Апеляційний суд Києва виніс вирок убивцям Георгія Ґонґадзе

15 Березня 2008
9163
15 Березня 2008
14:50

Апеляційний суд Києва виніс вирок убивцям Георгія Ґонґадзе

9163
Апеляційний суд Києва виніс вирок убивцям Георгія Ґонґадзе

Апеляційний суд Києва виніс вирок колишнім офіцерам міліції, обвинуваченим у вбивстві журналіста Георгія Ґонґадзе, повідомляє  УНІАН. Їх визнано винними. Відповідну ухвалу оголосила колегія суддів Палати з кримінальних справ на чолі із суддею Іриною Григор’євою. Суддя читала вирок 4,5 годин.

 
Микола Протасов засуджений до 13 років позбавлення волі і позбавлення звання полковника міліції, Олександр Попович - до 12 років позбавлення волі і позбавлення звання майора міліції, Валерій Костенко - до 12 років позбавлення волі і позбавлення звання полковника міліції.
 
Всі троє також позбавлені права обіймати посади в органах влади. Вони також позбавлені пам'ятних медалей, нагрудних знаків і почесних відзнак міліції.
 
Ухвала може бути оскаржена у касаційному порядку у Верховному Суді України протягом місяця.
 
Відрахування терміну відбування покарання для Миколи Протасова та Валерія Костенка буде розпочате з лютого 2005 року, для Олександра Поповича, який був узятий під варту у залі суду, оскільки він перебував на підписці про невиїзд – з дня оголошення вироку.
 
Усі підсудні визнали свою провину частково, зокрема Микола Протасов заперечив, що вбивство було скоєне за попередньою змовою. Вони стверджували, що діяли за вказівкою свого керівника, на той час начальника Департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексія Пукача (зараз перебуває в розшуку), і вважали, що Георгій Ґонґадзе після затримання буде доставлений до органів внутрішній справ. Олександр Попович і Валерій Костенко зауважили, що не мали наміру вбивати Ґонґадзе, а лише намагались залякати його; про те, що вони викрали саме журналіста, підсудні, за їх словами, дізнались пізніше із ЗМІ.
 
Суд дійшов висновку, що зібрані докази та покази самих підсудних свідчать, що злочин вчинений з явним перевищенням службових повноважень, з мотивації особистої зацікавленості, оскільки пізніше всі троє отримали позачергові звання та посади.
«Доводи підсудних про неусвідомленість своїх дій і відсутність умислу в діях є безпідставними», - зазначається в ухвалі суду. Натомість суд вважає, що підсудні діяли узгоджено, умисно та за попередньою змовою, а тому, зазначається в рішенні суду, їх вина повністю доведена.
 
Георгій Ґонґадзе зник 16 вересня 2000 року.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9163
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду