Громадська рада з питань свободи слова та інформації пропонує змінити закон «Про вибори народних депутатів»

20 Квітня 2007
2305
20 Квітня 2007
12:47

Громадська рада з питань свободи слова та інформації пропонує змінити закон «Про вибори народних депутатів»

2305
Громадська рада з питань свободи слова та інформації пропонує змінити закон «Про вибори народних депутатів»

19 квітня  відбулося чергове засідання Громадської ради з питань свободи слова та інформації при профільному парламентському комітеті. Члени ради обговорили зміни до Закону України «Про вибори народних депутатів України». На прохання голови Комітету з питань свободи слова та інформації Андрія Шевченка медіафахівці обговорили зміни до чинного закону, необхідні для врегулювання виборчої агітації на дострокових виборах.

 

Запропоновані поправки переважно стосувались термінів, не пізніше яких загальнодержавні ЗМІ офіційно надсилають до Центральної виборчої комісії розцінки вартості одиниці друкованої площі чи ефірного часу для проведення передвиборної агітації тощо.

 

Запрошений на засідання ради член ЦВК Андрій Магера роз’яснив присутнім, що найбільше запитань при підготовці позачергових виборів виникає до статті 102. Наприклад, яким чином у такі стислі строки забезпечити за рахунок державного бюджету на центральних і регіональних ТРО трансляцію політичної реклами. Члени Громадської ради запропонували купувати ефір тільки загальнонаціональних ТРО, а крім того, виписати особливий порядок передвиборчої агітації для позачергових виборів; зокрема всі терміни, прописані в чинному законі, скоротити вдвічі.

 

Було також обговорено порядок використання друкованих ЗМІ для розміщення в них державним коштом передвиборної програми політичних сил. Учасники засідання вирішили, що публікувати програми в офіційних виданнях і Верховної Ради, і Кабінету Міністрів немає потреби, і можна обмежитись лише першим.

 

Учасники засідання запропонували скоротити термін, у який заборонено оприлюднювати дані соціологічних досліджень, з двох тижнів до одного; заборонити на період проведення виборів будь-які перевірки медіа податковими органами; в друкованих ЗМІ на матеріалах, які є політичною рекламою, обовязково зазначати назву політичної сили, про яку йдеться (як робиться на телебаченні). Що ж до розцінок на політичну рекламу, то, вивчивши досвід інших держав, члени Громадської ради запропонували встановити порядок, за якого вартість розміщення політичної реклами не повинна перевищувати розцінки на комерційну рекламу тих самих ТРО.

 

Члени ради розглянули також визначені законом підстави припинення або обмеження діяльності медіа під час виборчої кампанії.  

 

Усі запропоновані поправки будуть розглянуті юристами Громадської ради, які оформлять їх належним чином, узгодивши з  чинним законодавством.

 

Світлана Остапа, «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2305
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду