detector.media
21.03.2007 13:28
Віктор Павлюк, Андрій Шевченко і Микола Томенко назвали закриття «Толоки» спробою цензури і тиску на журналістів

Андрій Шевченко, Микола Томенко і Віктор Павлюк назвали закриття програми «Толока» на Першому національному спробою  цензури і тиску на журналістів. Про це вони заявили на спільній прес-конференції, яку провели в інформаційній агенції УНІАН.

 

За словами Віктора Павлюка, ведучого «Толоки» і заступника президента НТКУ, під час прямого ефіру програми з екрану зникли результати інтерактивного опитування (нагадаємо, йдеться про програму за участю Юлії Тимошенко та В’ячеслава Кириленка, що вийшла в ефір 19 березня).

 

«Мені пояснили, що інтерактив зник через технічні причини, - каже пан Павлюк. - Також гостьовий редактор перестав допомагати мені вести програму. Пізніше мені пояснили, що під час програми в апаратну прийшов Віталій Докаленко. Коли різниця між відповідями (на питання «Чи довіряєте ви нинішній опозиції?». – «ТК») виросла до 1:5 (на користь опозиції. – «ТК»), Докаленко дав доручення зняти інтерактиву. Пізніше він дав мені дуже смішне пояснення, що ми не зможемо довести, що передача не була оплачена. Наступного дня в телефонній розмові він повідомив мені, що програму буде закрито».

 

Віктор Павлюк упевнений, що на Віталія Докаленка чиниться тиск. Проте, він вважає, що джерелом цього тиску є не Прем’єр-міністр Янукович, а інші особи.

 

Також Віктор Павлюк озвучив рейтинги Першого національного, підписані керівником аналітичного відділу дирекції по комерційній і рекламній діяльності НТКУ, де програма «Толока» є першою у списку 20-ти найкращих програм телеканалу за тиждень 12-18 березня. Відповідно, її рейтинг становив 1,27%, а частка аудиторії – 3,83. (Для порівняння, на другому місці – серіал «Дурдом», який має рейтинг 0,91% і частку 1,99.)

 

Крім того, Віктор Павлюк зазначив, що протягом року до «Толоки» не було жодних зауважень. Тиждень тому команда, що працює над цією програмою, навіть отримала премію за хорошу роботу.

 

У коментарях «ТК» Павлюк повідомив, що це перший прояв тиску на журналістів програми «Толока».

 

Заступник голови Верховної Ради України Микола Томенко (Блок Юлії Тимошенко) наголосив, що закриття програми є проявом того, що в країні починають відроджуватися старі моделі управління державними ЗМІ. Також він висловив занепокоєння тим, що НТКУ дуже далеко відійшла від інтересів громадськості: «На Першому національному ключові позиції у програмній сітці займають програма «Шарманка» та російські серіали. Велика честь-  за бюджетні гроші робити ще один комерційний канал».

Він звернув увагу на те, що державні медіа зараз не перебувають у полі громадського та парламентського контролю за їхньою діяльністю. Микола Томенко нагадав, що в середньому на 2007 рік на потреби державного телебачення виділено близько 250 мільйонів гривень коштів платників податків. «При цьому громадськість не знає, куди витрачаються Першим телеканалом надходження від рекламних коштів, якою є стратегія державного каналу і як вона реалізується», - зазначив народний депутат. Він звернув увагу на те, що Першим національним не виконується також вимога чинного законодавства, згідно якої до 1 березня цього року всі телеканали мали затвердити свої редакційні статути.
 

Микола Томенко наголосив на тому, що, поки не сформовано Громадську раду, діяльність Національної телекомпанії не може бути приведена у відповідність до законодавства.

 

Народний депутат Андрій Шевченко (БЮТ) закликав журналістів до солідарності, пообіцяв звернутися з цим питанням до правових організацій і розглянути його на засідання Комітету з питань свободи слова.

 

«Також ми звернемося до профспілок і вимагатимемо від президента НТКУ викласти у письмовому вигляді зауваження до ведучого і самої програми «Толока», – заявив Андрій Віталійович. Він наголосив на тому, що Комітет сприятиме врегулюванню правових питань, пов’язаних із діяльністю НТКУ, а саме затвердженню статуту Національної телекомпанії, який, відповідно до Закону «Про ТБ і РМ», мав бути оприлюднений до 1 березня; формуванню громадських рад; ухваленню Засад редакційної політики.

 

Наталія Данькова, «Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY