Взять Гоголя!

20 Вересня 2007
24588
20 Вересня 2007
16:34

Взять Гоголя!

24588
Взять Гоголя!

Владислав Троїцький, засновник таких успішних культурних проектів, як театр «Дах», гурт «Даха-Браха», оголосив про наміри зробити гучний міжнародний фестиваль сучасного мистецтва «ГОГОЛЬFest», який має прорубати культурне вікно в Європу. Він чесно пояснив: 1 квітня 2009 року письменнику, містику і філософу Миколі Васильовичу Гоголю «стукне» 200 років із дня народження. Росіяни обов'язково відзначатимуть його пишно, вкотре приватизують «бренд» і шануватимуть на повну котушку. А в нас, мовляв, теж відзначать, але офіціозом в Опері, з обов'язковими Солохами і рештою малоросійського антуражу. «Я не проти такого формату, але в нашій країні немає жодного справді міжнародного фестивалю, за винятком «Молодості», а Гоголь якнайкраще годиться для міжнародного «паролю». За словами постійного соратника Владислава Троїцького драматурга КЛІМа, Гоголь — єдиний конвертований український бренд. Тобто Шевченко — теж великий поет, але вiн, як i Пушкiн, — нацiональний генiй. Свiту до нього мало дiла. «Ми — це Гоголь, це єдина цивілізація, культура, єдине джерело інформації про нас», подiлився наболiлим КЛІМ. Обидва митці на «Кальварійських посиденьках» в УНІАНі обстоювали не провінційного Гоголя, не етнографічного, як його зазвичай трактують в Україні, а космічного, містичного, філософського, звідси й ідея фестивалю сучасного мистецтва. Оскільки концептуальне мистецтво зазвичай не цікавить смисл, який вкладає автор у свої твори, воно самозадовольняється власними рефлексіями, очевидно, не так уже й важливо для фестивалю, що до сутності Гоголя проекти й акції, зібрані під дахом його імені, можуть мати формальний стосунок. Адже робиться «свята справа»: піар Гоголя і відтак — України, а для кожного нашого сучасника піар — це магічне поняття. Магічніше, ніж усе, що написав син сорочинського поміщика, з шинелі якого, як пише книжка, вийшла вся російська література XIX століття.

 

Поки настане 2009-й, Влад Троїцький збирається провести в Україні генеральну репетицію в три етапи — створити гоголівський контекст. Треба ж буде й Україні щось показати на міжнародному фестивалі. Перші акції заплановані на 7—14 вересня цього року. В рамках першого етапу буде реалізовано «художницький» проект «Гоголь. Портрет», театральний — вистава «Даху» «Смерть Гоголя», музичний — концерти камерної музики, етно-хаусу, і літературний — українські і російські письменники напишуть есеї про сорочинсько-петербурзького класика. У травні 2008-го Троїцький планує зібрати гоголівський театральний фестиваль. Каже, хоче запросити Кучинського, Ліпцина, Богомазова, Жолдака, Тумінаса, французькі, польські трупи, які представляють не традиційний, а модерний театр, і фестиваль хорового мистецтва «Хорус». Третій етап пройде у вересні 2008 року.

 

З виступу на прес-конференції і з розмови з Владом після неї стало ясно, що «ГОГОЛЬFest» — це не продуманий до дрібниць проект, а ідея, яка до ювілею має обрости «м'ясом» — думками, текстами, іменами, яскравими подіями. «Світ художників я, чесно, не знаю, а куратори — всі зі своїми художниками, поділені на клани. Мені друзі назвали найвідоміші імена, я чесно сів і всіх обдзвонив, уже 30 художників підтвердили свою участь у проекті «Гоголь. Портрет» — Будніков, Сільваші, Маков, Ралко та інші. З театрами простіше — до мене приїдуть ті європейські колективи, які добре знають «Дах». З письменниками теж домовимось». Великий і безсумнівний плюс «ГОГОЛЬFest» і в той же час геніальна хитрість його організаторів полягає в тому, що у фестивалі є відкрита програма. Ось запрошені художники, режисери, письменники, вони — зірки, а паралельно ви, молоді, креативні і нікому не відомі, приносьте свої картини, есеї, диски. І якщо вони будуть на рівні, вас візьмуть під дах Гоголя.

 

...Прикро, що в Україні все робиться через протиставлення. Українського — світовому. Етнографічного — філософському. Державного — громадському. Концептуального — традиційному. Мені в цьому теж ввижається і дитячість наших діячів, і провінційність. Але раз уже так сталося, непогано було б поборотися за Гоголя й іншим нашим культурним героям. Адже ми всі так вболіваємо за суспільство конкурентних ідей. Зрештою, поки що у «ГОГОЛЬFest» є тільки один спонсор — Grand Gallery, одним з акціонерів якого є Влад Троїцький. Ніхто не заважає повторити його подвиг.

 

А брендом Гоголя доволі давно користується одна дуже проворна нью-йоркська команда. Gogol Bordello, яку заснував киянин Євген Гудзь. У липні цього року вони виступили у Лондоні на багаточасовому концертному марафоні Live Earth разом iз Мадонною. Непогана пропаганда бренду «Гоголь». І рефлексія теж цікава...

 

Валентина Клименко, «Україна молода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
24588
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду