Журналісти комунальних ЗМІ не повинні бути на побігеньках у чиновників, мерів чи депутатів, - нардеп Андрій Шевченко

11 Березня 2008
17383
11 Березня 2008
14:27

Журналісти комунальних ЗМІ не повинні бути на побігеньках у чиновників, мерів чи депутатів, - нардеп Андрій Шевченко

17383
Перебуваючи в Івано-Франківську народний депутат України, перший заступник голови Комітету ВРУ з питань свободи слова та інформації Андрій Шевченко, представник Національної комісії розвитку свободи слова та розвитку інформаційної галузі при Президентові України Тарас Петрів та генеральний директор «Інтерньюз-Україна» Костянтин Квурт запропонували шляхи розв’язання резонансного конфлікту між засновником і трудовим колективом муніципальної телерадіокомпанії «Вежа». Про це 11 березня повідомив ЗІК.
Журналісти комунальних ЗМІ не повинні бути на побігеньках у чиновників, мерів чи депутатів, - нардеп Андрій Шевченко
Гості з Києва мали зустрічі із трудовим колективом ТРК «Вежа», міським головою Віктором Анушкевичусом та лідерами фракцій міської ради; за підсумками цих зустрічей провели прес-конференцію.
 
Зокрема, Костянтин Квурт вважає, що місто має мати засіб інформації, в який не втручаються політики і цей засіб має бути відповідальним, в ньому має існувати редакційна політика, зрозуміла як громадянам, так і працівникам. Політики не втручаються в редакційну політику, а ЗМІ працює на інтереси громади.
 
Андрій Шевченко наголосив, що це битва не за «Вежу», і йдеться не про компанію в Івано-Франківську. Мовляв, йдеться про правила гри у стосунках між журналістами і владою. Просто прорвало цю трубу сьогодні в Івано-Франківську, а завтра - може в іншому місті. Треба залатати ці дірки і думати як змінити систему. Журналісти комунальних ЗМІ не повинні бути гвинтиками на побігеньках у чиновників, мерів чи депутатів.
 
«Наша спільна позиція полягає в наступному - зауважив нардеп Андрій Шевченко. - Ми бачимо, що є явна юридична колізія навколо телерадіокомпанії «Вежа», яка не вирішується роками. Шлях, яким пішла міська влада, яка призначила керівника без конкурсу як того вимагає Статут і той шлях, який обрав мер, коли він без погодження із міською радою призначає самовільно керівника телерадіокомпанії, навіть як виконуючих обов’язків, жоден із цих шляхів не є юридично бездоганним. В інтересах міста має бути третій шлях, який буде визнаний всіма учасниками процесу і буде працювати на роки. А не буде тимчасовим латанням дірок».
 
Андрій Шевченко вважає, що врегулювання цієї історії має бути тристороннім з урахуванням як мінімум трьох зацікавлених сторін: мера, ради і колективу «Вежі». Це не повинно бути перетягування ковдри між міським головою і міською радою . Бо це точно не буде в інтересах громади міста.
 
«Треба шукати консенсус, навіть не компроміс, коли хтось чимось пожертвує, наголосив народний депутат. - На «Вежі» повинні з’явитися чіткі і зрозумілі правила гри, які опишуть редакційну політику, і опишуть стосунки між цією командою та міською владою. Цей документ може називатися Засадами редакційної політики, може іншу мати назву, який би чітко пояснював: хто на що може розраховувати в цій ситуації. Редакція має працювати в інтересах громади, а не в інтересах тої чи іншої фракції, депутата чи громадянина, якщо він навіть мер міста. Похвилинно розписати, хто скільки буде в ефірі.
 
Потрібно створити наглядовий орган (Громадська рада чи опікунська рада), який міг би гарантувати всі інтереси в місті і компанія це б відчувала. ЦЕ має бути та колективна парасолька, яка з одного боку буде захищати колектив від тиску, з іншого - гарантуватиме, що ті різні інтереси, які є в місті, мають якийсь вплив на цю телерадіокомпанію”.
 
«Наша пропозиція - це конкурс на заміщення посади керівника. - підкреслив Андрій Шевченко. - Якщо місто вирішить проводити конкурс, то він має бути не конкурсом інтересів однієї із воюючий сторін. Тому критерії до кандидатів мають бути універсальними аби не зрізати когось. Люди, які проводитимуть конкурс мають представляти різні політичні сили та громаду міста.
 
На думку Андрій Шевченка, Івано-Франківськ має показати приклад проведення конкурсу. Яким способом піде місто - конкурс чи щось інше (внесення змін до статуту приміром), але прозорість має бути забезпечена. Мовляв, це право міста обирати шлях вирішення проблеми, і те, що записано в статутах, в законах - воно повинно бути у відповідності з тим, що є в реальності, - сказав нардеп. - Якщо цей пілотний проект буде успішним, то Івано-Франківськ зможе поділитися досвідом з іншими містами і бути прикладом всій країні.
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
ЗІК
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17383
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду