detector.media
06.07.2007 10:37
Львівська міськрада засиділась до ночі, аби звільнити головного редактора «Ратуші»

Пізно ввечері 5 липня Львівська міська рада звільнила з посади головного редактора газети «Ратуша» Миколу Савельєва і затвердила нового головреда – колишнього керівника прес-служби міської ради Ярославу Вовк.

 

Нагадаємо, головний редактор «Ратуші», засновником якої є міська рада, не раз критикував міську владу і особисто мера Львова Андрія Садового. Міський голова наполягав на тому, що газета повинна бути приватизована, проте депутати проголосували проти.

 

Рішення про звільнення Савельєва було ухвалено з другого разу. Під час першого таємного голосування з цього питання «за» проголосували 44 депутати, проти – 17, і ще 5 утримались. З другої спроби рішення набрало 47 голосів «за» за необхідних 46. На думку Миколи Савельєва, голосування було незаконним, адже мер, аби провести повторне голосування з цього питання, закрив одну сесію міської ради і за 4 години відкрив наступну. Тоді як за регламентом, каже пан Савельєв, для підготовки сесії потрібно 10 днів. «Те, що сталося вночі, є просто нечуваним прецедентом на теренах України. Рішення є юридично необґрунтованим. У порядку денному стояло питання «Про функціонування газети «Ратуша», а в тексті ухвали йшлося: «З метою прокращення функціонування газети «Ратуша»: 1. Звільнити Савельєва». У бюлетені для таємного голосування формулювання було наступним: «Чи підтримуєте ви ухвалу?», - розповідає Микола Савельєв.

 

На думку звільненого, те, що депутати за 4 години встигли «розлюбити» його, і необхідні 47 голосів таки знайшлися, пов’язано з земельними питаннями, адже на тій самій нічній сесії були ухвалені рішення про виділення земельних ділянок у парковій зоні. За словами Миколи Савельєва, рішення міськради буде оскаржувати і він сам, і львівський осередок Медіа-профспілки.



«Ми розцінюємо звільнення Савельєва як помсту Львівського міського голови Андрія Садового за критичні публікації на його адресу у газеті «Ратуша», – сказав голова Львівської незалежної Медіа-профспілки Богдан Куфрик. – Нічне звільнення головного редактора газети «Ратуша» є незаконним і позбавленим будь-якого здорового глузду».

«Звільнивши головного редактора, депутати не вирішили найболючішого питання для газети – фінансування на наступне півріччя, адже в бюджеті коштів на це не закладено», – додає Богдан Куфрик. Тож, за його словами, не відомо, чи вирішить зміна головного редактора проблему існування газети.


Юристи Медіа-профспілки вже вивчають законність цього рішення і готують відповідні позови до суду. «Профспілка також звернеться до свої закордонних колег, щоб проінформувати їх про свавілля депутатів міської ради на чолі з міським головою Садовим» – сказав Куфрик.


 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY