detector.media
29.08.2007 11:26
У справі Політковської оголошено в розшук колишнього майора УБОЗ Москви

У справі про вбивство оглядача Новой газеты Ганни Політковської заочно арештовано й оголошено в розшук колишнього оперуповноваженого УБОЗ міста Москви майора Сергія Хаджикурбанова, пише сьогодні, 29 серпня, газета Коммерсант.

Таким чином, він є 11м підозрюваним, що проходять у цій справі.

За даними видання, Хаджикурбанов займався розробкою етнічних злочинних угрупувань. Проте в 2003 році він був звільнений із МВС, коли було доведено, що майор підкинув кілограм героїну підприємцеві Френку Елкапоне. Хаджикурбанова було засуджено до чотирьох років в’язниці, проте після перегляду справи в 2006 році вийшов на свободу.

За версією слідства, Сергій Хаджикурбанов був сполучною ланкою між алазанським злочинним угрупуванням і силовиками, що проходять у справі Політковської. Генпрокуратура стверджує, що лідером "алазанських" був чеченський "авторитет" Хож-Ахмед Нухаєв, який наразі знаходиться в розшуку за вбивство головного редактора російської версії журналу Forbes Пола Хлєбнікова.

У Москві Нухаєва "представляв" Магомед Дімельханов, якому навесні 2006 року надійшло замовлення на вбивство журналістки. До неї, як наголошується, мали "серйозні претензії великі люди в Чечні". Виконання замовлення було доручене вихідцям із Чечні братам Тамерлану, Джабраїлу й Ібрагіму Махмудовим. Вони залучили до справи Ахмеда Ісаєва, який торгував на ринку рибою і підробляв у банді водієм.

Щоб установити місце проживання Політковської, злочинці звернулися до Сергія Хаджикурбанова, а той у свою чергу звів їх із підполковником столичного УФСБ Павлом Рягузовим, який і передав адресу журналістки. Крім того, Хаджикурбанов організував стеження за Політковською, звернувшись за допомогою до співробітників оперативно-пошукового управління МУВС Москви Дмитра Лебедєва, Дмитра Грачова й Олега Акімова (за версією Времени новостей, прізвище останнього Алімов). До справи також залучили колишнього міліціонера, що працював у ППО, Олексія Бєркіна.

За відомостями Времени новостей, співробітник ФСБ Павло Рягузов забезпечував організаторів убивства Політковської інформацією про її телефонні переговори. Видання зазначає, що всі представники силових структур, що проходять у справі, прямого відношення до вбивства журналістки не мали, оскільки "не знали, про що саме йде мова, не були знайомі з кілером і замовником та виконали за гроші ліву роботу".

Нагадаємо, генпрокурор Юрій Чайка заявив, що замовник злочину, з яким Політковська була знайома, знаходиться за кордоном. Проте його ім’я названо не було. Раніше повідомлялося, що чотирьом чеченцям уже висунуто звинувачення в убивстві.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY