У справі Політковської оголошено в розшук колишнього майора УБОЗ Москви

29 Серпня 2007
3493
29 Серпня 2007
11:26

У справі Політковської оголошено в розшук колишнього майора УБОЗ Москви

3493
У справі Політковської оголошено в розшук колишнього майора УБОЗ Москви

У справі про вбивство оглядача Новой газеты Ганни Політковської заочно арештовано й оголошено в розшук колишнього оперуповноваженого УБОЗ міста Москви майора Сергія Хаджикурбанова, пише сьогодні, 29 серпня, газета Коммерсант.

Таким чином, він є 11м підозрюваним, що проходять у цій справі.

За даними видання, Хаджикурбанов займався розробкою етнічних злочинних угрупувань. Проте в 2003 році він був звільнений із МВС, коли було доведено, що майор підкинув кілограм героїну підприємцеві Френку Елкапоне. Хаджикурбанова було засуджено до чотирьох років в’язниці, проте після перегляду справи в 2006 році вийшов на свободу.

За версією слідства, Сергій Хаджикурбанов був сполучною ланкою між алазанським злочинним угрупуванням і силовиками, що проходять у справі Політковської. Генпрокуратура стверджує, що лідером "алазанських" був чеченський "авторитет" Хож-Ахмед Нухаєв, який наразі знаходиться в розшуку за вбивство головного редактора російської версії журналу Forbes Пола Хлєбнікова.

У Москві Нухаєва "представляв" Магомед Дімельханов, якому навесні 2006 року надійшло замовлення на вбивство журналістки. До неї, як наголошується, мали "серйозні претензії великі люди в Чечні". Виконання замовлення було доручене вихідцям із Чечні братам Тамерлану, Джабраїлу й Ібрагіму Махмудовим. Вони залучили до справи Ахмеда Ісаєва, який торгував на ринку рибою і підробляв у банді водієм.

Щоб установити місце проживання Політковської, злочинці звернулися до Сергія Хаджикурбанова, а той у свою чергу звів їх із підполковником столичного УФСБ Павлом Рягузовим, який і передав адресу журналістки. Крім того, Хаджикурбанов організував стеження за Політковською, звернувшись за допомогою до співробітників оперативно-пошукового управління МУВС Москви Дмитра Лебедєва, Дмитра Грачова й Олега Акімова (за версією Времени новостей, прізвище останнього Алімов). До справи також залучили колишнього міліціонера, що працював у ППО, Олексія Бєркіна.

За відомостями Времени новостей, співробітник ФСБ Павло Рягузов забезпечував організаторів убивства Політковської інформацією про її телефонні переговори. Видання зазначає, що всі представники силових структур, що проходять у справі, прямого відношення до вбивства журналістки не мали, оскільки "не знали, про що саме йде мова, не були знайомі з кілером і замовником та виконали за гроші ліву роботу".

Нагадаємо, генпрокурор Юрій Чайка заявив, що замовник злочину, з яким Політковська була знайома, знаходиться за кордоном. Проте його ім’я названо не було. Раніше повідомлялося, що чотирьом чеченцям уже висунуто звинувачення в убивстві.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3493
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду