Могилянка видала посібники з інтернет-журналістики та виробництва новин

7 Лютого 2008
13916
7 Лютого 2008
12:09

Могилянка видала посібники з інтернет-журналістики та виробництва новин

13916
Могилянка видала посібники з інтернет-журналістики та виробництва новин
Видавничий дім «Києво-Могилянська академія» презентував три нові книги із серії «Бібліотека журналіста». Це два перекладені американські посібники «Інтернет-журналістика: Робота журналіста і редактора у нових ЗМІ» Ричарда Крейґа та «Виробництво новин: телебачення, радіо, Інтернет» Мітчела Стівенса, а також підручник доцента Могилянської школи журналістики» Анатолія Яковця «Телевізійна журналістика: теорія і практика».
 
Анатолій Яковець розповів, що ідея підручника виникла в нього 10 років тому, коли він прийшов викладати телевізійну журналістику в Інститут журналістики КНУ ім. Т. Шевченка. Він запропонував Анатолієві Москаленку (директорові ІЖ на той час) створити колективний посібник, що увібрав би в себе як теоретичний матеріал із історії телесправи, так і практичні рекомендації. Утім, Анатолій Яковець почав творити самостійну книгу, що базувалася на його власному досвіді. Тривалий час підручник існував в електронному форматі й був доступним винятково студентам Могилянської школи журналістики. Врешті-решт видавництво, розширюючи серію «Бібліотека журналіста», взялося його надрукувати. Зі слів автора, у «Телевізійній журналістиці» зіставляються дві моделі журналістики – британська й американська, на відміну від «Виробництва новин» Мітчела Стівенса, де подано суто американський підхід.
 
Виконавчий директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар відзначила книгу Анатолія Яковця. «Анатолій Володимирович виклав корисну інформацію, починаючи від прикладу телевізійної верстки, практичних рекомендацій, аж до теоретичних розмірковувань: яка функція телебачення, яка соціальна відповідальність медіа. Автор, крім усього іншого, описав моделі суспільного мовлення, про які в нашій країні багато говорять, але ніхто до кінця не розуміє, що це таке».
 
На думку директора Могилянської школи журналістики Євгена Федченка, «Виробництво новин» – одна з найвдаліших спроб видавництва. Адже це базовий підручник із радіо- й тележурналістики в більшості університетів США. «Тут усе, що людина має знати про новини», – резюмував Євген Федченко.
 
Так само «необхідним мінімумом, який потрібен студентам і журналістам» Руслан Дейнеченко, виконавчий директор Програми «Журналістика цифрового майбутнього» назвав книгу «Інтернет-журналістика». «Якби 10 років тому, коли я починав власний інтернет-проект у Сумах, у мене був подібний посібник, я б уже давно був медіамагнатом», – пожартував він.
 
А головний редактор «Корреспондент.net» Юлія Мак-Гаффі зізналася, що за цією книгою в їхній редакції вже вишикувалася черга охочих прочитати. «Фактично підручників із інтернет-журналістики у нас не було. І всі, хто приходили працювати до нас на сайт, навчалися на практиці, тобто на своїх помилках. Спеціалізованої освіти з інтернет-журналістики в нас поки що немає. Враховуючи це, підручник має величезне значення і для тих, хто тільки починає працювати в цій галузі, і для тих, хто давно працює. У нас регулярно проходять тренінги для новачків, і книга значно полегшила мою роботу».
 
Шеф-редактор «Детектор медіа» Наталія Лигачова вважає, що кожна презентована могилянським видавництвом книга має стати настільною для журналістів. «На основі цих видань можна влаштовувати майстер-класи. З іншого боку, і в Могилянській школі журналістики, і серед вітчизняних практиків є достатньо людей, які могли би поділитися досвідом. Не впевнена, чи всі готові писати книги. Та якби хтось узяв інтерв’ю, а потім уклав би книгу з їхніми прикладами, це було б цікаво. На жаль, наші виші дають замало технологічних знань. Ремесло здебільшого опановують на практиці. Можна тішитися, що це змінюється».
 
Як розповіла «Телекритиці» Ірина Жодані, головний редактор видавничого дому «Києво-Могилянська академія», серія «Бібліотека журналіста» об’єднує п’ять книг, у тому числі два підручники викладачів Могилянської школи журналістики. Навесні планується вихід нового видання «Політика і мас-медіа» Герда Штромайєра. Видання книг іноземних авторів можливе завдяки співпраці видавництва з посольством США, яке надає ґранти на здійснення перекладу.
 
Мар’яна Закусило, «Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13916
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Недожурналіст
5971 дн. тому
Данке фо інформація :)
Наталья
5971 дн. тому
Телефон видавництва: 80444256092, 4253566. Там можна купити або й замовити додатковий друк
Безплатний журналіст
5971 дн. тому
Пертівка таки forever. Була в Могилянці книгарня, а її вигнали на вулицю. З Петрівки книжки поки не вигнали, бо там не командує Герой України Брюховецький.
Недожурналіст
5971 дн. тому
Панове! Підскажіть, будь ласка, де можна славні книги придбати? Невже Петрівка forever?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду