Віктор Павлюк, Андрій Шевченко і Микола Томенко назвали закриття «Толоки» спробою цензури і тиску на журналістів

21 Березня 2007
2103
21 Березня 2007
13:28

Віктор Павлюк, Андрій Шевченко і Микола Томенко назвали закриття «Толоки» спробою цензури і тиску на журналістів

2103
 Віктор Павлюк, Андрій Шевченко і Микола Томенко назвали закриття «Толоки» спробою цензури і тиску на журналістів

Андрій Шевченко, Микола Томенко і Віктор Павлюк назвали закриття програми «Толока» на Першому національному спробою  цензури і тиску на журналістів. Про це вони заявили на спільній прес-конференції, яку провели в інформаційній агенції УНІАН.

 

За словами Віктора Павлюка, ведучого «Толоки» і заступника президента НТКУ, під час прямого ефіру програми з екрану зникли результати інтерактивного опитування (нагадаємо, йдеться про програму за участю Юлії Тимошенко та В’ячеслава Кириленка, що вийшла в ефір 19 березня).

 

«Мені пояснили, що інтерактив зник через технічні причини, - каже пан Павлюк. - Також гостьовий редактор перестав допомагати мені вести програму. Пізніше мені пояснили, що під час програми в апаратну прийшов Віталій Докаленко. Коли різниця між відповідями (на питання «Чи довіряєте ви нинішній опозиції?». – «ТК») виросла до 1:5 (на користь опозиції. – «ТК»), Докаленко дав доручення зняти інтерактиву. Пізніше він дав мені дуже смішне пояснення, що ми не зможемо довести, що передача не була оплачена. Наступного дня в телефонній розмові він повідомив мені, що програму буде закрито».

 

Віктор Павлюк упевнений, що на Віталія Докаленка чиниться тиск. Проте, він вважає, що джерелом цього тиску є не Прем’єр-міністр Янукович, а інші особи.

 

Також Віктор Павлюк озвучив рейтинги Першого національного, підписані керівником аналітичного відділу дирекції по комерційній і рекламній діяльності НТКУ, де програма «Толока» є першою у списку 20-ти найкращих програм телеканалу за тиждень 12-18 березня. Відповідно, її рейтинг становив 1,27%, а частка аудиторії – 3,83. (Для порівняння, на другому місці – серіал «Дурдом», який має рейтинг 0,91% і частку 1,99.)

 

Крім того, Віктор Павлюк зазначив, що протягом року до «Толоки» не було жодних зауважень. Тиждень тому команда, що працює над цією програмою, навіть отримала премію за хорошу роботу.

 

У коментарях «ТК» Павлюк повідомив, що це перший прояв тиску на журналістів програми «Толока».

 

Заступник голови Верховної Ради України Микола Томенко (Блок Юлії Тимошенко) наголосив, що закриття програми є проявом того, що в країні починають відроджуватися старі моделі управління державними ЗМІ. Також він висловив занепокоєння тим, що НТКУ дуже далеко відійшла від інтересів громадськості: «На Першому національному ключові позиції у програмній сітці займають програма «Шарманка» та російські серіали. Велика честь-  за бюджетні гроші робити ще один комерційний канал».

Він звернув увагу на те, що державні медіа зараз не перебувають у полі громадського та парламентського контролю за їхньою діяльністю. Микола Томенко нагадав, що в середньому на 2007 рік на потреби державного телебачення виділено близько 250 мільйонів гривень коштів платників податків. «При цьому громадськість не знає, куди витрачаються Першим телеканалом надходження від рекламних коштів, якою є стратегія державного каналу і як вона реалізується», - зазначив народний депутат. Він звернув увагу на те, що Першим національним не виконується також вимога чинного законодавства, згідно якої до 1 березня цього року всі телеканали мали затвердити свої редакційні статути.
 

Микола Томенко наголосив на тому, що, поки не сформовано Громадську раду, діяльність Національної телекомпанії не може бути приведена у відповідність до законодавства.

 

Народний депутат Андрій Шевченко (БЮТ) закликав журналістів до солідарності, пообіцяв звернутися з цим питанням до правових організацій і розглянути його на засідання Комітету з питань свободи слова.

 

«Також ми звернемося до профспілок і вимагатимемо від президента НТКУ викласти у письмовому вигляді зауваження до ведучого і самої програми «Толока», – заявив Андрій Віталійович. Він наголосив на тому, що Комітет сприятиме врегулюванню правових питань, пов’язаних із діяльністю НТКУ, а саме затвердженню статуту Національної телекомпанії, який, відповідно до Закону «Про ТБ і РМ», мав бути оприлюднений до 1 березня; формуванню громадських рад; ухваленню Засад редакційної політики.

 

Наталія Данькова, «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2103
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду