Верховний Суд розгляне справу про вбивство, про яку писали «Газета по-українськи» і «Українська правда»

18 Січня 2008
28484
18 Січня 2008
16:48

Верховний Суд розгляне справу про вбивство, про яку писали «Газета по-українськи» і «Українська правда»

28484
Верховний Суд розгляне справу про вбивство, про яку писали «Газета по-українськи» і «Українська правда»

Справу Олексія Москаленка, засудженого за вбивство 88-річного пенсіонера Олександра Гартованого, призначено до розгляду у Верховному Суді України на 14 лютого. Вбивство сталося у ніч на 27 червня 2003 року у містечку Курахове Маріїнського району Донецької області, про що писав у «Газеті по-українськи» та «Українській правді» постійний автор «Детектор медіа» журналіст Юрій Луканов.

 
 

Із журналістського розслідування випливало, що існує лише один доказ проти Олексія Москаленка – це свідчення однієї дівчини, яка сказала, наче бачила на руках підозрюваного кров. Це при тому, що троє інших свідків твердили, ніби Москаленко повертався того вечора додому набагато раніше часу, коли стався злочин. Але одне свідчення суд взяв до уваги, а інше – проігнорував. Ані відбитків пальців, ані слідів крові на одязі, ані показів свідків, котрі б бачили вбивство на власні очі, слідство не виявило. Однак, Апеляційний суд Донецької області під головуванням Олександра Дем’яносова засудив підозрюваного на п’ятнадцять років.

 
 

Ця справа нагадує іншу, яку також розслідував наш автор. Завдяки публікаціям в «Українські правді» і «Україні молодій» Верховний Суд скасував рішення того ж таки Апеляційного суду Донецької області про засудження за вбивство на 12 і 13 років мешканців містечка Шахтарськ Донецької області. Руслана Бредуна і Валерія Журавського. Рішення найвищої судової інстанції підтвердило висновки журналістського розслідування, котрі свідчили, що нема жодних доказів проти засуджених. Після того кримінальну справу щодо Бредуна і Журавського було припинено і вони вийшли на волю.

 
 

29 жовтня 2007 року голова Пенітенціарного товариства України Олександр Букалов навів статистичні данні, згідно з якими частка виправдувальних вироків у 2006 році склала лише 0,52% від загальної кількості винесених вироків у кримінальних справах. На думку авторів огляду, такий показник є «неприродно низьким».

 
 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
28484
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Александр М.
5947 дн. тому
Почему в Украине возможно такое, что без возбуждения уголовного дела - запросто взять человека в плен, и 55-ть месяцев морить!? Сколько нужно времени, для того, чтобы роскрыть бытовое убийство!? Почему в Украине нет политических сил, способных реагировать на бандитизм под крышей Государства!?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду