Основним простором існування української культури є ЗМІ

27 Вересня 2007
15139
27 Вересня 2007
12:00

Основним простором існування української культури є ЗМІ

15139
Основним простором існування української культури є ЗМІ
У сучасному інформаційному світі основним простором існування української культури є ЗМІ. Такої думки дійшли учасники дискусії «Культура після виборів», яка відбулася 26 вересня під час круглого столу в Українському домі. Водночас, вони наголосили, що це середовище ще недостатньо само реалізувалося, адже під час перегляду українського телебачення часто виникає відчуття, ніби ти перебуваєш у Росії. Значною мірою це пов’язано з тим, що не існує цілеспрямованої державної політики в цій сфері.  
 
«Деякі ЗМІ починають ставати частково україномовними, бо ця ніша – незаповнена. Але в просторі українських видань існує великий вакуум», – вважає один із організаторів дискусії член Національної ради з питань культури і духовності Юрій Логуш. – Тим не менш, зараз бізнесмени починають цікавитися тим, щоби вкладати гроші в цю сферу».  
 
Крім того, на думку учасників дискусії, в управлінні культури спостерігається криза і митці не впевнені, що після виборів ця ситуація зміниться. Як зазначив політичний експерт Кость Бондаренко, в передвиборчих програмах політичних сил відсутнє бачення розвитку культури в Україні після виборів:  «Культура на Україні фінансується за залишковим принципом, тому краще було би перетворити відповідне міністерство на держкомітет. Він би просто розподіляв кошти на розвиток державних культурних установ. Це допомогло б убезпечити культурний процес від впливу політиків».  
 
Також у розмові взяв участь голова Британської ради в Україні Террі Санделл. Він зазначив, що прийшов сюди як спеціаліст із Національної культури Ради Європи. Нещодавно Україна стала вже 27-ою країною, яка долучилася до їх програми. За результатами вивчення ситуації місцевими та закордонними експертами, були підготовлені два звіти про культурну політику в Україні.  
 
Частину з озвучених ним тез присутні використали у своєрідному меморандумі, який був підписаний наприкінці круглого столу. До нього включили кілька тез, спрямованих на те, аби в Україні відбулася культурна революція. 
 
1. Тільки культура гарантує демократію.
2. Запорукою розвитку суспільства є рівноправність і співпраця трьох еліт: політичної, економічної та гуманітарної.
3. У формуванні суспільних цінностей вирішальна роль належить культурі.
4. Розвиток культури неможливий без усвідомлення стратегії.
5. Місцеві культурні еліти потребують об’єднання єдиним культурним національним контекстом.
6. Збереження ідентичності неможливе без актуалізації культурної традиції.
7. Формування національної інформаційної території – противага інформаційній глобалізації.
8. Побудова інформаційної цивілізації – наш шанс на лідерство.  
 
Ольга Ліцкевич, «Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15139
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду