Аби написати про життя в Європі, в члени НСЖУ записуватись не обов’язково

6 Березня 2008
11773
6 Березня 2008
10:58

Аби написати про життя в Європі, в члени НСЖУ записуватись не обов’язково

11773
Аби написати про життя в Європі, в члени НСЖУ записуватись не обов’язково

«Отже, панове журналісти, якщо хочеться написати про життя в Європі, записуємося в члени НСЖУ», - з розпачем закінчує свій матеріал «Пиво только членам профсоюза» Ольга Рось з ProUA.com. Йдеться про отримання журналістами безкоштовних шенгенських віз. Згідно з Угодою між Україною і Європейським Співтовариством при оформленні таких віз для журналіста достатньо подати документ, виданий професійною організацією, який засвідчує, що особа є кваліфікованим журналістом, та документ від працедавця, що журналіст їде для виконання своїх професійних обов’язків.

 

Так от, пані Ольгу Рось обурило, що Національна спілка журналістів України має видавати підтвердження професійності журналіста. Дійсно, з такою пропозицією до нас звернулися з Держкомтелерадіо. Ми підготували довідку для Міністерства закордонних справ України. Проте і досі нас офіційно не поінформували, чи прийнято такий варіант. Отже, мені здається говорити про це як доконаний факт – зарано.

 

Але якщо так і буде, то яку альтернативу пропонує авторка? Редакційні посвідчення? Сьогодні в Україні кілька тисяч засобів масової інформації. Є газети, які, зареєструвавшись, жодного разу не вийшли, є такі, що надрукували три-п’ять номерів і закрилися.

 

Перед президентськими і парламентськими виборами деякі редакції видавали десятками своїх посвідчення завгоспам, секретаркам та подібним працівникам апаратів місцевих адміністрацій і рад, аби вони були присутніми при підрахунку голосів як представники ЗМІ. Звичайно, після виборів ніхто ці посвідчення не вилучав.

 

Профспілки? Їх, як зазначив Сергій Гузь у тому матеріалі, крім нашої Спілки – три: працівників культури, «Журналіст України», Незалежна медіа-профспілка. Але це – утворення, які мають захищати трудові і соціальні права своїх членів (і творчих, і технічних працівників). Творча ж Спілка, яка об’єднує професійних творчих працівників та до того ж має статус Національної – одна.

 

Міжнародні прес-карти, про які йдеться у матеріалі, видає своїм організаціям–членам Міжнародна федерація журналістів. І ми їх розповсюджуємо серед членів Спілки – так що саме такий шлях особисто, як я розумію, неприйнятний для пані Ольги Рось.

 

Заспокою усіх стривожених: якщо довідки на підтвердження професійного статусу видаватиме НСЖУ, їх одержать дійсно професійні журналісти, незалежно від того, є вони членами нашої Спілки чи ні. Ось уже сім років саме так ми видаємо картки професійного журналіста.

 

Якби пані Ольга Рось, дотримуючись правил журналістської етики, взяла коментар і у мене, думаю, для неї була б зрозумілою ситуація.

 

Ігор Лубченко, голова Національної спілки журналістів України

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ігор Лубченко, Медіа-профспілка
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11773
Теги:
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
не член
5917 дн. тому
какой маразм! какое ваше дело каой у кого тираж? виза это что подтверждение чего-то? приз за успехи? да любой человек пусть едет как журанлист, фрилансер наконец. Вы тут причем? Пусть уже само посольство тогда считает подходит он им как журналист или нет....
Дівчина
5918 дн. тому
Але стоп. Це навіть права людини порушує. Тобто я ВИМУШЕНА безальтернативно вступати в НСЖУ?! Які є проблеми зазначити - документ від професійної організації, не уточнюючи якої?! Це дуже на комунізм схоже - але згадайте навіть за комунізму Польща прагла вільних профспілок - щоб людина вирішувала куди і чи треба їй вступати, а не вирішували ЗА НЕЇ!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду