Віталій Докаленко: НТКУ звертатиметься до ЕВU щодо дискваліфікації Росії на «Євробаченні – 2008»

23 Травня 2007
9439
23 Травня 2007
16:18

Віталій Докаленко: НТКУ звертатиметься до ЕВU щодо дискваліфікації Росії на «Євробаченні – 2008»

9439
 Віталій Докаленко: НТКУ звертатиметься до ЕВU  щодо дискваліфікації Росії на «Євробаченні – 2008»

Сьогодні Національна Рада України з питань телебачення і радіомовлення розглянула звернення Національної телекомпанії України щодо порушення права компанії на ексклюзивну трансляцію пісенного конкурсу «Євробачення 2007» на території України, оскільки одночасно з Першим національним (НТКУ) конкурс в кабельних мережах країни транслював «Первый канал. Всемирная сеть» (Росія). Крім самого шоу, «Первый канал. Всемирная сеть» також демонстрував програму власного виробництва – коментар російської сторони щодо виступів, в яких мала місце агітація до голосування за російського учасника та негативні репліки на адресу українського артиста, що суперечить Правилам «Євробачення», згідно з якими «Мовники-уасники повинні гарантувати, що їхні коментаторита речники поважають дух та чесність змагань. Коментатори та речники не повинні робити дискримінаційні коментарі стосовно виконавців чи пісень. Коментатори повинні утримуватися від розмов під час виступів і від спонукання аудиторії голосувати чи ні за якусь конкретну пісню».

 

Враховуючи ці факти, а також те, що згідно з правилами Європейської мовної спілки (ЕВU), розділ 7.1.2: «Мовники-учасники мають виключне право транслювати Шоу на своїй території в повному його обсязі… Мовник-учасник має право продавати будь-який відзнятий матеріал з Шоу… третій стороні лише на своїй території… порушення цього правила може призвести до дискваліфікації з Шоу та/або відмови в доступі до прямої трансляції та/або виключення з наступних конкурсів», президент НТКУ Віталій Докаленко зробив заяву, що НТКУ, як мовник-учасник ЕВU, звертатиметься до ЕВU з проханням розглянути ситуацію порушення свого ексклюзивного права на трансляцію на території України. Крім того, на думку Віталія Докаленка, порушення носили такий характер (агітація, дискримінаційні зауваження і т.д.), що могли вплинути і на результати голосування, тому Україна  вимагатиме переглянути результати голосування «Євробачення 2007», а якщо це неможливо, то, згідно з правилами «Євробачення», дискваліфікувати Росію щодо участі в конкурсі «Євробачення – 2008».

 

Ситуацію прокоментував перший заступник голови Нацдради України з ТБ та РМ Ігор Курус: «Ситуація, що склалася із трансляцією «Євробачення – 2007», є наслідком тривалої невирішеної суперечки між національними мовниками та кабельними операторами, з одного боку, та кабельними операторами і Нацрадою – з другого. На сьогодні це ще один приклад того, як від несанкціонованої трансляції в кабельних мережах потерпають національні мовники. Ми звертаємося до всіх ТРО з проханням подавати нам дані про порушення їхніх прав провайдерами програмної послуги (тобто кабельними операторами), а наступним кроком Нацради стане вироблення рішення щодо ще прозорішої і чіткішої регламентації присутності іноземних мовників на території України і регулювання їхньої діяльності на території України.

 

До відома, на засіданні EPRA ми попросили представників усіх європейських регуляторних органів подати нам дані щодо мовників цих країн, які присутні в кабельних мережах України з метою провести роз’яснення серед цих мовників щодо необхідності дотримання на території України законодавства України».  

 

Леся Ганжа, «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9439
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Нормальный человек
5829 дн. тому
дУРАКИ ЧТО-ЛИ, ВПРОЧЕМ НЕУДИВИТЕЛЬНО В ЭТОЙ СТРАНЕ ВЛАСТНЫЙ ДЕБИЛИЗМ - ОБЫЧНОЕ ЯВЛЕНИЕ
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду