Печерська районна рада позбавила акредитації співробітника газети «Вечірні вісті»

19 Липня 2007
2977
19 Липня 2007
19:33

Печерська районна рада позбавила акредитації співробітника газети «Вечірні вісті»

2977
Печерська районна рада позбавила акредитації співробітника газети «Вечірні вісті»

19 липня Печерська районна рада голосами тридцяти трьох депутатів позбавила акредитації редактора відділу суспільних проблем газети «Вечірні вісті» Юрія Шеляженка. Мотивували це рішення тим тим, що в його публікаціях неправдиво висвітлювалася діяльність районної ради.

 

За словами самого Юрія, до цього ніхто з депутатів на висував до нього серйозних претензій: «Останні півроку я проводив цікавий експеримент - детальне висвітлення діяльності однієї з районних рад Києва, ходив на кожне засідання, знайшов інформацію про попередні проекти рішень депутатів районної ради. Згодом почав проводити відео зйомку. Адже згідно закону «Про друковані засоби масової інформації та пресу в Україні» стаття 26 пункт 3 «журналіст має право здійснювати записи з використанням будь-яких технічних засобів за виключенням випадків, передбачених законом».

 

   Як вважає журналіст він намагався робити це досить об’єктивно: «Документальне підтвердження того, про що я писав в своїх статтях я викладав на сайті в Інтернеті. Також маю диктофоні записи всього, що я цитував. Був тільки інцидент з Володимиром Шпундрою, депутатом від Компартії. Я написав про те, які він прийшов на збори читачів однієї з бібліотек району. З’явилася інформація, що її збираються закривати, але він попросив не підіймати галас і сказав, що це питання її реформування не підіймається. Хоча у тих були документи, котрі затверджують протилежне. І от на сьогоднішньому засіданні виявилося, що деякі депутати хочуть обговорити не передбачене порядком денним питання стосовно позбавлення журналіста Юрія Шеляженка акредитації в районній раді. Обговорення тривало десять хвилин, вони звинуватили мене в тому, що я пишу замовні статті».

 

Копію рішення журналісту не надали, але в листі до головного редактора «Вечірніх вістей» написано, що висвітлення діяльності депутатів районної ради у нашій газеті носило тенденційний замовний характер: «Вони також перераховують кілька моїх статей і звинувачують мене в тому, що я не намагався розібратися в ситуації. Хоча насправді, коли я звертався за коментарями до секретаріату районної ради, мені їх ніхто надавати не захотів. Я сприймаю це як утиски свободи слова, бо кожен хто має до нас претензій, мав змогу виступити на сторінках нашого видання. Але замість цього депутати вирішили позбавити мене можливості отримувати об’єктивну інформацію з першоджерела, тобто їх виступів на сесії районної ради. Вперше в Києві районна рада рішенням більшості позбавляє журналіста акредитації, причому без винесення на громадське обговорення цього рішення проводження через комісію». 

 

Як розповів Юрій «ТК», для початку йому б хотілося отримати копію цього рішення районної ради. Після цього він збирається відстоювати свої права в суді: «Я вважаю це рішення незаконним, бо згідно з законом,  журналіст має право на одержання і використання інформації, має право відвідувати засідання державних регіональних органів самоврядування і так далі. Це рішення є злочином, бо перешкоджає професійній діяльності журналіста. Сподіваюсь, що в нашій країні є закони, котрі захищають права працівників ЗМІ».  

 

«ТК» сподівається отримати коментарі від Печерської районної ради найближчим часом.

 

Ольга Ліцкевич, «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2977
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду