НАМ закликала Верховну Раду відхилити законопроект Шуфрича про заборону на переривання телепрограм рекламою

12 Лютого 2008
7367
12 Лютого 2008
12:23

НАМ закликала Верховну Раду відхилити законопроект Шуфрича про заборону на переривання телепрограм рекламою

7367
НАМ закликала Верховну Раду відхилити законопроект Шуфрича про заборону на переривання телепрограм рекламою
Незалежна асоціація телерадіомовників звернулась до Верховної Ради із закликом відхилити законопроект щодо заборони переривання рекламою телепрограм та художніх фільмів, внесений народним депутатом Нестором Шуфричем.
 
Пропозиції щодо проекту Закону України №1014 «Про внесення змін до Закону України «Про рекламу» (щодо переривання трансляції кіно- та телефільмів рекламою та заборони рекламування тютюнових виробів та алкогольних напоїв)» подані до Верховної Ради. У них експерти НАМ зауважують, що загальні тенденції розвитку міжнародного законодавства у сфері реклами спрямовані на пом’якшення обмежень щодо її поширення.
 
«На жаль, замість того, щоб наблизити українське законодавство до міжнародних норм, пропоновані зміни повністю їх ігнорують, - зазначає керівник Центру законодавчих ініціатив НАМ Ольга Большакова. - Зрозуміло, що народні депутати прагнуть захистити інтереси виборців, від яких вони отримують численні скарги на телерадіоефір. Однак, на наш погляд, автори проекту мають недостатньо глибоке уявлення про джерела фінансування телерадіоорганізацій і, відповідно, про наслідки реалізації запропонованих ними змін». За її словами, телерадіоорганізації існують виключно на рекламні кошти, тож обмеження їх кількості означає обмеження кількості цікавих програм, новин, нових фільмів, що суперечить інтересам телеглядачів.
 
Також НАМ звертає увагу законодавців на те, що останнім часом було скасовано пільги на створення аудіовізуального продукту, майже на 30% підвищено тарифи на оплату послуг Концерну РРТ, подано численні законопроекти, які обмежують фінансування за рахунок реклами (щодо маркетингових заходів, щодо реклами алкогольних напоїв, щодо реклами пива, щодо соціальної реклами тощо). У проекті №3166 також пропонується повністю заборонити рекламу алкогольних напоїв на телебаченні і радіо, незважаючи на те, що три проекти змін щодо реклами алкогольних напоїв вже пройшли перше читання і зараз готуються до другого. Таким чином, для телерадіоорганізацій створюються умови, в яких вони зазнають збитків.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7367
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду