«Аналіз крові» на конвеєрі

10 Листопада 2007
18527
10 Листопада 2007
14:10

«Аналіз крові» на конвеєрі

18527
«Аналіз крові» на конвеєрі
Одразу попереджаю: після наступних моїх слів не кажіть, що в мене шизофренія. З головою у мене все в порядку, з уявою також – вона цілком здорова і реалістична. Але програма «Аналіз крові» на Новому каналі викликала в мене асоціації навіть не з медичною установою, а із заводом моєї журналістсько-комсомольської юності. Тоді, пройшовши із посвідкою популярної на той час комсомольської газети «Молодь України» за прохідну підприємства, я мав нагоду спостерігати, як конвеєр методично, незворушно і неминуче виштамповує якісь деталі. Трамц-бумц-гамц – і нова деталька, як дві краплі води схожа на попередню, зіскочила з конвеєра. А потім так само, але вже на складальному конвеєрі, ліпилися і, мабуть, ліпляться й досі цілі механізми, котрі складалися з отих поодиноких деталей. А робітники брали на себе соціалістичні зобов’язання збільшити продуктивність праці на стільки-то процентів. Стенди із такими зобов’язаннями висіли в кожному цеху.
 
Давненько не бував на Новому каналі, але підозрюю, що сьогодні, як і раніше, я не побачив би там стендів із журналістськими соцзобов’язаннями. Та конвеєрний досвід виробництва канал таки застосував. Принаймні, у програмі «Аналіз крові», яка розповідає про дітей зоряних батьків. «Ведучий Геннадій Вітер, – повідомляється на сайті Нового каналу, – проведе розгорнутий аналіз крові дітям відомих і публічних батьків. Жоден аспект зоряного життя не залишиться нерозкритим». Саме щоби виконати цю обіцянку, автори програми і застосували якусь подобу конвеєрного методу. Цілий механізм програми вони розбили на певні теми – як проводить вільний час, що не подобається тощо. Кожна з тем отримала свій стьобний заголовок – скажімо, шматочок, який розповідає про нелюбов до чогось, має назву «Алергія». Ці теми і є детальками, що складають цілий механізм програми. Ведучому досить розпитати героя програми про кожну з цих тем, вставити, що думають з цього приводу знамениті батьки, це все відповідно зафільмувати – десь там пройтися, десь посидіти, десь за кермом машини проїхатися. Трамц-бумц-гамц – нова деталька злетіла.
 
З точки зору виробництва дуже вигідно і зручно. Інтелектуального напруження вимагає лише розробка загальної ідеї. А потім такий продукт можна робити, маючи необхідний мінімум професіоналізму. Із застосуванням такої матриці програму можна знімати за мінімум часу. Треба тільки під заздалегідь розроблену конвеєрну схему підставляти іншого героя. І коли цей відзнятий матеріал динамічно монтується і зліплюється докупи за допомогою динамічного ведучого Геннадія Вітра, то виходить жваво і для зору привабливо.
 
Питання – яким змістом цей конвеєр заповнений? «Існує думка, що діти знаменитих батьків живуть легко та вільно, – пишуть на сайті каналу. – Їхнє мажорне життя переповнене вічними святами, безглуздими покупками та божевільними розвагами. Але чи так це насправді? Невже зоряні діти потрапили в рай уже на Землі завдяки своїй зоряній крові?». Дивиться молодий глядач і бачить своїх ровесників: спочатку Дмитра, сина і внука акторів Остапа і Богдана Ступок, а в наступній програмі – Олександра, сина співака Віктора Павліка. Герої – симпатичні молоді люди. Певна різниця між ними існує: про одного батьки дбають, а на іншого майже не звертають уваги, один сам собі машину купив, а другому – батьки, один грає в ресторані, а інший – у кліпах знімається. Але за великим рахунком пальцем тицьни десь на вулиці – і влучиш у когось подібного. Тож де-факто головні герої програми – саме зоряні батьки, котрі хоч і мелькають наче на другому плані, але без їхньої участі таку програму ніхто не став би дивитися.
 
І коли молодий глядач завершить перегляд «Аналізу крові», то в його молодій голові може постати запитання: «А чому про нього мені розповіли?». Нічого особливого в житті він не зробив. Нічим видатним не відзначився. І прийде допитливий глядач до висновку: тільки тому, що батьки в нього знамениті. А які висновки для свого подальшого життя він зробить, неважко здогадатися.
 
І справді, дітям зоряних батьків не так уже й просто живеться, як комусь може здатися. Перед ними стоїть купа табу. Вони часто не можуть собі дозволити те, що дозволяють собі діти звичайних батьків. І так далі і тому подібне. У їхніх життях таки можна було би пошукати ці конфлікти, але боюся, що конвеєрний метод не дозволить це зробити. Навіть якщо взяти на себе підвищені соціалістичні зобов’язання.
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18527
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
rlk
6018 дн. тому
не згідна на всі 100% з юрієм лукановим : )) сьогодні найзнаменитіша дитина світу - маленька денніелін сміт, яка нещодавно відсвяткувала всього річок, але за той річок стала такою цікавою всьому світові, що годі й думати. якщо не брудна, то спідня білизна завжди цікава звичайним людям. а діти - то навіть не білизна, то ще пікантніше й цікавіше. тому ідею й резон нового каналу я розумію цілком. інша справа, що це дійсно не всім цікаво й зрозуміло. так само, як і новини, серіали, спорт, ток-шоу, документалістика etc. : )
Олена
6019 дн. тому
Згідна на всі 100% з Юрієм Лукановим!
Луканов
6019 дн. тому
Дякую за шанобливу критику. Власне, тому відповідаю Боюся, що Ви мене не зрозуміли. Я не критикував передачу ні деструктивно, ні конструктивно. Я говорив, що вдало технологічно зроблена програма конфліктує із її змістом. Тобто існує конфлітк технології і змісту. Єдина справді критика була від мене: мені здається хибною сама ілея розповідати про дітей тільки тому, що їхні батьки знамениті і відомі люди. Чому? Я про це написав у статті. Ваше право зі мною не погоджуватися.
rlk
6020 дн. тому
нормальна передача. вже точно краща за *ексклюзив* на тому ж *новому*, в якому вже не вперше показують старі сюжети й старі зйомки під новим *соусом*. до речі, як це було із сюжетом про віталіну ющенко. а ваша критика, юрію, деструктивна, бо не пропонує ніяких цінних ідей і думок. лише руйнує те, що робить команда *аналізу крові*. якою б ця передача не була, для неї є місце на тб. а чи буде воно й надалі, вирішувати не нам, а глядачам. : )
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду