В УНІАН відбувся круглий стіл «Українське телебачення без культури: вимога чи похибка ринку?»

29 Березня 2007
11527
29 Березня 2007
12:14

В УНІАН відбувся круглий стіл «Українське телебачення без культури: вимога чи похибка ринку?»

11527
В УНІАН відбувся круглий стіл «Українське телебачення без культури: вимога чи похибка ринку?»

28 березня в УНІАН відбувся круглий стіл на тему: «Українське телебачення без культури: вимога чи похибка ринку?». Про місце культури на вітчизняному телебаченні говорили експерти, топ-менеджери, режисери, письменники та журналісти.

 

Наталія Лигачова, шеф-редактор журналу та сайту «Детектор медіа» зупинилась на тому, що телеканали з кожним роком втрачають свого глядача: «Телебачення, втрачаючи велику долю телеглядачів, і саме розуміє, що ця орієнтація на домогосподарок, які нібито хочуть дивитися лише серіали низької якості, відштовхує від себе комерційно вигідну аудиторію. Оскільки насправді кругозір наших молодих глядачів набагато ширший за те, що вони можуть задовольнити на ТБ».

 

На її думку, телебачення робить велику помилку, забувши про існування документального, авторського та телевізійного кіно. Саме тому Наталія Лигачова запропонувала експертам подумати над тим, як виправити ситуацію у цій сфері.

 

Але за словами головного продюсера Нового каналу Оксани Панасівської, комерційний канал має рахуватися з вимогами ринку: «Почавши працювати в якості головного продюсера на Новому каналі, я зіткнулася з такими словами, як рейтинги, частка, прибуток. Це серйозні речі, які має відпрацьовувати комерційний канал, інакше він не буде бізнесом».

 

Оксана Панасівська погодилася, що якісні програми на культурну тематику та документалістика потрібні і твердження про те, що її ніхто не стане дивитись, не відповідає дійсності. Але вона наголосила на тому, що в кожного каналу є своя аудиторія, звична до певного формату, тому телеканал не може швидко перейти на показ документалістики, культурологічних чи соціальних програм: «Подача, приміром, для нашої аудиторії має бути динамічною та яскравою. Ми не можемо ставити на Новому каналі серйозні документальні кінофільми. Їх ніхто не дивитиметься. Але в нас є соціальний проект «Гордість країни». Він вибивається з формату телеканалу, однак це наш проект, ми його купили і з задоволенням робимо. Навіть попри те, що ми поставимо трансляцію церемонії в четвер 6 квітня у прайм-тайм, на нашому каналі рейтингу не буде, оскільки для нашої аудиторії цей формат не підходить. Ми провалюємо прайм-тайм, бо розуміємо, що наша аудиторія не дивитиметься такі речі. Але ми на це йдемо».

 

У відповідь звучали різні зауваження щодо того, що глядач дивиться те, що йому показують. У свою чергу, Світлана Коротенко, генеральний директор телеканалів «Сіті» та «Кіно», наголосила на відмінностях між суспільним і комерційним телебаченням: «Суспільне телебачення має працювати на суспільство і задовольняти потреби населення. Але суспільного мовлення у нас немає. У нас є лише комерційне телебачення. Зараз ви пред’являєте претензії до цього комерційного телебачення, щоб воно задовольняло потреби всього суспільства. Комерційне ТБ створене для того, щоби заробляти гроші. Коли в нас буде суспільне мовлення, тоді воно має стати законодавцем моди і відстежувати всі культурні тенденції».

 

На ці слова Олександр Зирін, незалежний телевізійний оглядач, зазначив: «Я тільки що почув дивовижну річ – виявляється, комерційні телеканали не мають нічого від суспільства!»

 

Далі в центрі дискусії опинилася тема рейтингів. Режисер Олег Фіалко висловив думку про те, що телеканали, орієнтуючись на рейтингові показники, нехтують інтересами своїх потенційних глядачів: «Завтра ті люди, по яким рахують рейтинги, прийдуть в кіно чи театр і не зможуть сприймати це мистецтво. Телебачення обслуговує інтереси рекламодавця, а не глядача». Цю думку розвинув і Олександр Зирін: «Культура – це продукт, який можна продати і який чудово продається. Але всі рекламні потоки йдуть із Росії, тому реклама подається до програм, вигідних цим рекламодавцям. Тому просуваються саме такі програми».

 

У відповідь Світлана Коротенко наголосила, що канал більше за рейтинги цінує свій бренд. Вона згадала про культурні проекти каналів «Кіно» та «Сіті» – «Кіно і крапка», «Book-cіті».

 

Письменниця і кореспондент 5 каналу Світлана Поваляєва розповіла, що на 5 каналі від культурних тем відмовились як від менш рейтингових: «Але попри це дискусія по Шевченківській премії була яскравою й успішною»

 

Кінознавець Сергій Тримбач наголосив на тому, що молоді ведучі, які дискутують на теми культури, недосконало подають інформацію, демонструють відсутність всебічного культурного розвитку журналістів.

 

Водночас, Оксана Панасівська зазначила, що українське мистецтво – елітарне й основна проблема під час висвітлення таких тем полягає в тому, що не кожен репортер може розкрити культурні теми і подати їх глядачу в доступній формі. 

 

Учасники круглого столу зійшлись на тому, що для повернення культури на екрани, мають бути створенні якісні програми, які будуть цікаві глядачеві і матимуть високі рейтинги. Але таких програм обмаль – як, зрештою, і спеціалістів, що знаються на темі культури і володіють контекстом. Таким чином, питання про те, як можна змінити ситуацію в цій сфері, залишилося без відповіді. 

 

Наталія Данькова, «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11527
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду