Джентльмени формату

4 Вересня 2007
10174
4 Вересня 2007
18:18

Джентльмени формату

10174
Насправді протистояння «Інтер»-ICTV та моральне право Савіка Шустера використовувати рідний йому формат «Свобода слова», ігноруючи придбані каналом ICTV авторські права, є лише верхівкою айсберга.
Джентльмени формату

Ігор Коломойський зробив хід конем. Один із найбагатших українців придбав за 110 мільйонів доларів 1 275 227 акцій компанії Central European Media Enterprises Ltd., ставши власником 3% медійної імперії, яка володіє кільканадцятьма телеканалами у Центральній і Східній Європі. Зокрема, СМЕ належать канали у Хорватії (Nova TV), Чехії (TV Nova, Galaxie Sport), Румунії  (PRO TV, PRO TV International, Acasa, PRO Cinema і Sport.ro), Словаччині (Markíza, Galaxie Sport), Словенії (POP TV, Kanal A). Проте, слід думати, нового члена ради директорів СМЕ найбільше цікавили українські активи цієї компанії: «1+1» і «Гравіс» (канали «Кіно» і «Сіті»). Зараз чимало зацікавлених (особливо співробітників названих каналів) сушать голову над тим, що ж робитиме далі співвласник групи «Приват», аби встановити якщо не формальний, то фактичний контроль над «Плюсами».

 

Можливо, йому, як єдиному представнику України в раді директорів СМЕ, доручать (поки що, за словами керівника СМЕ Роналда Лаудера, цього не відбулось) курувати український канал, який останнім часом перебуває у глибокій кризі, а наприкінці серпня встановив антирекорд – найнижчу середню тижневу частку за всю свою історію (12,7% за аудиторією 18+ і 11,5% за 14-49). Тоді, скоріш за все, «1+1» чекає ротація менеджменту, яка вже почалась у «Гравісі», де 6 серпня з’явився новий гендиректор – нідерландець Онно Зонневельд, колишній директор із розвитку К1 і К2.

 

Кому входження Коломойського в СМЕ не сподобалось, так це українським партнерам цієї компанії – власникам 40% «1+1» Борису Фуксману та Олександру Роднянському. Фуксман назвав такі дії СМЕ зрадою і подав до суду до Паризького арбітражного суду, звинувачуючи американців у тому, що вони не виконують своїх зобов’язань.  А саме не дають Фуксману і його племіннику придбати 40% «Гравіса» (цими акціями зараз володіє Олександр Третьяков). Утім, обмін 40% «1+1» на 40% «Гравіса» аж ніяк не рівноцінний, адже два роки тому 65% «Гравіса» були придбані СМЕ за 7 мільйонів доларів, і обсяги інвестицій у «Кіно» та «Сіті» навряд чи перевищували 10 мільйонів, тоді як Фуксман і Роднянський оцінюють свої акції «Плюсів» приблизно у 200 мільйонів. Може, домовлялись насправді не лише про «Гравіс»?

 

Медіасередовище, - назвімо так розмови за столиками кавярень та в курилках редакцій, - з абсолютною впевненістю повязує з Коломойським канал «ТЕТ». Керівництво каналу, втім, навіть під тортурами не визнає того, що давно всім відомо: «ТЕТом» займаються впритул, і займаються представники «структур, афілійованих із групою «Приват» під керівництвом головного консультанта – Савіка Шустера. Останній категорично спростовує цю інформацію, проте таку реакцію легко пояснити: участь топ-ведучого «Інтера» навіть у вільний від роботи час у перезапуску чужого телепроекту дуже не сподобається Ганні Безлюдній. Хоча, враховуючи швидкість поширення чуток у медіапросторі, можна не сумніватись, що Ганна Віталіївна давно в курсі.

 

Саме з Коломойським, можливо, й була пов’язана дивна історія з «одноденним призначенням» на посаду генпродюсера каналу «ТЕТ» відомого шоумена, тусовщика, бізнесмена і видавця Валіда Арфуша. Блискучий знавець розважальної галузі повинен був упровадити на «ТЕТі» нові проекти, серед яких – «Пупсня» за купленим у росіян форматом «Куклы». 21 серпня Арфуш підтвердив факт свого призначення і навіть дав «Детектор медіа» інтервю, в якому розповів, що саме робитиме на посаді генпродюсера. Наступного дня прес-служба каналу урочисто розіслала повідомлення про новопризначених Арфуша та продюсера експериментальних проектів Ореста Друля (відомий львівський журналіст, раніше на телебаченні помічений не був), а 23 серпня… спростувала інформацію про призначення Арфуша. Поінформовані джерела натякають, що кандидатура Арфуша могла бути чиїмись «відсебеньками», не узгодженими з власниками. Далі, напевно, все ясно: Ігоря Коломойського останнім часом небезпідставно вважають зацікавленим у виборчому проекті «НУ-НС», а Валід Арфуш, як пам’ятаємо, свого часу відкрито конфліктував із родиною Ющенків…

 

Ну, як то кажуть, «то таке». За вибуховою силою жодна з новин зі сфери медіавласності не зрівняється із бучею, що здійнялась на телеринку внаслідок дивовижно цинічних дій менеджменту каналу «Інтер». Риторичне запитання, поставлене мною в попередньому огляді – «чи буде змагання між «Свободами слова» схожим на рицарський герць?» - тепер, у світлі недавніх подій, видається смішним. Тут доречніше інше порівняння. Уявіть, що у фінал конкурсу краси виходять двоє близнючок, але в одної з них – збільшений силіконовий бюст. Упс… 

 

У перші дні серпня вибухнув перший скандал: «Інтер» поставив у тайм-слот, у якому раніше виходила програма «Караоке на майдані», повтори старих випусків цієї ж програми. Пікантність ситуації в тому, що, по-перше, в цей самий час «1+1» показує нові випуски цього шоу, по-друге, перед розривом із Ігорем Кондратюком генпродюсер «Інтера» Ганна Безлюдна закидала «Караоке» низьку якість. Звичні глядачі не відразу розібрались, де нове «Караоке», а де старе, тож спершу «Плюси» відставали за рейтингами від «Інтера». Хоча вкупі частка обох «Караоке» становила майже 50%, що мало б лестити Ігореві Кондратюку…

 

Я чув і про «крутіші» методи контрпрограмування. Наприклад, у середині 90-х одна регіональна телекомпанія, в якої Нацрада забрала кілька годин прайм-тайму і віддала іншій регіональній телекомпанії, перед ефіром «співмешканців» пускала заставку «не забудьте вимкнути телевізор» або навіть анонси найцікавіших програм інших каналів. Але донедавна здавалось, що 90-ті - в минулому, і зараз, коли ринок, принаймні, намагається працювати цивілізовано, відверто ставити палиці в колеса конкурентові ніхто із його гравців не наважиться.

 

Але далі було ще цікавіше. Програма «Свобода слова» з новим ведучим Андрієм Куликовим, вийшовши в ефір 10 серпня, збирала прийнятні, як на ICTV (і з урахуванням літа), частку і рейтинг. А 24 серпня на «Інтері» зявилась програма, яку важко назвати схожою на «Свободу слова» - бо це її дещо підправлена та вдосконалена копія. Програма з назвою «Свобода Савіка Шустера» має абсолютно таку саму концепцію, і відрізняється лише деякими формальними нюансами. За словами режисера та співавтора формату «СС» Віри Кричевської, Савік використав на «Інтері» її ідеї, колись покладені в основу однойменного шоу на російському НТВ.

 

24 серпня «Свобода слова» на ICTV не вийшла, тому порівняти чудові результати «Свободи Савіка Шустера» не було з чим. Але й без того було ясно, що в такій «конкурентній» боротьбі «гаплик», який пророкувала «Свободі слова» без Савіка Юлія Мостова, є питанням кількох тижнів. Обурений гендиректор ICTV Олександр Богуцький, який ще у червні розповідав, що перехід Савіка не затьмарить його чудових стосунків із «Інтером», виступив на «Детектор медіа» із відкритою статтею-звинуваченням «Про свободу і мінімальну відповідальність». З її змістом, а також змістом відповідей Савіка Шустера, члена правління «Інтера» Володимира Грановські та режисера Віри Кричевської читачі «Рекламастера», напевно, вже знайомі. Далі за всіх зайшов Грановські, звинувативши Богуцького у зловмисних намаганнях зіпсувати Шустерові карєру.

 

Відкрита перепалка шанованих і високопоставлених медійників, які рідко з’являються на шпальтах друкованих та Інтернет-видань інакше, як у ролі героїв інтерв’ю, спричинила широку професійну дискусію. В обох сторін знайшлося чимало прихильників. Та насправді протистояння «Інтер»-ICTV та моральне право Савіка Шустера використовувати рідний йому формат «Свобода слова», ігноруючи придбані каналом ICTV авторські права, є лише верхівкою айсберга.

 

«Раніше ринок регулювався якимись принципами, часто достатньо умовними, - коментує Олександр Богуцький. – Наприклад, лідери ринку ніколи не дозволяли собі повторів за меншими каналами, сумнівних рішень із правами тощо. Менші старались бути подібними на лідерів і відмовлялись від трансляції блокбастерів, які ніби легально продавались на ринку, але права на які були сумнівними. А тепер – пряма дорога до «Свободи слова по-рівненськи» (кажуть, скоро український регіональний ефір збагатить і така програма».

 

Неважко уявити ланцюгову реакцію, яку може спричинити успішне відтворення «Інтером» чужого формату. Будь-який канал, дещо змінивши декорації та назву, може запустити клон рейтингового проекту конкурентів – і йому за це нічого не буде, крім, хіба що, критики на профільних сайтах. Адже поняття «формат» в українському законодавстві немає, і телевізійники вимушені реєструвати авторські права на сценарії програм. Кілька косметичних змін у сценарії «Танців з зірками» - вуаля, шоу «Зірки танцюють»!  І так далі…

 

Словом, ані в суді, ані у державних наглядових органах ICTV справедливості не дошукається. Галузь, утім, ще має шанс адекватно відреагувати на цю, без перебільшення, хворобливу ситуацію. За словами Олександра Богуцького, 6 вересня на засіданні «Індустріального телевізійного комітету», серед засновників якого є і «Інтер», і ICTV, він ініціюватиме розгляд ситуації із двома «Свободами».

 

Ну, і трохи про хороше. Найпозитивнішою подією серпня стало нагородження Національною премією у галузі телебачення «Телетріумф». Незважаючи на те, що нагороди між собою вкотре поділили канали першого і другого ешелонів, цього разу на адресу організаторів і журі пролунала рекордно мала кількість звинувачень у заангажованості. Найбільша інтрига була пов’язана з номінацією «Найкращий ведучий інформаційної програми», на перемогу в якій претендувала ведуча «інтерівських» «Подробностей» Ганна Гомонай. Багатьом видавалось, що перемога Гомонай, яка почала працювати на «Інтері» в останній місяць річного періоду, за який присуджують «Телетріумф», майже неминуча, проте нагороду отримала Олена Фроляк з ICTV. Так само несподівано (така собі компенсація за втраченого Савіка Шустера) «Факти тижня з Оксаною Соколовою» ICTV обійшли в номінації «Підсумкова (аналітична) програма» «інтерівські» «Подробиці тижня». Щедрого «дощу» «Телетріумфів», який торік вилився на «1+1», Новий канал, який демонстрував телеверсію нагородження 2007 року, не дочекався, але дві заслужені статуетки – за спортивну програму «Гол!» та телеверсію всеукраїнської премії «Гордість країни» - таки отримав. Заслужено вшанували «Танці з зірками» та їх ведучих, а також телесеріал «Собор на крові», який демонстрували «Плюси».

 

У двох номінаціях – «Регіональна програма» та «Художній фільм (серіал)» - визначити переможця журі не спромоглося, і це досить знаково. У першому випадку – демонструє відірваність лідерів ринку від решти вітчизняного телебачення. У другому – підтверджує правоту Влада Ряшина, який критикує організаторів премії за хронічне відставання від телевізійної сучасності, в якій серіали та телевізійні фільми відіграють провідну роль. Те, що «Телетріумф» має понад півдесятка номінацій, пов’язаних із інформаційно-аналітичним мовленням, і лише одну, в якій поєднано принципово різні жанри телепродукту – безперечно, анахронізм. І я ризикну припустити, що у разі, якщо Нацрада й надалі зволікатиме з давно назрілими змінами правил, у 2008-2009 роках «Телетріумф» змусить посунутись нова галузева премія, організована самими гравцями ринку.  

РеклаМастер

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10174
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду