Максим Стріха: Процедура присудження Шевченківської премії потребує серйозних змін

25 Лютого 2008
12987
25 Лютого 2008
17:45

Максим Стріха: Процедура присудження Шевченківської премії потребує серйозних змін

12987
У ці дні традиційно стають відомими імена чергових лауреатів Національної премії імені Тараса Шевченка. Цьогорічні рішення Шевченківського комітету коментує заступник голови УРП "Собор", письменник, член Національної спілки українських письменників та Асоціації українських письменників Максим Стріха.
Максим Стріха: Процедура присудження Шевченківської премії потребує серйозних змін

Звичайно, у випадку, коли число кандидатів значно перевищує число лауреатів, завжди залишаться незадоволені. І все ж декілька цьогорічних рішень буквально спантеличують.

 

Так, лауреатами Шевченківської премії стали відразу троє літераторів. Легендарна Віра Вовк з Бразилії, для якої це стало запізнілим визнанням її давніх заслуг (поетеса була не лише одним з учасників знаменитої Нью-Йоркської групи, але й багато зробила для популяризації української літератури в Західній півкулі). І двоє непоганих письменників з Києва. Але таких, які за вагою своїх текстів і їхнім суспільним розголосом надто поступаються видатному українському поетові Мойсеєві Фішбейну - кандидатуру якого висунули академіки Іван Дзюба і Ярослав Якців, але який з незрозумілих не лише для мене причин премії не отримав...

 

На жаль, цим перелік запитань не закінчується. Після справді скандальної історії вимушена була зняти свою кандидатуру блискуча актриса Галина Стефанова. Не став лауреатом Олег Скрипка - який давно став натомість знаковою постаттю в українському культурному житті. Все це свідчить: процедура присудження головної премії держави потребує серйозних змін.

 

Максим Стріха, прес-служба УРП "Собор"

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Максим Стріха, прес-служба УРП «Собор»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12987
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Поінформований
5906 дн. тому
До речі, П.Мовчан не лише з "Просівіти", але й член Комітету з Шевченківської премії. Ось так дають премії дружинам (Л.Голоті). Але повністю згоден з паном Цікавим: не дали М.Фішбейну - значить все погано - логіка залізна. До слова, другий з цих двох непоганих письменників - П.Перебийніс, справді достойний і самобутній поет, потужний лірик. Поважаю його за те, що не пише "на злобу дня" про НАТО, коаліції і т.д., як багато з нинішніх поетів, а тримається дуже якісної класики. Тут підтримую Комітет - правильний вибір.
Цікавий
5913 дн. тому
Оригінальна думка: оскільки дали не тому, кому я би хотів, процедуру треба міняти. Та ще й аргументація: Фішбейна, мовляв, висунули АКАДЕМІКІ! Нагадує 70-ті роки. Пан Стріха щось поплутав. Для довідки - премію отримала дружина Павла Мовчана, того самого, з "Просвіти". Так що всьо чотко, шановний, процедура відповідає традиції і академікі ваші відпочивають.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду