НАМ подала до Нацради зауваження щодо впровадження цифрового мовлення

18 Вересня 2007
12413
18 Вересня 2007
14:16

НАМ подала до Нацради зауваження щодо впровадження цифрового мовлення

12413
НАМ подала до Нацради зауваження щодо впровадження цифрового мовлення

17 вересня Незалежна Асоціація Телерадіомовників подала до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення свої зауваження до проекту змін до Плану розвитку національного телерадіоінформаційного простору України.

Нижче наводимо повністю текст листа, розміщеного на сайті НАМ.

 

Національній раді України з питань

телебачення і радіомовлення

 

Шановні члени Національної ради!

 

Незалежна асоціація телерадіомовників висловлює стурбованість щодо заходів із впровадження цифрового телебачення, визначених у проекті змін до Плану розвитку національного телерадіоінформаційного простору України, а саме: проведення конкурсів на отримання ліцензій на багатоканальне мовлення з використанням радіочастотного ресурсу у Закарпатській, Одеській та Сумській областях.

 

Звертаємо вашу увагу на той факт, що хоча у проекті змін міститься посилання на статті 23 та 25 Закону України „Про телебачення і радіомовлення”, цими статтями не регулюється порядок переходу від аналогового мовлення на цифрове, який визначено статтею 22 цього закону.

 

Відповідно до пункту 8 статті 22 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" при переході з аналогового мовлення на цифрове за загальним правилом конкурс не проводиться: «Зміни умов ліцензії на мовлення при переході від аналогового до цифрового мовлення в частині змін технологічних параметрів, виду мовлення (переходу до багатоканального мовлення) та змін програмної концепції мовлення здійснюються за визначеною цим Законом процедурою переоформлення ліцензії на мовлення».

 

Оголошення конкурсу передбачено законом лише на вільні канали багатоканальних (цифрових) мереж (пункт 1 статті 25) у випадку, коли мовник сам не подав заяву про переоформлення (пункт 9 статті 22), а за мовником залишається право на один із каналів, яка видається на поза конкурсних засадах (пункт 8 статті 23). Також пункт 7 статті 23 дає підстави для проведення конкурсів на багатоканальне мовлення у разі, якщо вільною є вся частота (наприклад, на частоти, прораховані вперше, або на ті, які вивільнилися внаслідок анулювання ліцензії, у разі пропуску строку подання заяви на продовження ліцензії тощо).

 

Таким чином, можна зробити висновок, що у разі, якщо мовник вчасно подає заяву на переоформлення ліцензії у зв’язку із зміною виду мовлення (переходу до багатоканального мовлення), він має право на використання всього ресурсу нової багатоканальної мережі. Теоретично він може відмовитись від частини цього ресурсу і в такому випадку на вільні канали може бути оголошений конкурс. Втім, з огляду на те, що обсяг радіочастотного ресурсу, який може бути використаний на поширення однієї програми цифрового телебачення, технічно не обмежений (зокрема, все цей ресурс може бути використаний для поширення однієї програми в двох стандартах якості), на практиці така відмова є малоймовірною.

 

Тому, на наш погляд, абзац 4 частини 3 пункту 3 проекту змін до Плану розвитку національного телерадіоінформаційного простору України доцільно викласти у наступній редакції: «у зв’язку із зміною виду мовлення (переходу до багатоканального мовлення) переоформити ліцензії, а у випадках передбачених ст.ст. 22, 23 та 25 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» провести конкурс на отримання ліцензій на багатоканальне мовлення».

 

Також, хочемо звернути вашу увагу на окремі внутрішні суперечності, що містяться в тексті проекту:

 

- пункт 2 передбачає що четвертий мультиплекс буде розбудовуватись у стандарті MPEG-4, тоді як пунктом 1 передбачено впровадження тільки стандарту MPEG-2;

 

- пункт 3 передбачає зменшити кількість ліцензування аналогового мовлення лише в 2011 році, тоді як відповідно до умов Регіонального плану «Женева-2006» Україна мала припинити таке ліцензування вже в 2007 року;

 

- пунктом 2 передбачено, що з 2008 року аналогові ліцензії не будуть переоформлюватись, хоча відповідно до пункту 3 після цього строку будуть видаватись нові ліцензії на аналогове мовлення. На наш погляд, доцільно уточнити, що після 2008 року ліцензії на аналогове телемовлення будуть видаватись та переоформлюватись тільки в центральному регіоні України.

 

 

Виконавчий директор

Незалежної асоціації телерадіомовників

М’ясникова К.А.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12413
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду