Сєло-ТВ: замєткі сєльского хлопця про місцеве телебачення

17 Березня 2008
1209
17 Березня 2008
11:55

Сєло-ТВ: замєткі сєльского хлопця про місцеве телебачення

1209
Сєло-ТВ: замєткі сєльского хлопця  про місцеве телебачення
Сєло-ТВ
 
Ввєдєніє
 
Сонце сідало за сєло. Головною уліцей йшло стадо коров, які мукали та виляли хвостами. Там і тут під калитками стояли баби та гукали своїх тьолочок додому.
- Маруся! Маруся! Ходи сюди, трясся тобі у твою коров*ячу душу! Куди полізла у полісадник? Ану завертай у сарай! Завертай! Кому кажу!
- Соня! Сонячка! Ну что ти дєлаєш? Ну куда ти йдеш! Яж тут! Іди-но до мамці!
- Васіліса! Куди пішла? Ану додому! Давай швидше у мене ще роботи по вуха, а ти, чортиня, ходіш тут розмєренно!
Останні слова належали бабі Ганні, повній низенькій жінці, якій було вже років під сімдесят. Вона була вдягненна в темно-синій, в горрошек халат та калоші на босу ногу. Її дід Панас спостерігав за діями жінки з криши їхньої хати, на якій він щось незрозуміле чіпляв до желєзного штиря. Як виявилось, це була "антєна". Цю штуку дід купив у хлопця біля магазіна, вистоячи велику чергу. Він ніяк не міг собі нарадуватись, адже забрав останню, і вже зміг почепити її як можна вище. Потім він потихеньку зліз з кришиі пішов у дім, шукати у чулані тєлєвізора, зтрушувати з нього багаторічний пил та подсоєдінять антєну.
Цей вечір обіцяв бути незабутнім - у селі Деремки запускали "Село-ТВ". Об*яви про цю подію весіли на клубі, магазині, та над поштовим віконцем, через яке раз на місяць давали пенсію.
Десь о пів на восьму вечора з вулиць зникли усі сільчанє: вони були прикуті до блакитних екранів своїх телевізорів. На екранах було восємь вертикальних смужок - біла, жовта, блакитна, зелена... Закінчувала усе це чорна смужка, яка викликала деяку збентеженість та сумні думки у перших телеглядачів.
Аж ось годинник з маятником почав бити восьму годину вечора. Смужки зникли, а з динаміку полинула мелодія.
- Яку нашого онучка на телефоні, еге ж? - спитала бабка Ганя у діда.
- Та ну тебе, дай подивитись, - буркнув він у відповідь, поправляючи очки на носі.
 
Плівка перша. Прем’єра
 
Коридорами бігали люди та щось бормотали одне до одного. До першого ефіру залишалось менше п*яти хвилин. І хоча матеріал для першого випуску новин був відзнят, змонтован та записан на диск ще тиждень тому, усі чомусь нервували. До ефірної кімнати прибігли усі, хто тільки міг - від дірєктора до тєхнічки, яка зробила вигляд, що протирає єдине брудне віконце.
Зараз усе мало розпочатися. Відєоінженер Вася впихнув диск з першим випуском програми "Сєло-Інформ" у плеєр. Головний режисер, дядя Толя, нажав кнопку "плей", звукооператор Вовка ввімкнув звук. Почалося. Заставка. Дядя Толя для чогось натиснув якусь зелену кнопку, і у кутку екрану з*явився напис "прямий ефір".
- Для солідності, - буркнув він собі під носа.

 

А далі нічого не сталося. Точніше, сталося, але не на екрані, а на вулиці. Корова Машка боднула рогами сарайчика, який знаходився передавач "Сєло-ТВ", сигнал з екранів зник. Постоявши в ефірці пару хвилин у повній тиші, технічний директор сказав, що поїхав "на виїзд до місця поломки", директор тихо зітхнув, і пішов до свого кабінєта, а усі інші пішли додому - там стояла недоєна худоба, чекали ненагодовані діти, лежало неперекидане сіно.
Але, головне, прем*єра відбулася. Перший блін виявивсь комом. Але далі буде.
 
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
TV-Selo
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1209
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду