Експерти: корпоративна соціальна відповідальність стане нормою, якщо до цього долучаться ЗМІ

21 Лютого 2008
7337
21 Лютого 2008
14:07

Експерти: корпоративна соціальна відповідальність стане нормою, якщо до цього долучаться ЗМІ

7337
Експерти: корпоративна соціальна відповідальність стане нормою, якщо до цього долучаться ЗМІ

Корпоративна соціальна відповідальність може стати нормою для українських компаній тільки за умови, що до цього процесу долучаться ЗМІ. Такого висновку вчора, 20 лютого, дійшли учасники семінару «ЗМІ та корпоративна соціальна відповідальність», що відбувся у Києві за підтримки Фонду «Східна Європа» та журналу «Експерт Україна». Серед його учасників були як керівники відділів зв’язку з громадськістю соціально відповідальних компаній, так і представники ЗМІ.

 

Саме поняття корпоративної соціальної відповідальності, як ішлося на семінарі, досить нове. Його можна схарактеризувати як відповідальність компанії за те, як її діяльність впливає на користувачів її продукції та інтереси суспільства загалом. Вона включає в себе такі аспекти діяльності компанії, як екологічна діяльність, організація робочого місця працівників, цільові програми з вирішення певних точкових соціальних питань.

 

У світі це поняття досить поширене. Адже, як зауважили учасники семінару, компанії вже зрозуміли, що така діяльність дає непогані дивіденди та добре відбивається на іміджу компанії. Як розповіла спеціаліст представництва ООН в Україні Олександра Афанасьєва, найбільшою ініціативою зі ствердження відповідальної громадянської позиції корпорації є Глобальний договір ООН, до якого вже приєдналися учасники більш ніж зі ста країн світу.

 

Презентація Глобального договору ООН в Україні відбулася в березні 2006 року. Щоб приєднатися до нього, компанія має надіслати листа за підписом виконавчого директора на ім’я Генерального секретаря ООН, у якому висловлюється підтримка Глобального договору та його принципів.

Проте, як зазначалося вище, корпоративна соціальна відповідальність для українських компаній може стати нормою тільки за умови, що до цього процесу долучаться ЗМІ. Як вважає головний редактор журналу «Експерт» Іскандер Хісамов, преса має активніше розповідати українцям про соціальні обов’язки бізнесу.

 

В цьому ракурсі найбільше дискусій викликало питання, чи повинні представники ЗМІ розміщувати інформацію про соціальну діяльність підприємств безкоштовно. Так, більшість компаній вважає, що простіше заплатити: «Їм теж треба заробляти гроші. Адже це бізнес. Це все одно що банк буде працювати і не приносити прибутку».

 

За словами заступника директора з корпоративних зв’язків компанії «Фокстрот» Людмили Лозової, вони йдуть іншим шляхом і намагаються налагодити зі ЗМІ партнерські стосунки: «Наприклад, надаємо призи для конкурсів, які проводить газета або журнал. Натомість у разі потреби можемо звернутися до них, щоб вони допомогли нам при висвітленні тієї чи іншої події».

 

«Ми просимо ЗМІ тільки про одне. Можете не згадувати назву нашої компанії, але пишіть про теми, яких ми торкаємося, – говорить директор освітніх програм «Intel Україна» Ілона Нанаєва. – Адже вони важливі для всіх нас».

 

Учасники дискусії зійшлися на тому, що ситуація зміниться лише тоді, коли українські ЗМІ самі почнуть дотримуватися принципів корпоративної соціальної відповідальності.

 

«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7337
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду