Нацрада просить Кабмін дати НРКУ грошей на освоєння отриманих FM-частот, а ВР – затвердити її статут

7 Лютого 2008
18346
7 Лютого 2008
10:04

Нацрада просить Кабмін дати НРКУ грошей на освоєння отриманих FM-частот, а ВР – затвердити її статут

18346
Нацрада просить Кабмін дати НРКУ грошей на освоєння отриманих FM-частот, а ВР – затвердити її статут
Національна радіокомпанія України стала переможцем у конкурсі на використання каналу радіомовлення, призначеного для розвитку загальнонаціонального мовлення, що охоплює 14 частот у Автономній Республіці Крим. Таке рішення 6 лютого прийняла Національна рада з питань телебачення та радіомовлення. НРКУ - єдина телерадіоорганізація, яка подала заявку на участь у цьому конкурсі.
 
Однак, разом із цим Нацрада прийняла рішення про недопущення НРКУ до участі у конкурсі, який охоплює частоти 100,6 МГц у м. Овручі Житомирської області, 103,5 МГц у м. Володарці та 93,8 МГц у м. Києві, оскільки радіокомпанія порушила процедуру надання документів і не сплатила конкурсної гарантії.
 
Президент НРКУ Віктор Набруско, обґрунтовуючи свої прагнення щодо мовлення на частотах у Криму, наголосив на тому, що радіокомпанія як національний мовник має бути присутня у FM-діапазоні: «Це пріоритети інформаційного суверенітету, і складової інформаційної безпеки. Ті завдання, які ми вирішуємо в частині інформаційного суверенітету та інформаційної самодостатності держави, як складової національної безпеки, пріоритетів щодо формування ціннісних орієнтацій, моральних імперативів, художньо-естетичних ідеалів, лягають у контексті нашої конкурсної заявки».
 
Однак у членів Нацради виникло багато запитань до керівництва телекомпанії. Зокрема, голова Нацради Віталій Шевченко зазначив: «Минулого року більшу частину частот на FM-мовлення, які у нас були в розпорядженні, ми передали Національній радіокомпанії/ Чому ж так складається, що ми видаємо ці частоти, а вони не освоюються?». У відповідь Віктор Набруско наголошував на тому, що використання частот залежить від фінансування, яке, за його словами, на сьогодні є недостатнім.
 
Член Нацради Тетяна Лебедєва запитувала, коли компанія зможе подати на затвердження свій статут. Пан Набруско запевнив Нацраду, що радіокомпанія вже подала всі належні документи до Кабміну та Держкомтелерадіо, тепер затвердженням статуту має зайнятись Верховна Рада, яка для цього має прийняти відповідний закон. А член Нацради Андрій Мірошниченко цікавився присутністю на частотах НРКУ компанії «Ера». У відповідь керівник національної радіокомпанії пообіцяв з’ясувати ці питання після отримання ліцензії.
 
Перший заступник голови Нацради Ігор Курус запропонував членам Нацради проголосувати за компанію, але ліцензію поки що не видавати, а натомість звернутись до Кабінету міністрів «із проханням забезпечити фінансування НРКУ у тому обсязі, у якому вона буде здатна працювати в ефірі».
 
Таким чином, члени Нацради вирішили радіокомпанію підтримати, але рішення про видачу ліцензії поки не приймати і разом з тим звернутись до суб’єктів законодавчої ініціативи щодо необхідності  терміново подати закон про затвердження статуту НРКУ.
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18346
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Юра
5933 дн. тому
А навіщо Курусу та кампанії видавати ліценції НРКУ, якщо вони {CENSORED}. Дикість якась - хочети ліцензію {CENSORED} як це роблять Шансони й Взрослое радио
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду