Віце-спікер Микола Томенко звернувся з відкритим листом до Віктора Януковича та інших членів Партії регіонів

14 Березня 2007
2441
14 Березня 2007
13:04

Віце-спікер Микола Томенко звернувся з відкритим листом до Віктора Януковича та інших членів Партії регіонів

2441
Віце-спікер Микола Томенко звернувся з відкритим листом до Віктора Януковича та інших членів Партії регіонів

Заступник голови Верховної Ради України Микола Томенко звернувся з відкритим листом до Віктора Януковича та інших членів Партії регіонів у зв’язку із поширенням членом Партії регіонів, секретарем Донецької міської ради Миколою Левченком заяв щодо марґінальності української мови.

 

У тексті листа, поширеного прес-службою віце-спікера, Томенко закликає «регіоналів» засудити дії їхнього однопартійця та усунути його від виконання державних обов’язків.

 

Наводимо текст відкритого листа повністю.

 

 

Відкритий лист

до лідера Партії регіонів, українця Віктора Януковича

та членів Партії регіонів-українців

 

Публічно звертаюся до Вас не як Заступник Голови Верховної Ради, не як народний депутат України, а як звичайний українець з проханням негайно відреагувати та засудити українофобські висловлювання Миколи Левченка, Вашого однопартійця та секретаря Донецької міської ради, який неодноразово у засобах масової інформації провокативно принижує українську мову, культуру та, власне, Українську державу.

 

Протягом останнього місяця молодий чиновник дозволив собі ображати і публічно висловлювати зневагу до всіх громадян, які живуть в Україні, називаючи українську мову виключно «фольклорною», «яку продовжують вигадувати» і потреба говорити якою «скоро відпаде». На останній прес-конференції у Києві він заявив, що в Україні «має бути одна російська мова державною, а українська буде регіональною, скажімо, у Львові, Тернополі, Івано-Франківську». Звідси можна зрозуміти, що україномовним громадянам відводять місце для життя лише у згаданих областях.     

 

Якби йшлося про подібну позицію пересічного громадянина, її можна було б пояснити. Якби про студента, я би погодився прочитати йому лекцію про виникнення української державності та мови. Але оскільки подібні висловлювання дозволяє собі секретар Донецької міської ради, тобто друга за статусом посадова особа Донецька, то вважаю за необхідне вимагати Вашого втручання і припинення пропагування Вашим однопартійцем ідей, які, фактично, є відтворенням спроб перетворити Україну на Малоросію.

 

Принагідно нагадаю, що нам, українцям, які довгий час жили не у власній державі, не звикати до зневажливого ставлення до нашої мови та культури. Проте, коли йдеться про подібні настрої державного службовця незалежної Української держави, то це вже виходить за усілякі межі. Йдеться про нашу національну гідність за вільну країну, в якій за останнім переписом населення у 2001 році проживало 37 мільйонів 541 тисяча українців. Переконаний, що для українців немає іншого місця в світі, крім України, де ми змогли би створити власну державу і захищати свою гідність, досвід для чого у нашого народу накопичувався віками.   

 

Нагадаю і про неодноразові засуджуючі оцінки та звернення з цього приводу народних депутатів, в тому числі і з Вашої партії. На жаль, досі єдиною реакцією молодого чиновника залишається «гастролювання» містами України та продовження паплюження державної мови і протиставлення її російській – «мові науки та цивілізації».

 

Переконаний, Вікторе Федоровичу, що насамперед Ви як українець, а також інші українці з Партії регіонів зупинять «гастролі» молодого донецького хама, який вважає, що має право публічно принижувати національну гідність українців у їхній державі, а також зроблять усе, аби така людина не обіймала при цьому державної посади та не представляла Вашу партію. 

 

 

Микола Томенко, українець                                      14 березня 2007 р.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2441
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду