«Українського телепростору не існує», – заявили учасники Українського клубу

5 Червня 2007
3801
5 Червня 2007
12:21

«Українського телепростору не існує», – заявили учасники Українського клубу

3801
«Українського телепростору не існує», – заявили учасники Українського клубу

4 червня 2007 року в Українському клубі відбулася дискусія представників громадських організацій та експертів на тему: «Місце українства в телепросторі України».

 

Учасники обговорення зазначили, що українського телепростору як такого не існує. Всі телеканали існують у такій системі координат, що суспільство, а почасти й влада, не мають на них жодного впливу. «Політику телебачення вибудовує тільки невелика група власників, із яких тільки декілька живуть в Україні. На екранах зявляються одні й ті ж обличчя. І серед цих двох десятків осіб – жодного морального авторитету нації, таких як Ліна Костенко чи Валерій Шевчук», – зауважив голова правління Всеукраїнської творчої спілки «Літературний форум» Роман Кухарук.

 

Журналіст Анатолій Верягін проаналізував, яким чином сьогодні представлене українство в нашому телепросторі. Він назвав низку телеканалів та програм, які розповідають про українське культурне життя чи історію. Серед них канали УРТ (туристичні програми), «Сіті» (програма «Book CITI»), ТЕТ (шоу-бізнес) та інші. Але таких програм обмаль, крім того, вони йдуть не у прайм-тайм, а переважно вночі.

 

Директор Центру політичної реклами Олексій Усачов вважає наш телепростір антиукраїнським. За соціальними дослідженнями Центру, пересічний українець теленовинам не вірить, він себе там не бачить, а дивиться телебачення, щоб заповнити свій вільний час. Також громадяни України не задоволені великою кількістю фільмів і сюжетів про насильство. «Не опановуючи телепростір України, ми й надалі програватимемо інформаційні війни, зокрема Росії», – зазначив Олексій.

 

Утім, учасники засідання Українського клубу не вважають ситуацію безнадійною. Вони пропонують, по-перше, розгорнути дискусію в суспільстві на цю тему, а по-друге – вимагати виконання законів у царині захисту національних інтересів. Крім того, вони вважають, що незабаром до процесу відстоювання українських цінностей долучаться еліта та середній клас, які в цьому кровно зацікавлені.

 

На думку деяких учасників дискусії, програми про українську культуру чи історію не просто повинні існувати – їх треба робити цікавими. Директор Агентства стратегічних досліджень Дмитро Панько зауважив гарну якість українських перекладів телесеріалу «Альф» (на ІСTV) та мультсеріалу «Сімпсони» (на М1). «Після перегляду декількох серій українською, російською вже й не схочеш дивитися», – сказав Дмитро.

 

Світлана Остапа, «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3801
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду