’єднання відділів реклами та спонсорства у Новій комерційній телегрупі?
- Це просте зрозуміле ринкове рішення, в основі якого лежить комфорт клієнтів. Тепер клієнти отримали те, чого їм не може забезпечити українська держава – «єдине вікно», мінімум бюрократії і якісні послуги. 
 
- Що може стати приводом для припинення співпраці ICTV з сейлз-хаусом «Інтер-реклама» у 2009 році?
- Станом на зараз ми є виробником найкращих рейтингів в Україні по аудиторії 14-49. Логічно, що виробник, у якого найкраща продукція на ринку, має мережі власних спеціалізованих магазинів де можна отримати якісні рішення без комплектації супутніми товарами. Але з іншого боку, увесь світ прагне якихось спільних дій. Тож, можливо, ми продовжимо наше партнерство по продажу реклами з групою «Інтер», а може відкриємо самостійний бізнес в цьому напрямку. Точно можемо сказати, що ми оголосимо про рішення до кінця першого півріччя 2008 року.
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Сергій Таргоня, «Медіабізнес»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15608
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду