У «Хрещатику» обговорили майбутнє муніципальних київських медіа після приватизації

24 Грудня 2007
7810
24 Грудня 2007
17:32

У «Хрещатику» обговорили майбутнє муніципальних київських медіа після приватизації

7810
У «Хрещатику» обговорили майбутнє муніципальних київських медіа після приватизації
24 грудня 2007 року відбувся круглий стіл на тему «Інформаційне поле Києва: підсумки 2007 року і очікування киян», організований газетами «Хрещатик» та «Українська столиця». 
 
Учасники заходу намагалися дати відповіді на запитання: що дивляться, читають і слухають кияни, яка ніша київських новин в загальноукраїнському інформпросторі, якими повинні бути столичні муніципальні ЗМІ. Повноцінного обговорення зазначених питань і діалогу не відбулося через те, що на цей круглий стіл не прийшли представники Київської міської ради, які є засновниками чи співзасновниками комунальних ЗМІ.
 
Модератор круглого столу, в.о. головного редактора газети «Хрещатик» Денис Жарких, зазначив, що скандал навколо комунальних ЗМІ, створений штучно, оскільки обидві сторони говорять про одне й те ж. «Одні кажуть, що муніципальні ЗМІ треба приватизувати, а інші кажуть, що ні, їх треба приватизувати», – сказав Денис Жарких. На його думку, найголовніше на сьогодні – це розвиток інформаційного поля Києва, яке відстає від загальнонаціонального рівня років на 10-15. Для загальнонаціональних ЗМІ вже стало законом давати збалансовану інформацію, чого не скажеш про комунальні регіональні та столичні ЗМІ. Денис Жарких, який має досвід роботи у загальнонаціональних ЗМІ, переконаний, що у комунальної преси немає традицій прозорості, зате є традиції зливу компромату.
 
Заступник головного редактора інформагенції «ІнтерМедіаКонсалтинг» Максим Равреба зазначив, що комунальні ЗМІ або повинні залишатися у власності міста й розповідати про проблеми його мешканців, або бути приватизованими, і тоді розповідати про політику. Він також упевнений, що потрібно прийняти законодавчі норми, які б надавали гарантії керівникам комунальних ЗМІ, себто щоб зміна міської влади не передбачала автоматичну зміну очільників ЗМІ.
 
Головний редактор телеканалу НТН Ірина Милиневська заперечила, що в столиці немає традицій об’єктивної преси. Вона вважає, що «Вечірній Київ» початку 90-х був саме такою газетою. Щодо того, що треба зробити комунальним ЗМІ, щоб вони стали цікавими, Ірина Милиневська зазначила:  насамперед - мати зворотний зв’язок із киянами. Для цього слід більше реагувати на їхні листи, публікувати їх на шпальтах газет, домагатися коментарів від чиновників. «Треба, щоб київська влада показала регіонам приклад відкритості», – сказала головний редактор НТН.
 
«Вони не хочуть із нами контактувати. Я запрошував усіх депутатів міської ради, їхніх прес-секретарів у гості до газети, але вони нас ігнорують, коментарі також не хочуть давати, звинувачуючи нас в однобокості», – поскаржився Денис Жарких.
 
Голова НСЖУ Ігор Лубченко вважає, що причиною більшості проблем нинішніх комунальних ЗМІ є те, що вони перестали діяти у правовому полі. «Понад рік тому депутати міськради зняли головних редакторів, призначили виконувачів обов’язків і оголосили про проведення конкурсу. Але досі конкурс на заміщення посад редакторів не був проведений. У муніципальних ЗМІ постійно міняються редактори, які не відчувають відповідальності, оскільки знають про свою тимчасовість», – зазначив Ігор Лубченко. Він обурений зауваженням Дениса Жарких, що «Українська столиця» є додатком до газети «Хрещатик». «Цей тижневик ніколи не був додатком, – зауважив голова НСЖУ. – Газета не повинна проводити PR-кампанію мера. А у нас Київ завішаний білбордами з Черновецьким під логотипом «Української столиці».
 
Голова правління МГО «Інтерньюз-Україна» Костянтин Квурт упевнений, що кияни найбільше цікавляться матеріалами про близькі їм проблеми, а ніша київських новин у загальнонаціональному інформаційному просторі досить велика. Підсумувавши все сказане на круглому столі, він зауважив: залишається сподіватися, що рівень політичної культури в Києві виросте, а депутати і чиновники зроблять крок назустріч журналістам. «План А: ми будемо впроваджувати громадський контроль, а політики повинні з цим погодитися. Але думаю, це буде не раніше 2010 року. План Б – це теорія малих кроків у напрямку перетворення муніципальних ЗМІ на бренди киян, а не бренди мера», - каже пан Квурт.
 
На запитання «ТК» про те, як позиціонуватиметься газета «Хрещатик» в разі приватизації, Денис Жарких відповів: «Я сподіваюсь, що «Хрещатик» стане інтелектуальним флагманом «Київського медіа холдингу». Ми хочемо аналізувати все, що відбувається у столиці. Якщо ж інвестор наполягатиме на жовтому або еротичному виданні, я піду з посади головного редактора».
 
Світлана Остапа, «Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7810
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Юлія
5931 дн. тому
Невже так складно запам’ятати правильне написання організації, про яку ви стільки пишете? "Київський Медіа Холдинг" - три окремі слова з великої букви. А не та чисельність варіантів, яку ви повсякчас використовуєте! Дуже прошу звернути на це увагу літературних редакторів чи коректорів, адже це стосується й авторитетності вашого журналу.
Андрей
5974 дн. тому
А как может "Украинская столица" не пиарить на бил-бордах лицо Черновецкого, если ее редактор Петя Щербина вместе с Казбеком это делают на профессиональной основе???
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду