Галина Стефанова просить не поновлювати себе у списках номінантів Шевченківської премії

4 Лютого 2008
17057
4 Лютого 2008
16:10

Галина Стефанова просить не поновлювати себе у списках номінантів Шевченківської премії

17057
Галина Стефанова просить не поновлювати себе у списках номінантів Шевченківської премії

Попри вирішення конфлікту, пов’язаного з вилученням зі списку номінантів на Шевченківську премії однієї з трьох моновистав актриси Галини Стефанової, сама пані Стефанова не збирається відкликати свою відмову від внесення її до списку номінантів. Про це актриса повідомила у відкритому листі, надісланому, зокрема, і на адресу «ТК».

 

Нагадаємо, раніше, 28 січня, Галина Стефанова повідомила про відкликання свого імені зі списку номінантів премії – через те, що зі списку в одноосібному порядку була вилучена одна з трьох її моновистав.

 

В свою чергу, комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка на своєму позачерговому засіданні 3 лютого розглянув конфліктну ситуацію, відновив п’єсу у списках та приніс вибачення Галині Стефановій. Однак, попри це, акторка не скасувала свою відмову від участі у списках.

 

Нижче наводимо текст відповідного листа повністю.

 

До Комітету з Національної премії України ім.Т.Г. Шевченка,

та до голови Комітету Лубківського Р.М.

актриси Стефанової Галини Анатоліївни

Звернення

 

Перш за все, хочу висловити вдячність Комітету з Національної премії України ім. Т.Г.Шевченка, який у відповідь на мій відкритий лист (від 27. І. 2008 р.) на своєму позачерговому засіданні відновив у списку номінантів на здобуття Шевченківської премії 2008 року мою виставу «Польові дослідження з українського сексу» за одноіменним романом Оксани Забужко. Дякую також за те, що члени Комітету знайшли можливість прийти на цю виставу в Національний Центр театрального мистецтва ім. Леся Курбаса 1 та 2 лютого.

 

Для людини мого складу було відчайдушним кроком зважитись на відкритий лист. Тим більше, що я вступала в діалог-суперечку із Вами, Романе Мар’яновичу, людиною, яку поважаю віддавна, ще від часів моєї львівської юності.

 

Не можу принагідно не зазначити, що з коментарем про цю ситуацію («Киевские ведомости» від 31. І. 2008 р.) відбулась очевидна плутанина. Згадуючи одного з попередніх голів Комітету, Оксана Забужко безсумнівно і однозначно не мала на увазі Івана Михайловича Дзюбу.

 

Мене надзвичайно схвилювало вибачення Комітету. Для мене була б великою честю можливість повернутися в число номінантів на здобуття Національної премії України ім. Т.Г.Шевченка 2008 року. Але рішення відкликати своє ім’я зі списку номінантів, яке далося мені дуже непросто, відкрило переді мною цілий ряд нових запитань, зокрема етичних, на які я хочу сама знайти відповідь. Через те рішення вийти зі списку номінантів залишається остаточним і незмінним.

 

З повагою.

3 лютого, 2008 року

Галина Стефанова

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17057
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
VM
5934 дн. тому
А кого, если не Дзюбу, имела ввиду номинантка? Неужели Яворивского? Или кого? А спектакль этот весьма серенький. Драматизма больше в этуй метушне вокруг заявлений, нежели в работе Стефановой.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду