Президент схвалив звіт Нацради, але вона може втратити кворум

19 Лютого 2008
21308
19 Лютого 2008
13:15

Президент схвалив звіт Нацради, але вона може втратити кворум

21308
Президент схвалив звіт Нацради, але вона може втратити кворум
15 лютого 2007 року Президент України схвалив звіт Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за 2007 рік. Про це повідомляє офіційний веб-сайт Нацради.
 
Нагадаємо, що, відповідно до ст. 16 Закону України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення», звіт цього органу готується щорічно й оприлюднюється до 1 лютого наступного за звітним року й невідкладно надсилається до Верховної Ради та Президента України. У разі несхвалення цього звіту і Президентом, і Верховною Радою України весь склад Нацради має скласти повноваження.
 
Зважаючи на те, що звіт схвалено Президентом, шість із восьми членів Національної ради виконуватимуть свої повноваження і надалі (схвалення чи несхвалення Верховною Радою не відіграватиме істотної ролі. Більш того, зважаючи на той факт, що ВР два роки поспіль не розглядала звіт Національної ради, а також з огляду на нинішню ситуацію в парламенті та рішення Президента, це питання може залишитися поза її увагою й цього року).
 
Водночас, повноваження двох членів Нацради – Віктора Понеділка та Тетяни Лебедєвої – формально мали закінчитися у 2006 та 2007 роках відповідно. Проте, за відсутності чітких вказівок у законі «Про телебачення і радіомовлення», який подовжив строк повноважень членів цього органу з 4-х до 5 років, нинішній склад Нацради де-факто застосував ці зміни до себе, подовживши свої повноваження на рік та проігнорувавши заперечення з боку медіаекспертів.
 
Тим не менш, 11 липня 2007 року остаточно закінчилися повноваження Віктора Понеділка, а 20 лютого 2008 року спливає термін повноважень Тетяни Лебедєвої. Тож Верховна Рада, не маючи змоги змінити всю призначену нею четвірку членів, зможе змінити хоча б половину з них.
 
Зміни можуть торкнутися і президентської четвірки, адже 14 січня 2008 року у Верховній Раді було зареєстровано два проекти постанов №1334 та №1335, якими Кабмін пропонує звільнити голову Держкомтелерадіо Едуарда Прутніка та призначити на його місце члена Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Ігоря Куруса.
 
У разі, якщо повноваження припиняться у трьох членів одночасно, Національна рада втратить кворум і не зможе приймати жодних рішень. Адже за законом засідання Національної ради є правомочним, якщо на ньому присутні не менше шести членів Національної ради.
 
Інститут медіа права
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21308
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду