Усе чітко. Виробники електроніки до появи HD-телебачення продали HD-телевізорів на $21 млрд

12 Березня 2008
14157
12 Березня 2008
15:27

Усе чітко. Виробники електроніки до появи HD-телебачення продали HD-телевізорів на $21 млрд

14157
Усе чітко. Виробники електроніки до появи HD-телебачення продали HD-телевізорів на $21 млрд
Дмитро Нестерчук — великий шанувальник футболу. Його мрія — подивитися гру у форматі HDTV: телебачення високої чіткості дозволяє побачити кожну травинку на футбольному полі, міміку гравців і прізвища на майках на загальних планах. Телевізор старшого спеціаліста зі зв’язків з громадськістю компанії «Ерікссон-Україна» підтримує формат HDTV. Однак в Україні телетрансляції високої чіткості доступні лише через супутник. Нестерчуку довелося б докуповувати до свого плоскопанельного пристрою комплект обладнання — ресивер, антену і картку доступу європейського спортивного HD-каналу — разом більш ніж $2 тис. Розлучатися з такою сумою менеджер шведської телекомунікаційної компанії не захотів — за ці гроші можна було вживу подивитися всі матчі збірної України на чемпіонаті світу в Німеччині. Травинки на футбольному полі Нестерчук розглядає, граючи у футбол на приставці Xbox360 з підтримкою HD.
 
Ефірного телемовлення високої чіткості немає не лише в Україні. Близько 40% покупців HD-телевізорів ще жодного разу не дивилися HDTV-передачі. За результатами опитування Pana-sonic, 25% респондентів вважали, що, купивши телеприймач, здатний відображати відео високої чіткості, вони автоматично отримуватимуть якісне зображення всіх каналів, а ще 30% спочатку взагалі не знали, що робити з HD-телевізором.
 
Мистецтво просування
 
Популярність HD-телевізорів — результат потужної кампанії з просування стандарту, організованої виробниками побутової електроніки. Буквально за кілька років вендори змусили споживачів повірити, що сучасний телевізор і HDTV — нероздільні поняття. А потім від слів перейшли до справи: практично всі останні моделі плоскопанельних дисплеїв здатні приймати сигнал HD (телевізори HD-ready). Вони на 25% дорожчі від телевізорів з підтримкою тільки аналогових стандартів PAL/SECAM або NTSC.
 
Старання виробників не були марними. Толком не знаючи, що таке HDTV, покупці змітають з полиць HD-телевізори.
 
І це в умовах великого дефіциту телепередач високої чіткості. Наприклад, лідером за кількістю придбаних HD-пристроїв на сьогодні є США. На цю країну припадає майже половина HD-комплектів, проданих в усьому світі, на Японію — близько 35%. Але за даними DirecTV, HDTV-мовлення доступне тільки 26,6% американських домогосподарств і лише 6% — європейських.
 
Утім, вже зараз найбільші виробники телевізорів непогано заробляють на «телебаченні, якого немає». За даними IMS Research, світовий ринок дисплеїв високої роздільної здатності у 2007-му перевищив 33 млн пристроїв проти 4,3 млн у 2002-му. До 2010 року він збільшиться до 100 млн HD-телевізорів. Торік РК-телеприймачів з підтримкою 1080p (Full HD) було продано на $21,3 млрд — уп’ятеро більше, ніж у 2006-му. Через три роки обсяг ринку становитиме $75,4 млрд. Сегмент плазмових Full HD-панелей зростає трохи повільніше, оскільки такі телевізори коштують дорожче від РК-дисплеїв. За прогнозами експертів, загальносвітовий дохід від продажу плазмових Full HD-панелей у 2011 році сягне $5,5 млрд (у 2006-му виробники «плазми» з підтримкою HD заробили $302 млн).
 
«Телевізори з роздільною здатністю 1080p слід купувати на перспективу. Звичайне DVD-джерело або ефірний передавач не забезпечують якість зображення рівня Full HD, — пояснює Ігор Дьячек, фахівець ТБ-департаменту українського представництва LG Electronics. — Проте сьогодні більшість заводів випускають матриці для Full HD-пристроїв, і до кінця 2008 року всі телевізори будуть здатні відображати картинку високої чіткості».
 
Модні віяння торкнулися і пострадянських країн. У Росії обсяг сегмента HD-телевізорів у 2006 році становив $400-500 млн. Провідні роздрібні мережі розраховують на збільшення продажу до $700-800 млн у 2007-му. За попередніми підрахунками, в 2007-му в Україні було продано 320 тис. РК-телевізорів на суму $256 млн. Тоді як у 2006 році обсяг сегмента ледве сягав $100 млн. Близько 75% РК-дисплеїв, які продаються в Україні, підтримують HD.
 
Не все чітко
 
Перші HD-телевізори (HD-compatible) приймали сигнал з роздільною здатністю, більшою від стандартної (ефірної), але картинка від цього не вигравала. Споживач міг використовувти HD-відеоплеєр або приймати HD-відеотрансляцію, але так і не отримував обіцяного зображення високої чіткості.
 
За ними пішли телевізори HD-ready. Але й вони не забезпечують показ повноцінного HD-зображення. Кількість пікселів на картинці телевізора HD-ready з роздільною здатністю 1280 х 720 сягає 1 млн. Це приблизно вдвічі менше, ніж у Full HD — повноцінного телебачення високої чіткості з картинкою 1920 x 1080 точок.
 
Кожен з пристроїв продавці електроніки просували як телевізор, що забезпечує відео високої чіткості. Щоб прояснити, якими мають бути HD-пристрої, 19 січня 2005 року EICTA — Європейська галузева асоціація інформаційних систем, телекомунікаційних технологій і побутової електроніки — опублікувала обов’язкові вимоги до техніки, що претендує на HD-маркування. Наприклад, щоб отримати наклейку HD-ready, LCD або PDP телевізор повинен забезпечувати мінімальну реальну роздільну здатність 720 рядків, мати аналоговий компонентний вхід і два цифрові (DVI або HDMI), забезпечувати прийом картинки 1280 x 720 або 1920 x 1080. Утім, 2006 року кожен п’ятий телевізор з високою роздільною здатністю було повернуто у магазини розчарованими споживачами, дані Forrester Research.
 
HD-якість можуть забезпечити тільки телевізори Full HD з роздільною здатністю екрана
 
1920 х 1080. Але не всі пристрої з маркуванням Full HD можуть відобразити картинку високої якості. Торік журнал Home Theater (США) протестував 19 моделей телевізорів Full HD з діагоналлю 40-67’’» — тільки 12 дисплеїв змогли показати нерухоме зображення розміром 1920 на 1080 пікселів. Рухомі об’єкти з такою роздільною здатністю не зміг відобразити жоден телевізор. Замість обіцяних 1080 рядків по вертикалі відображалося лише 500-880 — приблизно стільки само, скільки у «застарілих» аналогових форматів PAL/SECAM і NTSC.
 
Без контенту
 
Поки виробники обладнання ледве не щомісяця оновлюють модельний ряд HD-пристроїв, телевізійні компанії не квапляться створювати HD-канали. Приміром, BBC планує цілковито перейти на виробництво HD-програм тільки до 2011 року. А гендиректор НТВ-Плюс Дмитро Самохін в одному з інтерв’ю зізнався, що «технічний рівень телеприймачів значно випередив контентну пропозицію мовників». За його словами, покупці платять за опцію HD-ready, але при цьому не можуть нею скористатися. Зараз НТВ транслює три канали високої чіткості (HD Life, «HD Спорт» і «HD Кино»). Щоправда, коштує таке телебачення недешево. Крім щомісячної абонплати (у перерахунку з рублів — близько $60) користувачеві необхідно придбати цифровий ресивер вартістю мінімум $650. Загалом НТВ-Плюс планує залучити кілька десятків тисяч абонентів HDTV. Більш ніж 30% передплатників каналу вже мають HD-пристрої. У проект інвестовано $3,5 млн: створення кабельної інфраструктури, спеціалізовані кодери, системи компресії та ресивери, а також витрати на купівлю прав на трансляцію, контракти з голівудськими компаніями на поставку контенту і придбання телепрограм для HD Life.
 
На відміну від росіян українські канали не поспішають вкладати мільйони в HDTV. Створення HD-передач передбачає великі витрати на нове студійне обладнання, покупку спеціальних камер, передавачів тощо. Витрати на створення контенту високої чіткості на 10-15% вищі, ніж на виробництво стандартних програм. Отримати HD-сигнал в Україні поки що можна тільки через супутник. «Немає жодного вітчизняного HDTV-каналу. Можливості перегляду трансляцій в Україні обмежені супутниковим телебаченням», — каже Вадим Цвєтковський, керівник тестової лабораторії АТ «DiaWest — Комп’ютерний світ». За підключення до супутника доведеться віддати чималі гроші, але при цьому українці, які хотіли б дивитися телебачення високої якості, отримають доступ здебільшого до англомовних каналів. «Зараз транслюється близько 20 європейських HD-каналів (кіно, спорт, пригоди). Компанія «НТВ-Україна» пропонує три канали у форматі HDTV, але картки прив’язані до конкретних ресиверів, що різко обмежує глядача у виборі», — зауважує старший менеджер відділу супутникового ТБ компанії «Ромсат» Михайло Мельник.
 
Однак передумови для розвитку HDTV в нашій країні є. Вперше в Україні глядач зможе побачити футбол у форматі високої чіткості на телеканалі «Спорт HD» (належить компанії «Поверхность Спорт-ТВ») — матчі чемпіонату Європи-2008, що пройдуть на полях Австрії та Швейцарії з 7 по 29 червня. Одна з умов УЄФА — трансляція в HDTV матчів фіналу Євро-2012, що пройде в Польщі та Україні. Повний перехід на цифрове мовлення має відбутися не пізніше ніж 2015 року.
 
Торік ходили чутки про запуск HDTV компанією «Воля». «Використовувані нами технології дозволяють надавати доступ до телеконтенту у форматі HDTV — технічних обмежень для цього немає. Понад те, ми вже почали тестувати цей стандарт у нашій мережі. Основна проблема — відсутність HD-контенту. Жоден з українських каналів не готовий до HDTV. А міжнародні медіакомпанії, які мають ліцензію на мовлення в Україні, теж не працюють у HDTV. Щойно буде контент для трансляції в нашій країні, можна буде говорити про впровадження в нас цього формату», — каже керівник служби розвитку послуг компанії «Воля» Олександр Войт.
 
Що буде
 
Розвиток HDTV в Україні залежить від двох чинників, вважає Олексій Дубов, продакт-менеджер ECS/Apple IMC: наявності обладнання, що підтримує HDTV, і появи HD-телевізорів у більшості домогосподарств.
 
«На момент запуску місцевого цифрового мовлення високої чіткості (2012-2015 роки) більшість телевізорів у країні будуть здатні приймати такий сигнал. Затверджено державну програму розвитку цифрового мовлення в країні до 2015 року. Додатковим каталізатором може бути програма підготовки до Євро-2012. Першими на мовлення високої чіткості, найімовірніше, перейдуть спортивні канали», — прогнозує Юрій Васютинський, продакт-менеджер департаменту АВ українського представництва Samsung Elec-tronics. Але його оптимізм поділяють не всі. «Відбувається злиття трьох величезних галузей промисловості: ІТ-сектору, розважальної індустрії та сегмента побутової електроніки. Цілком логічно, що хтось постійно гальмуватиме процес переходу й робитиме його не зовсім зручним», — прогнозує Вадим Цвєтковський.
 
Ще більш песимістичний експерт Netton CG Роман Хімич. За його словами, на сьогодні мовники не мають мотивації для створення контенту високої чіткості через обмежену кількість HD-телевізорів у населення.
 
 
--------------------------------------------------------------------------------
 
Як вони дешевшають
 
Зростання світового попиту на HD-техніку зумовлене зниженням цін на плоскопанельні пристрої. За рік дисплеї дешевшають приблизно на 15-20%. За даними компанії WitsView Technology, роздрібні ціни на РК-телевізори Full HD 32’’ у грудні 2007 року знизилися з $943 до $842, HD-ready — до $792. Причому телевізори Full HD з роздільною здатністю 1920 x 1080 дешевшали швидше, ніж пристрої HD-ready з роздільною здатністю 1280 х 720 пікселів. «HD-техніка стає доступнішою. Це сприяє зростанню попиту на РК-телевізори», — резюмує Рідді Патель, старший ТБ-аналітик компанії iSuppli. За її прогнозами, у 2008 році ціни на HD-техніку з діагоналлю 40-42 дюйми знизяться на 30%.
 
HDTV у павутині
 
HDTV через мережу IPTV надають російські інтернет-провайдери. Наприклад, компанія «Корбіна Телеком» обіцяє показувати фільми та телепередачі у форматі HDTV з роздільною здатністю 1920 х 1080. Провайдер планує протягом двох років залучити 170 тис. передплатників, витративши на проект понад $20 млн. Для перегляду каналу Luxe TV абонентам необхідно придбати спеціальні телеприставки Motorola (гібрид ADSL-модема і ресивера) вартістю $150. Щоправда, технологія ADSL дозволяє передавати дані з гарантованою швидкістю до 8 Мбіт/с, у той час як для стабільної трансляції необхідно щонайменше 20 Мбіт/с.
 
Гюнтер Секаніна, генеральний директор компанії Sharp Consumer Electronics у Центральній та Східній Європі:
 
— HDTV — телебачення майбутнього, тому всі наші розробки і дослідження спрямовані на розвиток цієї технології. Два роки тому на Берлінській міжнародній виставці споживчої електроніки IFA ми попросили європейські медіакомпанії оголосити терміни впровадження HDTV у своїх мережах, оскільки бачили, який інтерес викликає ця технологія у споживачів, і дійшли висновку, що Європа готова до телебачення високої чіткості.
 
Лінійка наших РК-панелей з діагоналлю більш ніж 20 дюймів переважно складається з моделей HD-ready і телевізорів Full HD з великою діагоналлю. Зокрема, в Україні продаж HD-пристроїв становить практично 100% реалізації всіх РК-телевізорів Sharp. Але розвиток ринку плоскопанельних пристроїв високої чіткості залежить від доступності HDTV-контенту. Медіакомпаніям потрібно зробити додаткові інвестиції у забезпечення HDTV-мовлення — тільки тоді цей стандарт стане повсюдним.
 
HDTV розвивається і в Україні. Ми фіксуємо ті самі тренди, які недавно спостерігали в інших європейських країнах. Українці, які купили Full HD і HD-ready-телевізор, уже можуть використовувати можливості HD-телебачення. Нехай не повною мірою, але HD-контент в Україні все ж таки доступний через супутниковий сигнал.
 
 
Попереду планети всієї

До 2020 року японська телекомпанія NHK обіцяє завершити розробку відеоформату Ultra HD. Він допускатиме передачу відеозображення з роздільною здатністю 7680x4320 (+ 22-канальний звук), що приблизно в 16 разів перевершуватиме якість зображення HDTV — частота розгортки сягатиме 60 кадрів на секунду. UHDTV-відео можна проектувати на екран з діагоналлю до 450 дюймів (11,43 м). Телевізорів, здатних відображати цей формат, поки що не існує.

Надія Гончарук, «Контракти»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Надія Гончарук, «Контракти»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14157
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду