Ганна Герман: Час ставити перед ВР питання про Докаленка та громадські ради НТКУ і НРКУ

8 Лютого 2008
24711
8 Лютого 2008
12:00

Ганна Герман: Час ставити перед ВР питання про Докаленка та громадські ради НТКУ і НРКУ

24711
Ганна Герман: Час ставити перед ВР питання про Докаленка та громадські ради НТКУ і НРКУ

Голова парламентського комітету з питань свободи слова та інформації Ганна Герман, коментуючи проект порядку денного на другу сесію шостого скликання, пояснила, чому до нього не потрапили законопроекти про роздержавлення та суспільне мовлення.

«Ми включали ті проекти, які максимально підготовлені до розгляду в сесійній залі. Всі інші медійні законопроекти вимагають доопрацювання, зокрема й створення робочих груп. Наприклад, ми маємо ще один нещодавно зареєстрований законопроект Нестора Шуфрича про внесення змін до Закону України Про рекламу” (щодо переривання трансляції кіно-і телефільмів рекламою та заборони рекламування тютюнових виробів та алкогольних напоїв, №1014). Ми його не внесли до порядку денного сесії через те, що повинна спочатку пройти дискусія в комітеті. Ми повинні обговорити – як, не нашкодивши галузі, дати людям те, чого вони хочуть», – зазначила Ганна Герман.

Щодо законопроекту про роздержавлення ЗМІ, то голова комітету вважає, що першим кроком до роздержавлення буде прийняття закону про мораторій на відчуження від редакцій державних та комунальних засобів масової інформації приміщень та майна: «Я нещодавно зустрічалася з редакторами районних і міських газет, тому обізнана з їхніми проблемами. Ми зараз думаємо, як зробити так, щоб право на роздержавлення отримали ті редакційні колективи, які працюють хоча би п’ять років. А не ті, що створює місцева влада зараз, щоб вихопити майно у редакцій».

Щодо ініціативи Міністерства юстиції з розробки нового законопроекту про роздержавлення, Ганна Герман сказала, що вбачає в цьому лише небажання влади давати медіа свободу: «Кожна влада не любить вільну пресу, але одна влада переконується, що немає іншого шляху до демократії. Ми, коли були при владі, це розуміли. Бо, перебуваючи в опозиції, ми зрозуміли, що без вільної преси неможливе дотримання прав людини в Україні. Те, що влада сьогодні ставить перепони прийняттю цього закону, свідчить про те, що вона не хоче вільної преси. Це ми бачимо і сьогодні по арештах журналістів із Нового каналу, і по затриманню журналістів, які знімали маєток президента. Мені кажуть – журналісти не повинні були туди лізти. Я відповідаю: журналісти повинні всюди лізти, бо вони не мають заводів і пароплавів, вони мають лише свою професію і розум, і вони повинні цим заробити собі на хліб. Вони повинні здобути таку інформацію, яку куплять їхні видавці. Інформація – це товар, щоб дістати конкурентноспроможну інформацію треба навіть інколи ризикувати своїм життям. Так є у всьому світі, і ми повинні до цього звикати».

З приводу гальмування впровадження суспільного мовлення, голова комітету вважає, що кожна влада завжди говорила, що це потрібно, і робила все, щоб цього не сталося. Вона впевнена, що Україна вже близько підійшла до реалізації цієї ідеї. Суспільне мовлення буде запроваджене тоді, коли до влади прийдуть люди, для яких демократія – не грим, а переконання, котрі поважають пресу не лише тоді, коли вона їх хвалить, а просто за те, що вона може бути вільною.

Ганна Герман впевнена, що протягом другої сесії розглядатиметься питання громадських рад НТКУ та НРКУ: «Я знаю про ситуацію на Першому національному, тому думаю, що вже час ставити питання про президента НТКУ Віталія Докаленка».

Голова парламентського комітету зазначила, що під час зустрічі з редакторами найбільших телеканалів вони говорили про те, що їх змушують пускати соціальну рекламу, яка за своєю суттю не є соціальною: «Мені відомо, що прем’єрська прес-служба змушує журналістів ставити в інтерв’ю Тимошенко тільки ті запитання, які заздалегідь підготує її прес-служба. Це неприпустимо. Я знаю, що коли ми працювати з прем’єром Януковичем (я не говорю про 2004 рік), ми не диктували журналістам, що журналісти мають у нас запитати. Журналісти завжди ставили ті запитання, які вони хотіли».

Заплановане на 7 лютого засідання Комітету з питань свободи слова та інформації, на якому мали прийняти план роботи на півріччя та обговорити низку законопроектів, не відбулося через відсутність кворуму. На засідання прийшли всього четверо з 12 народних депутатів: регіонали Ганна Герман, Володимир Ландік, Олена Бондаренко та нашоукраїнець Святослав Вакарчук.

Прес-секретар прем’єр-міністра Марина Сорока спростувала заяви голови парламентського комітету Ганни Герман. «Ми жодного разу не дозволяли собі диктувати журналістам, які запитання вони повинні ставити прем’єр-міністру. Щодо соціальної реклами, то ми нікого не змушували ставити цей ролик. У нас є висновок Національної ради з питань телебачення і радіомовлення про те, що ця реклама є соціальною. Ми написали листи керівництву телеканалів із проханням по можливості розмістити цей ролик. Телеканали самі вирішували, ставити його чи ні», – відкинула звинувачення голови парламентського комітету Марина Сорока.

Світлана Остапа, «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
24711
Коментарі
9
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
знавець
5924 дн. тому
Якщо не помиляюсь, президент НТКУ повинен звітувати перед депутатами Верховної Ради України щороку. І всі попередники нинішнього керманича НТКУ звітували. Докаленко вже понад два роки жодного разу не звітував, тож бруд тут ні до чого. Крім того, президент НТКУ несе особисту відповідальність за те, що відвуваеється на каналі. Тож звинувачувати Телекритику у розміщенні нібито замовних матеріалів не варто - просто зайдіть на УТ-1 і поспілкуйтеся з тими, хто не потрапив до складу "своїх", якщо такі ще там лишилися. Тож кількості коментарів під статями про Докаленка дивуватись не варто. Якби до Вас додому прийшли якісь вар"яти і почали спочатку все руйнувати,продавати,здавати в оренду, а потім заходилися Вас звідти викидати - Ви би що, мовчечки пішли, чи такі пробували б опиратися? Якщо Докаленко перед колективом не звітує - а має це робити щопівроку, нехай хоч перед депутатами пояснить - що,як і навіщо він робить. Може, і наші обранці йому повірять, що він "робить сучасний канал", а не пакується грішми, розпродуючи державний ефір та здаючи майно НТКУ в оренду на 30 років.
читачеві чи ще комусь
5924 дн. тому
"...бруд на Докаленка"... Неможливо забруднити брудного... вже не ображайтеся...
ups
5925 дн. тому
Герман и этика- понятия не совместимые
2 otarovi
5925 дн. тому
"Невже не має набагато більшого скандалізму у звинуваченнях роботи провладної прес-служби" Ви хочете сказати, що заголовок "Ганна Герман: Прес-служба Тимошенко змушує журналістів ставити тільки затверджені нею питання" або, може, що "журналістів змушують пускати рекламу, прикриваючи її соціальною"? Це відповідатиме якраз усім тим меседжам, котрі озвучила пані Герман, і повністю висвітлюватиме зміст представленої новини? До речі, "скандалізм", як ви кажете, може і є, але ТК, очевидно, за ним не женеться ;)
otarovi
5925 дн. тому
Тільки чесність по-вашому виглядає як відпрацьовування замовлення, самі порахуйте і проаналізуйте статті по темі НТКУ за останні 3 місяці.
otar
5925 дн. тому
Мені вас шкода. Колись ви потребуватимете допомоги або підтримки ЗМІ у відновленні справедливості щодо вас, а вам у відповідь повсюди пропонуватимуть прайс - бо саме цього ви добиваєтесь, ставлячи під сумнів чесність ТК.
otarovi
5925 дн. тому
Ну звісно, що може бути для Телекритики важливіше, ніж бруд на Докаленка:))) Треба ж відпрацьовувати:))) Який взагалі у вас прайс за людину?:)))))))))
otar
5925 дн. тому
2 chytach - це не стаття, а інформація. У заголовок винесено найважливіше.
chytach
5925 дн. тому
От доведіть мені тепер, Шановна Телекритико, що ваші статті відповідають нормам журналістської етики. Я щодо назви, яка є, як всім відомо, невід"ємною частиною будь-якого матеріалу. Адже виривати з контексту лише одну фразу, яка на справді абсолютно не відображає всієї суті поданого матеріалу, і в черговий раз сподіватися на скандальність і масу відповідей просто гидко. Сором вам шановні. Ну от скажіть, невже пані Герман говорила тільки стосовно НТКУ та НРКУ і саме цій темі була присвячена ця стаття? Невже не має набагато більшого скандалізму у звинуваченнях роботи провладної прес-служби. Ну чесно, не розумію. Ну скільки можна відпрацьовувати бруд. Сором, та й годі.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду