Міністерство культури і туризму передумало віддавати храм Спаса на Берестові УПЦ МП

17 Жовтня 2007
19872
17 Жовтня 2007
13:14

Міністерство культури і туризму передумало віддавати храм Спаса на Берестові УПЦ МП

19872
Міністерство культури і туризму передумало віддавати храм Спаса на Берестові УПЦ МП

Міністерство культури і туризму відкликає свій лист щодо передачі храму Спаса на Берестові (територія Києво-Печерської Лаври) під юрисдикцію Української Православної Церкви (Московського Патріархату), повідомляє Прес-служба Міністерства культури і туризму України.

 

 

Останнім часом, ідеться в заяві прес-службі МКТУ, до Міністерства культури і туризму України звертається багато представників ЗМІ з проханням прокоментувати наказ про передачу храму Спаса на Берестові, який начебто видало Міністерство культури. У зв`язку з цим повідомляємо, що жодного наказу з приводу передачі цього храму Міністерство культури і туризму не видавало. Мінкультури не має юридичного права розпоряджатися майном Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, об`єктом якого є храм Спаса на Берестові, оскільки це майно є власністю Київської міської громади. Міністерство ж може тільки підтримати або не підтримати звернення Церкви щодо передачі того чи іншого об`єкту. Ґрунтуючись на Указі Президента України від 21 березня 2002 р. «Про невідкладні заходи щодо остаточного подолання негативних наслідків тоталітарної політики колишнього Союзу РСР стосовно релігії та відновлення порушених прав церков і релігійних організацій» та протокольному дорученні Віце-прем`єр-міністра України Дмитра Табачника від 15 липня 2003 р. за результатами засідання Міжвідомчої комісії з підготовки пропозицій щодо відновлення прав церков і релігійних організацій, які були порушені внаслідок проведення колишнім Союзом РСР тоталітарної політики стосовно релігії, а також в межах повноважень, визначених Положенням про Міністерство культури і туризму України, Міністерство культури і туризму у вересні 2007 р. підтримало звернення про передачу у користування Української Православної Церкви храму Спаса на Берестові. Мова йшла не про передачу храму до власності Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі, а лише у користування. Остаточне ж рішення щодо передачі церкви Спаса на Берестові мала прийняти Київська міська рада.

 

 

 

Але у зв`язку із чисельними зверненнями громадськості та виходячи з того, що питання передачі цієї історико-архітектурної пам`ятки потребує ґрунтовного аналізу та додаткового опрацювання із залученням фахівців науково-дослідних установ, які спеціалізуються на вивченні даної проблематики (зокрема, Інституту історії та Інституту археології Національної Академії наук України, Науково-дослідного інституту пам’яткоохоронних досліджень та інших), Міністерство культури і туризму України відкликає свій лист до Київської міської ради від 7 вересня 2007 р. (№ 820/22/15-07) щодо передачі у користування Української Православної Церкви Московського патріархату храму Спаса на Берестові. 

 

 

 

Міністерство культури і туризму України ініціює створення спеціальної Комісії, в яку мають увійти музейні співробітники, науковці, реставратори, культурологи, історики, діячі церкви та представники громадськості. Завдяки спільним зусиллям фахівців, Комісія виробить план першочергових дій, направлених на відновлення та збереження церкви Спаса на Берестові. Комісія також буде контролювати стан будівлі церкви, і лише після цього визначиться стосовно можливості її передачі УПЦ МП.

 

 

 

Міністерство культури і туризму також ініціює розгляд питання стану охорони культурної спадщини в Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику на засіданні Національної Комісії ЮНЕСКО.

 

 

 

Користуючись нагодою, Міністерство культури і туризму України виражає вдячність всім науковцям, культурологам та журналістам, які висловили свою позицію в ситуації навколо церкви Спаса на Берестові, і тим самим проявили небайдужість до долі історичних святинь України.

 

 

 

«Детектор медіа»

 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19872
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду