Львівська міськрада засиділась до ночі, аби звільнити головного редактора «Ратуші»

6 Липня 2007
7973
6 Липня 2007
10:37

Львівська міськрада засиділась до ночі, аби звільнити головного редактора «Ратуші»

7973
Львівська міськрада засиділась до ночі, аби звільнити головного редактора «Ратуші»

Пізно ввечері 5 липня Львівська міська рада звільнила з посади головного редактора газети «Ратуша» Миколу Савельєва і затвердила нового головреда – колишнього керівника прес-служби міської ради Ярославу Вовк.

 

Нагадаємо, головний редактор «Ратуші», засновником якої є міська рада, не раз критикував міську владу і особисто мера Львова Андрія Садового. Міський голова наполягав на тому, що газета повинна бути приватизована, проте депутати проголосували проти.

 

Рішення про звільнення Савельєва було ухвалено з другого разу. Під час першого таємного голосування з цього питання «за» проголосували 44 депутати, проти – 17, і ще 5 утримались. З другої спроби рішення набрало 47 голосів «за» за необхідних 46. На думку Миколи Савельєва, голосування було незаконним, адже мер, аби провести повторне голосування з цього питання, закрив одну сесію міської ради і за 4 години відкрив наступну. Тоді як за регламентом, каже пан Савельєв, для підготовки сесії потрібно 10 днів. «Те, що сталося вночі, є просто нечуваним прецедентом на теренах України. Рішення є юридично необґрунтованим. У порядку денному стояло питання «Про функціонування газети «Ратуша», а в тексті ухвали йшлося: «З метою прокращення функціонування газети «Ратуша»: 1. Звільнити Савельєва». У бюлетені для таємного голосування формулювання було наступним: «Чи підтримуєте ви ухвалу?», - розповідає Микола Савельєв.

 

На думку звільненого, те, що депутати за 4 години встигли «розлюбити» його, і необхідні 47 голосів таки знайшлися, пов’язано з земельними питаннями, адже на тій самій нічній сесії були ухвалені рішення про виділення земельних ділянок у парковій зоні. За словами Миколи Савельєва, рішення міськради буде оскаржувати і він сам, і львівський осередок Медіа-профспілки.



«Ми розцінюємо звільнення Савельєва як помсту Львівського міського голови Андрія Садового за критичні публікації на його адресу у газеті «Ратуша», – сказав голова Львівської незалежної Медіа-профспілки Богдан Куфрик. – Нічне звільнення головного редактора газети «Ратуша» є незаконним і позбавленим будь-якого здорового глузду».

«Звільнивши головного редактора, депутати не вирішили найболючішого питання для газети – фінансування на наступне півріччя, адже в бюджеті коштів на це не закладено», – додає Богдан Куфрик. Тож, за його словами, не відомо, чи вирішить зміна головного редактора проблему існування газети.


Юристи Медіа-профспілки вже вивчають законність цього рішення і готують відповідні позови до суду. «Профспілка також звернеться до свої закордонних колег, щоб проінформувати їх про свавілля депутатів міської ради на чолі з міським головою Садовим» – сказав Куфрик.


 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7973
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду