В. Ющенко знову ветував закон «Про захист персональних даних»

31 Січня 2007
9773
31 Січня 2007
15:09

В. Ющенко знову ветував закон «Про захист персональних даних»

9773
В. Ющенко знову ветував закон «Про захист персональних даних»
 

Президент України в черговий раз відмовився підписувати Закон України "Про захист персональних даних".

Відповідно до ст.94 Конституції України Президент України протягом п'ятнадцяти днів після отримання закону підписує його, беручи до виконання, та офіційно оприлюднює його або повертає закон зі своїми вмотивованими і сформульованими пропозиціями до Верховної Ради України для повторного розгляду.

Президент пропонує Верховній Раді відхилити закон, мотивуючи своє рішення тим, що закон прямо суперечить Конституції України. Так, стаття 32 Конституції зазначає, що ніхто не може зазнавати втручання у своє особисте і сімейне життя, крім випадків, передбачених Конституцією України. Не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки.

Ветований закон, натомість, дозволяє використовувати персональні дані для масової розсилки повідомлень з інформаційною, пропагандистською чи рекламною метою без згоди суб'єкта персональних даних. Крім того, Президент вказує на те, що суб’єкт персональних даних лише повідомляється про факт та мету розміщення його даних, що знову ж таки суперечить ст. 32 Конституції.

Також Президент звертає увагу на відсутність у законі досить суттєвих положень, зокрема, визначення змісту та обсягу персональних даних, які можуть бути занесені до бази персональних даних, порядку їх зберігання, взаємовідносин між суб'єктами відносин, пов'язаних із персональними даними.

І головне, закон не встановлює відповідальності за порушення встановлених ним норм.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9773
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду