Андрій Партика: плануємо вивести показники «Останнього коміка» на рівень «Лесі+Роми»

27 Вересня 2007
20884
27 Вересня 2007
14:49

Андрій Партика: плануємо вивести показники «Останнього коміка» на рівень «Лесі+Роми»

20884
Андрій Партика: плануємо вивести показники «Останнього коміка» на рівень «Лесі+Роми»

Перша прем’єра нового сезону на телеканалі ICTV – комедійне шоу «Останній комік» - вже вийшла в ефір, однак її стартові показники поки що розчаровують. Директор з маркетингу ICTV Андрій Партика розповів МБ про очікування каналу від нових проектів та висловив сподівання, що канал «Інтер» скористається можливістю досудового вирішення питання щодо авторських прав на формат програми «Свобода слова».

 

- З чим, на вашу думку, пов’язані відверто слабкі показники прем’єрного показу шоу «Останній комік»? Чи буде змінено час або день виходу програми?

- Час та день виходу ми міняти не плануємо. Ми провели деякі зміни в команді та в підходах. Сподіваємося, що фанати Петросяна все рівно колись зламаються. Ми розраховуємо з третього-четвертого епізоду на підвищення інтересу в аудиторії.

 

- Про які зміни в команді йдеться?

- Незначні. До нас приєднався Аркадій Бакуменко, який багато років працював режисером проекту «Прихована камера». Зараз він замінює Олександра Даругу. Аркадій вміє знімати і монтувати гумор, і ми розраховуємо, що будемо більш зрозумілими глядачу.

 

- Чим керувався канал, ставлячи шоу «Останній комік» у слот 19:20-20:30 в неділю?

- Канал керувався тим, в цей час успішно виходив комедійний серіал «Леся + Рома». А також тим, що є якась аудиторія, яка хоче бачити незвичний гумор, не російський, а місцевий. Але ми не втрачаємо надії. У нас, насправді, не було розрахунку, що цифри будуть дуже високими по першому епізоді, оскільки такої культури в Україні поки що мало. Але ми всеодно будемо її розвивати.

 

- Яких показників ви очікуєте від наступних випусків?

- Ми розраховуємо вийти на нормальні показники «Лесі + Роми», приблизно 8,5% частки аудиторії 18+.

 

- Чи буде зніматися другий сезон «Останнього коміка»?

- Не факт. Такого рішення ще немає. В принципі, програма запланована в бюджеті наступного року, але якщо вона буде показувати такі цифри, як на прем’єрі, то другий сезон немає жодних шансів. Але ми сподіваємося, що до завершення проекту ми все ж таки витягнемо його.

 

- Яке шоу буде створено на каналі для переможця «Коміка»?

- Шоу буде гумористичним, але яким саме - залежить від переможця. За 90% коміків стоїть ціла команда, і якщо переможець буде з такої групи - буде багато варіантів шоу. Один комік, один мікрофон і аудиторія - це найпростіший варіант такого шоу для переможця. А далі будемо дивитися - можливо, будуть якісь формати. Це все залежить від індивідуальності переможця.

 

- Які очікування у каналу щодо нових проектів «Галілео» і «Максимум в Україні»? Які ще формати планує придбати телеканал?

- «Галілео» - це такий незвичний погляд на оточуюче, екзотика з нестандартним науковим підходом. Що стосується «Максимуму», то в нас є досить успішний проект з Оксаною Соколовою («Факти тижня». – Ред.). Це досить сильна редакторська група, і ми хочемо дати їм ще кілька проектів. Плануємо придбати в НТВ програму «Чрезвичайное происшествие», яку робитиме ця редакторська група. Також готуємо декілька програм-розслідувань, але не буду про них зараз детальніше розповідати.

Я бачив кілька пілотів «Максимуму» і розраховую, що проект матиме дуже високий інтерес. Там працюють молоді «без даху» журналісти, які нічого не бояться. Вони ще не зіпсовані рутинним підходом до новин, який буває в деяких компаніях. Я думаю, що це буде революційний проект українського телебачення. Він потрібен суспільству.

 

- Проект розрахований більше на чоловічу аудиторію?

- Загальна аудиторія програми «Максимум» по демографії може бути трішки більше чоловіча і з вищим рівнем освіти. Люди, які про щось думають, переживають.

 

- Коли плануєте готувати «Чрезвычайное происшествие»?

- В наступному році.

 

- Важко не помітити, що канал став більш зорієнтований на чоловічу аудиторію – агресивний дизайн заставок, слот кіно «Чоловічий клуб», журнал Maxim. Чому канал обрав таку стратегію розвитку?

- ICTV ніколи не був жіночим каналом. В аудиторії ICTV, зазвичай, половина чоловіків, половина жінок. Це вже є викривленням в сторону чоловічої аудиторії. В нас було кілька експериментів, коли ми запускали лінійку серіалів «Бальзаківський вік», «Відчайдушні домогосподарки», які все одно не зробили канал більш жіночим. Знаєте, світ жорсткий, і ми навіть не намагаємося перетворити його на казку, де хтось лежить в комі 100 серій, хтось не може згадати своє минуле ще 100 серій. Таке телебачення ми не хотіли би бачити в принципі, і тому канал свідомо обмежує себе в таких проектах.

 

- Влітку ви затвердили 3-річну стратегію розвитку каналу. Чи було в ній прописано, що канал розвиватиметься в напрямку чоловічої аудиторії?

- ICTV буде підтримувати той рівень чоловічої аудиторії, який в нього був завжди і є зараз.

 

- Які ще зміни у програмуванні слід очікувати найближчим часом?

- В нас заплановано кілька прем’єр. Одна з найгучніших – це «Герої» від компанії Universal, одна за найгучніших серіальних прем’єр у світі. Також у нас буде «Час Волкова» - це один із найуспішніших серіалів телеканалу НТВ. Прем’єра серіалу «Загублені» відбудеться вже наступного року.

 

- Два тижні тому «Інтер» збільшив тривалість «Свободи Савіка Шустера» на годину. Як відображається паралельний ефір таких схожих ток-шоу, а також постійне перемикання глядачів з каналу на канал на бізнесі обох телеканалів?

- «Свободу слова» з самого початку складно було назвати бізнес-рішенням. Ми хотіли зробити соціально-активний проект, і він не був особливо прибутковим. Є програми, які приносять прибутки, від яких канал міг би запросто відмовитися, якби таких доходів не приносилося. В даному випадку, «Свобода слова» - це те, що ми хотіли б аби існувало в Україні. ICTV багато разів будував свою стратегію таким чином, щоб давати глядачам можливість замислитися, а не тільки заради матеріальних вигод. «Свобода слова» є одним з таких проектів, і ми не збираємося зупинятися. Ми не до кінця розуміємо, що робить «Інтер», але, тим не менше, Савік розпочинав приблизно з таких самих цифр у нас на каналі, як і Куликов. Сподіваємося, що нова команда, яка не сильно була змінена, поступово підвищить аудиторію програми.

 

- Однак чи відображається на рекламодавцях міграція глядачів з однієї «Свободи» на іншу під час ефіру?

- Я думаю, що рекламодавці так глибоко не вникають. Вони рахують кількість GRP, ціну за пункт, перепрогнозовують один-два рази на місяць, в залежності від результатів. Якою мірою ви бачите, що це може торкатися рекламодавців?

 

- Під час рекламних блоків глядачі перемикаються на іншу «Свободу».

- Це ж припущення. Хтось дивиться. Зараз у нас більш точні інструменти. Є конкретна кількість рейтингів. По суті, Україна унікальна в цьому відношенні. Мені здається, таких країн дуже мало, де рекламодавці платять за факт абсолютної кількості тих рейтингів, які були відображені в панелі. Ми нещодавно зустрічалися з одним із топ-менеджерів компанії, яка продає ProSiebenSat.1. За його словами, вони продають рейд-карт – це прогноз на рік. І якщо він не збудеться, то ризики - на боці рекламодавців. Україна в даному випадку, не зважаючи на те, що вона значно бідніша, йде за передовими технологіями, максимально комфортними для рекламодавців.

 

- Можливо, програму буде перенесено на інший день та час?

- З цього приводу постійно тривають дискусії, але наразі таке рішення не прийнято. Ми ж «Свободу слова» розпочинали ще задовго до Савіка. Був проект з Княжицьким, з Кисельовим. Назва і така близькість формату програми «Інтера», на нашу думку, не зовсім коректна з їхнього боку. Зараз я не можу детальніше прокоментувати, але ми домовилися індустрією шукати вихід із становищ, які не врегульовані законодавством України. Наше законодавство не захищає формати програм як такі.

 

- Ходять чутки, що ICTV має намір подати позов до суду щодо порушення авторських прав на формат «Свобода слова». Ви можете підтвердити цю інформацію?

- «Інтер» - наш давній партнер. У нас партнерські стосунки з частиною топ-менеджменту «Інтеру», тому ми шукаємо спосіб врегулювання цієї проблеми в досудовому порядку. Багато проблем можна вирішити до суду, якщо мати бажання. З нашої точки зору, в «Інтера» таке бажання є. Я цими судовими питаннями не займаюся, тому не готовий далі коментувати.

 

- Чи можливо за умов чинного законодавства довести свої права в суді в такому питанні?

- З нашим законодавством це досить складно. Я переконаний, що було б неможливо навіть знайти суддю, який мав би практику в такій галузі. А далі могли б з’явитися якісь недемократичні методи – хто сильніший, хто які підходи знайде. Це вже питання вірогідності, а самих інструментів немає, немає такої практики. Ми перші спробували привернути інтерес громадськості до цієї проблеми.

 

Оксана Кобинець, «МедіаБізнес»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Оксана Кобинець, «МедіаБізнес»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20884
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
відвідувач
6072 дн. тому
Сподіваюся Леся+Рома не закриють
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду