detector.media
19.02.2008 13:15
Президент схвалив звіт Нацради, але вона може втратити кворум
15 лютого 2007 року Президент України схвалив звіт Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за 2007 рік. Про це повідомляє офіційний веб-сайт Нацради.
 
Нагадаємо, що, відповідно до ст. 16 Закону України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення», звіт цього органу готується щорічно й оприлюднюється до 1 лютого наступного за звітним року й невідкладно надсилається до Верховної Ради та Президента України. У разі несхвалення цього звіту і Президентом, і Верховною Радою України весь склад Нацради має скласти повноваження.
 
Зважаючи на те, що звіт схвалено Президентом, шість із восьми членів Національної ради виконуватимуть свої повноваження і надалі (схвалення чи несхвалення Верховною Радою не відіграватиме істотної ролі. Більш того, зважаючи на той факт, що ВР два роки поспіль не розглядала звіт Національної ради, а також з огляду на нинішню ситуацію в парламенті та рішення Президента, це питання може залишитися поза її увагою й цього року).
 
Водночас, повноваження двох членів Нацради – Віктора Понеділка та Тетяни Лебедєвої – формально мали закінчитися у 2006 та 2007 роках відповідно. Проте, за відсутності чітких вказівок у законі «Про телебачення і радіомовлення», який подовжив строк повноважень членів цього органу з 4-х до 5 років, нинішній склад Нацради де-факто застосував ці зміни до себе, подовживши свої повноваження на рік та проігнорувавши заперечення з боку медіаекспертів.
 
Тим не менш, 11 липня 2007 року остаточно закінчилися повноваження Віктора Понеділка, а 20 лютого 2008 року спливає термін повноважень Тетяни Лебедєвої. Тож Верховна Рада, не маючи змоги змінити всю призначену нею четвірку членів, зможе змінити хоча б половину з них.
 
Зміни можуть торкнутися і президентської четвірки, адже 14 січня 2008 року у Верховній Раді було зареєстровано два проекти постанов №1334 та №1335, якими Кабмін пропонує звільнити голову Держкомтелерадіо Едуарда Прутніка та призначити на його місце члена Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Ігоря Куруса.
 
У разі, якщо повноваження припиняться у трьох членів одночасно, Національна рада втратить кворум і не зможе приймати жодних рішень. Адже за законом засідання Національної ради є правомочним, якщо на ньому присутні не менше шести членів Національної ради.
 
Інститут медіа права
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY