20 квітня – 9 травня 2007 року. Виставка Майкла Мерфенка «Гілізм» в галереї «Тадзіо»

19 Квітня 2007
8907
19 Квітня 2007
18:49

20 квітня – 9 травня 2007 року. Виставка Майкла Мерфенка «Гілізм» в галереї «Тадзіо»

8907
20 квітня – 9 травня 2007 року. Виставка Майкла Мерфенка «Гілізм» в галереї «Тадзіо»

20 квітня – 9 травня 2007 року. Виставка Майкла Мерфенка «Гілізм» в галереї «Тадзіо».

 

Куратор: Костянтин Дорошенко, директор з розвитку проекта «Детектор медіа».

 


Майкл Мерфенко. «Портрет сина». 2007 р.



Лікування души (а це означає й тіла) – для українського художника австралійського походження Майкла Мерфенка – одна з головних якостей мистецтва, й одночасно – його призначення. Якщо не лікує душу – це просто не мистецтво.

 

В лікуванні ж є місце для найрізноманітніших методів: ніжних та лагідних, несмачних та болючих. І Майкл тут не теоретизує. Власними творами він проживає життя своєї души, не ховаючись від себе й не хизуючись, ніби перед дзеркалом. Тож і спектр емоційного впливу мистецтва Мерфенка на глядача надзвичайно широкий – від приголомшливих катарсичних сплесків до заспокійливого навіювання підсвідомої впевненості в обов’язковій мудрості усього, що відбувається.

 

Майкл Мерфі народився в Шотландії, з дитинства жив у Австралії, навчався мистецтву у Бельгії, закохався в Німеччині. Закохався в українську дівчину, а згодом – і в Україну. Й настільки, що взяв псевдонім Мерфенко, назавжди відкривши душу живій, щедрій, іноді – до безсоромності, метафізиці української землі. В поєднанні з європейською мистецькою школою вона надала художній манері Майкла унікальної інтонації – інтелектуально переконливої й водночас – чуттєвої. Тут живуть протиріччя, тут нема однозначності, але мистецтво це провокує любов. Бо, як писав Юкіо Місіма в «Маркізі де Сад», справді кохати можна не певні риси, а особистість, не окремі ноти, а цілу симфонію. Нічого не заперечуючи.

 

Мерфенків ГІЛІЗМ – це не просто заперечення нігілізму, тобто заперечення заперечення. Саме слово «нігілізм» походить від латинського nihil – «ніщо», яке також складається з двох складових ne – «ні», та hilum – «щось маленьке, дещо». Саме на останньому й пропонує зосередитися митець у своєму новому проекті: «дещо». Яким би маленьким воно не було чи незначним не здавалося, воно все ж таки існує, воно є, воно є центром, душею, сенсом.

 

На шляху життя-душі-мистецтва-підсвідомого, яким йде Майкл Мерфенко у просторі й часі, ще один філологічний аспект набуває сенсу: Hilism англійською нагадує Healing, тобто лікування, цілительство, видужання. Лікування душі, без якого немає мистецтва.

 

Галерея «Тадзіо», що вже 10 років є однією з найвибагливіших сцен сучасного мистецтва Києва завдяки особистості своєї засновниці – мистецтвознавця Олени Ягодовської, пропонує тим, хто цінує в мистецтві присутність справжнього «дещо» нові полотна й рисунки Майкла Мерфенка, що представлятимуться в Україні вперше й востаннє. Одразу після Києва проект перенесеться в Нью-Йорк.

 

Куратор виставки, директора з розвитку «Детектор медіа» Костянтин Дорошенко, працює з сучасним мистецтвом України вже біля десяти років. На його рахунку - більше 300 статей та рецензій про сучасну культуру, надрукованих в ЗМІ України, Росії, Австралії. Дорошенко був куратором низки мистецьких проектів, серед яких: "Пурифікація" (у співпраці з Євгеном Мінком, Київ, Національний будинок художника, 2004 рік), «Полемічні твори» (Остріг, Національний університет Острозька академія, 2001 рік), "Розіп'ятий Будда" (разом за Наталею Смирновою, Київ, Музей культурної спадщини, 2001). Автор проекту книги "Папа і Україна" (про зв’язки Святішого Отця Івана Павла ІІ з Україною, Київ, 2006 рік), куратор презентації першого українського перекладу книги французького філософа Жана Бодріяра «Символічний обмін та смерть» (Київ, 2003 рік) та інших мультимедійних проектів.

Відкриття виставки відбудеться 20 квітня о 19.00 за адресою: Київ, Десятинний провулок, 7, оф. 2, галерея «Тадзіо».

 

Акредитація необхідна.

Для акредитації просимо телефонувати за тел. (044) 279 1553

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8907
Читайте також
13.04.2008 08:09
Зіна Підалькіна
, для «Детектор медіа»
17 523
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду